Megaopravy 04 Oprava zaoceánské lodi

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 23.580

Když je něco hodně velké a hodně rozbité je tu Sean Riley s televizním štábem, aby Vám ukázal, jak se to opravuje. Tentokrát nejde přímo o opravu, ale o modernizaci. Do lodi je třeba namontovat 300 t diesel-generátor. Ale jak, když původní turbíny ve strojovně zůstávají? dívejte se.

Tentokrát se televizní štáb vydal na Bahamy, kam připlula zaoceánská výletní loď Radiance of the Seas. Plovoucí palác pro 2500 pasažérů a odpovídající počet obsluhujícího personálu. Provoz takové lodi stojí dost peněz. Provozovatelé zaplatí jen za palivo ročně 15 milionů EURo. Ve strojovně lodi jsou dvě plynové turbíny, které mají velký výkon při malých rozměrech. Nevýhodou turbín je, že pokud loď kotví v přístavu u některého z karibských ostrovů a cestující jsou na pevnině, je spotřeba paliva stále vysoká.

Reklama

Proto se majitelé lodi rozhodli pro tyto případy namontovat úsporný diesel-agregát s výkonem 2MW. Nejde o žádného drobečka - soustrojí váží úctyhodných 300 t. A vnější rozměry odpovídají dálkovému autobusu. Pro takový "kus železa" je ve strojovně lodi nejprve potřeba udělat místo. Zkuste namontovat ještě jeden menší motor do auta, když tam ten původní zůstane.

Z lodi je potřeba vyřezat kilometry potrubí a kabelů a přeložit je jinam, aby se prostor ve strojovně uvolnil. kromě toho je nutné ze strojovny odvést spaliny - jinými slovy natáhnout výfukové potrubí ze strojovny až do komína - 15 palub nad strojovnu. Přitom potrubí má průměr přes metr a otvory vyřazanými v přepážkách se dá procházet.

Loď je nutné dostat do suchého doku a do boku vyřezat tři otvory, všechny pod čarou ponoru. Vzhledem k tomu, že je dlouhá téměř 300 metrů, široká 30 metrů a má výtlak 90 000 tun je to úctyhodný výkon. Navíc je ji potřeba osadit na kýlové bloky s předností 30 centimetrů, aby se nepřevrátila a nepotopila celý dok.

Reklama

Aby toho nebylo dost, na celou opravu je šibeniční termín - 21 dní. Cestující na další plavbu již svírají v rukách koupené lístky a vzhledem k jejich ceně se dá očekávat, že kdyby se oprava nestihla, nároky na vyplacení náhrad by dosahovaly astronomických cifer.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více