Megaopravy 06 20 tunový dalekohled

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 15.150

Když je něco hodně velké a hodně rozbité je tu Sean Riley s televizním štábem, aby Vám ukázal, jak se to opravuje. Tentokrát půjde o údržbu obřího teleskopu. Víte, jak se vyměňuje křehké zrcadlo dalekohledu s průměrem 8 metrů a hmotností 20 tun, které stojí 10 milionů Euro? Dívejte se.

V poušti Atacama v Čile, ve výšce 2600 metrů nad mořem je Jižní observatoř ESA (European Space Agency), vybavená čtyřmi obřími teleskopy. Mohou pracovat samostatně, nebo 3 z nich mohou společně vytvořit VLT (Very Large Telescope). VLT má díky propojení zrcadlových dalekohledů takovou rozlišovací schopnost, že s jeho pomocí by astronomové rozlišili dva reflektory automobilu na Měsíci jako samostatné.

Reklama

Problém je v tom, že i v poušti se práší a na citlivou odrazovou vrstvu neustále sedá prach, který, snižuje její odrazivost. Prach, který není okem prakticky vidět. Přesto je nutné každých 18 měsíců jedno zrcadlo demontovat, odrazovou vrstvu odstranit a nanést znovu. Celá oprava musí být provedena rychle … pozorovací časy na VLT si objednávají astronomové z celého světa minimálně půl roku dopředu. Na méně časté úkazy i s čtyřletým předstihem.

VLT umožňuje vědcům pozorovat hvězdy dávno zaniklé. Hvězdy, jejichž světlo k nám letělo miliardy let. S jeho pomocí je možné zkoumat oběkty, které pocházejí z doby, kdy vznikal vesmír a tak se dozvědět mnohé o jeho minulosti.

Reklama

Zrcadlo je nutné demontovat a na speciálním přepravníku odvézt do závodu postaveného u paty hory jen k tomuto účelu. Tam ho omýt - vodou, která se musí do pouště dovézt. Pro představu … na tomto místě, které patří k nejsušším na světě spadne v průměru 6 mm srážek za rok. Některé meteorologiské stnice už nezaznamenaly žádné srážky několik let. Suché podnebí však astronomům nabízí 350 bezoblačných nocí v roce.

Potom je nutné odstranit vrstvičku hliníku a nanést novou. Ta je tak tenká, že i vlas je proti ní tlustá tyč a otisk prstu nepředstavitelné hrboly. Na celé zrcadlo s plochou přes 40 metrů čtverečných se spotřebuje pouhých 12 gramů (!) hliníku.

Vrstvička se nanáší ve speciální vakuové komoře pomocí plasmy. Složitá technologie pracující na úrovni meziatomových vazeb. Výsledkem musí být dokonalý povrch … když to nevyjde, musí se celý složitý proces opakovat.

Nakonec se musí zrcadlo vyvézt zpět na horu a namontovat do kopule bez toho, aby se poškodilo jak samotné zrcadlo, tak odrazová vrstva. Netrpěliví astronomové už se nemohou dočkat, až na ně přijde řada a každé zdržení, způsobuje nenehraditelné ztráty. Představte si, že byste čekali 4 roky na své 2-3 hodiny pozorování a potom Vám někdo řekl „… sorry nestihli jsme údržbu“.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více