Bojové stroje - Mosquito

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 22.383

Přestože již během první světové války začali konstruktéři místo dřeva používat kov, Geoffrey De Havilland věřil ve výhody přírodního materiálu. Navrhl dřevěný bombardér bez střelecké výzbroje. Jeho ochranou byla rychlost. Jmenoval se Mosquito - ale říkali mu dřevěný zázrak.

Začátkem 30-tých let došel britský konstruktér Geoffrey De Havilland k přesvědčení, že klíčem k dosažení vysokých rychlostí, jsou lehká celodřevěná letadla. V roce 1934 vyhrál jeho dvoumotorový letoun DH.88 Comet závod Londýn – Melbern (Melbourne). Letoun s maximální rychlostí 418 kilometrů za hodinu, zvládl cestu přes půl světa za 71 hodin (a 18 sekund). Lodi, to trvalo 4 týdny.

Reklama

Na základě zkušeností s D.H. 88 Komet se De Havilland rozhodl postavit mimořádně rychlý letoun pro přesné bombardování. Ve třicátých letech byl v Británii nedostatek dělníků, kteří by ovládali nové technologie výroby celokovových stíhacích a bombardovacích letadel. Zato byl nadbytek truhlářů, stolařů a podobných řemeslníků. Ideální by bylo mobilizovat právě tyto pracovní síly ze spotřebního průmyslu.

Dřevo byla ideální volba. Geoffrey De Havilland chtěl postavit levný letoun, poháněný dvěma motory Rolls Royce Merlin, který bude možné rychle a snadno vyrábět. Letoun neměl kupodivu žádnou střeleckou výzbroj, ani žádné pancéřování. Zato uvezl 2000 kilogramů bomb a s rychlostí 615 kilometrů za hodinu byl rychlejší, než kterýkoli protivník.

V prosinci 1940 bylo letadlo předvedené lidem z ministerstva.Bylo o o 32 kilometrů za hodinu rychlejší než Spitfire. Na ministerstvo letectví udělaly výkony letounu takový dojem, že objednalo 150 kusů. Letoun dostal jméno Mosquito. Trup tvořily dvě poloviny, které se lepily dohromady. Křídlo se spojovalo do jednoho celku, který se smontovaný převážel do mateřské továrny k finální kompletaci.

Reklama

Mosquita se osvědčila v mnoha rolích, jako bombardéry, průzkumné letouny, dálkové stíhačky, útočné letouny, noční stíhačky a další. Berlín bombardovaly tak pravidelně, že se náletům říkalo Berlínský expres. Vrcholným číslem byla Operace Jericho, kdy bombardéry Mosquito rozbombardovaly stěny věznice Amiens, aby umožnily útěk francouzským odbojářům, kteří měli být popraveni.

 

 

Více: De Havilland D.H.98 Mosquito

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více