Megaopravy 09 Ropovod

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 20.871

Když je něco hodně velké a hodně rozbité je tu Sean Riley s televizním štábem, aby Vám ukázal, jak se to opravuje. Tentokrát selhal bezpečnostní uzavírací ventil Transaljašského ropovodu. Je ho nutné vyměnit. Zajímá Vás jak, když jsou v ropovodu miliony litrů ropy? Dívejte se.

Bezpečnostní uzavírací ventily jsou na ropovodu proto, aby v případě havárie bylo možné uzavřít jednotlivé úseky a zabránit rozsáhlé ekologické katastrofě. Na ropovodu dlouhém 1200 km je jich 178. Vadný je zhruba uprostřed – má číslo 72.

Reklama

Poškozený ropovod není možné jen tak odstavit a ropu vypustit. Potrubí má průměr 122 centimetrů a proteče jím 110 000 000 litrů ropy denně. Na celou opravu je jako obvykle šibeniční termín. 36 hodin, ani o minutu déle.

Potrubí se uzavře speciálními zátkami. Každá musí odolat tlaku 15 kg na čtverečný centimetr. Kdyby povolila, vyteklo by 30 000 000 litrů ropy. To je katastrofa srovnatelná s havárií velkého tankeru.

Reklama

Z prostoru mezi zátkami se vyčerpá ropa a ventil se vyřeže. Jen v tomto krátkém úseku je tolik ropy, že na odvoz je nutné přistavit tři tahače s cisternovým návěsem. Přitom nesmí na zem spadnout ani kapka.

Ventil s krátkými nátrubky váží 29 t. Nový musí být osazen na milimetr přesně, aby ho mohli svářeči přivařit zpět. Jejich práci komplikuje skutečnost, že potrubí je silně zmagnetizované. Je to dané polohou ropovodu. Každopádně tavenina svaru nechce držet na místě. Ale svary musí být dokonalé – kvalita se kontroluje rentgenem.

Nad celou opravou neustále visí Damoklův meč v podobě hrozící ekologické katastrofy nebo výbuchu. A ropa, ač se to nezdá, vybuchuje velmi snadno a s velkou silou.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více