Puška Steyr-Mannlicher M95

Autor: Radim Chrást / Radim.ch 🕔︎︎ 👁︎ 101.769

V roce 1895 inženýr Ferdinand Rytíř von Mannlicher představil vylepšený model své pušky vzor 1890. Zlepšení spočívalo hlavně ve zjednodšení stávající konstrukce. Předchozí model M90 měl závěr uzamčený pouze jedním ozubem a trpěl brzkým opotřebením.

Puška s označením M95 měla přímotažný závěr se zdokonaleným uzamykacím mechanizmem, tvořeným otočným závorníkem, vybaveným v přední části dvěma uzamykacími ozuby. Závěr této konstrukce byl kratší než starší typ a proto bylo možné nábojovou schránku přemístit o něco dozadu a spojit ji s lučíkem spouště. Pojistka ve tvaru jednoduché zasunovací závory při zajištění znehybnila všechny pohyblivé části závěru a to při nataženém i spuštěném úderníku. U tohoto typu závěru nedochází odemčení závěru pohybem nahoru, otevírá se a zavírá pouhým posunování vzad a vpřed.

Reklama

Dlouho bylo toto řešení považováno za dokonalejší díky rychlejší manipulaci při nabíjení, v době 1. světové války se ale ukázaly nevýhody přímotažného závěru. Bylo zapotřebí vyvinout poměrně velkou sílu pro vytažení nábojnice z komory, mnohdy si střelec musel pomáhat sešlápnutím závěru nohou! Závěr byl taky citlivější na nečistoty, rez a deformaci teplem.


Puška 8x50R Steyr Mannlicher

Výroba zbraně byla zavedena ve zbrojovkách v Budapešti a Štýrském Hradci.

Vedle pušky M 1895 existovala rovněž jezdecká karabina M 1895 (Stutzen) a krátká puška M 1895 pro pěchotu nahrazované později jednotným vzorem s bočními poutky na řemen (jako u karabiny) i s dolními (jako u krátké pušky) a také se záchytem na upevnění bodáku.

V rakousko-uherské armádě nahradila pušku M-1886. V roce 1897 byla zavedena také do výzbroje bulharského vojska.

Puška M 1895 používala náboje ráže 8 mm plněné bezdýmným prachem a tvořila hlavní pěchotní výzbroj habsburské armády během první světové války.


Karabina M 95 na zádech rakousko-uherských vojáků v zákopech 1. světové války.

Reklama

Od roku 1895 do roku 1918 bylo vyrobeno více než 3 milióny těchto zbraní.

Pušky systému Mannlicher ve své době vedle Rakouska-Uherska rozšířily v Itálii, Nizozemí, Rumunsku. Dostaly se také do výzbroje jugoslávské armády.

Ve výzbroji nizozemské armády byla puška od roku 1895 až do roku 1947. Puška byla vyráběna v ráži 6,5 x 53,5 mm a celkem jich firma Steyr dodala 470 000 kusů. Od roku 1930 byla dodávána i ve verzi karabina.


Puška M 1895 z výzbroje nizozemské armády


Bajonet k nizozemské M 95

Po roce 1918 se dostaly také do výzbroje československé armády, kde sloužily až do svého nahrazení puškou vz. 24. Ve výzbroji zůstala také v rakouské a maďarské armádě.

V Rakousku ve dvacátých letech byla upravena na náboj 8x56R (puška M95/30), tyto zbraně měly vyraženo písmeno S aby je bylo možno rozeznat od zbraní na původní náboj, zbraně měly také zkrácenou hlaveň. Podobně byly na nový náboj upraveny i zbraně maďarské armády (po roce 1931), ale ty měly raženo písmeno H.

Reklama


Karabina 8x56R Steyr Mannlicher M95/30 s náboji v nabíjecím rámečku v popředí

V roce 1924 bylo určité množství zbraní upraveno na kalibr 7,92x57 Mauser. Tyto upravené zbraně byly o 58 cm kratší a byly označeny M95/24. Staly se součástí výzbroje jugoslávské a bulharské armády.

V roce 1938 po anšlusu Rakouska Německo získalo velké množství pušek M1895, které byly ve 2. světové válce využívány hlavně policejními a druhosledovými jednotkami. V závěru války byly těmito zbraněmi vyzbrojeny také jednotky Volkssturmu.

V průběhu této války byly pušky využívány také v italské, maďarské a bulharské armádě.

V protektorátu Čechy a Morava bylo puškami M95 vyzbrojeno četnictvo a tzv. Vládní vojsko, zbraně používala také armáda Slovenského štátu.

Zbraň byla pro svoji přesnost využívána také odstřelovači, kteří ji vybavovali speciální optikou.

Technické údaje

Hmotnost 3,65 kg (puška)
Délka 1270 mm (puška) / 990 mm (karabina)
Délka hlavně 765 mm (puška) / 485 mm (karabina)
Typ náboje 8 x 50R mm Mannlicher
Ráže 8 mm - základní ráže
Úsťová rychlost 620 m /s (puška)
Maximální dostřel 1950 m (puška) / 1800 m (karabina)
Zásobování municí nábojová schránka na 5 nábojů
Hledí otevřené stavitelné


Popis částí zbraně
1.Závěr
2. Nadpažbí
3. Zadní spojovací šroub
4 .Přední spojovací šroub
5. Šroub zadní objímky
6. Šroub přední objímky
7. Pažba
8. Rám pušky se spouštěcím mechanismem a ložem závěru
9. Lučík spouště s nábojovou schránkou
10. Zadní objímka (kování)
11. Přední objímka (kování)
12. Hledí
13. Hlaveň
14. Muška

Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%A1ka_Mannlicher
https://www.panzernet.net/php/index.php?topic=1863.0
https://www.answers.com/topic/steyr-mannlicher-m1895
https://world.guns.ru/rifle/rfl18-e.htm
cs.wikipedia.org/wiki/Puška_Mannlicher

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více