Megaopravy 08 Televizní vysílač

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 17.512

Když je něco hodně velké a hodně rozbité je tu Sean Riley s televizním štábem, aby Vám ukázal, jak se to opravuje. Tentokrát je potřeba vyměnit anténu televizního vysílače. Samotná není příliš těžká … bez příslušenství váží 3,2 tuny. Jen je umístěná 600 metrů nad zemí, na stožáru, který připomíná postavenou špejli. Pokud nemáte závratě - dívejte se.

 

Reklama

Práce na podobných stožárech je nebezpečná, protože jde o subtilní konstrukci a jakékoli zatížení mimo osu může vést k jejich zborcení. Základna stožáru má asi 3x3 metry. To je při výšce 600 metrů nepatrné číslo. Firem, které podobné montáže zvládnou je jen pár a stožárů tisíce.

Cesta nahoru je dlouhá. Montéři si musí všechno vynést s sebou. Zapomenout cokoli znamená neúnosné zdržení. Proto lezou nahoru v postroji ověšeném nářadím. Každý z nich vleče přes 25 kilogramů. A to používají nejlehčí verze nářadí, jaké je na trhu.

Největší nebezpečí představuje pád čehokoli z velké výšky. Matice nebo klíč, která při práci na zemi jen neškodně cinknou o podklad, se při pádu z 600 m výšky mění ve smrtící projektil. Přilba vám nepomůže … musíte vlézt pod auto. Máte na to 15 sekund.

Neexistuje jeřáb, který by dosáhl do takové výšky. Na vrcholu stožáru je nutné vztyčit pomocný výložník a pomocí navijáku spustit starou anténu na zem a stejným způsobem nahoru vyzvednou novou.

Reklama

Nahoře mají montéři místo tak akorát na nohy. Zavěšeni na lanech musí na místo osadit několikatunovou anténu, zavěšenou na dalším laně a upevnit ji tak, aby na místě vydržela několik let, bez dalšího zásahu.

Před demontáží je nutné vysílač vypnout. Z malé vzdálenosti by měl na montéry stejný účinek jako obří mikrovlnná trouba. Jakmile je vysílač vypnutý, je nutné výměnu antény dokončit. Počítá se každá minuta. Odstávka vysílače je drahá záležitost a mnozí diváci netrpělivě hypnotizují televizní přijímače a čekají na obnovení vysílání.



 

 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více