Desert Eagle 50 AE podruhé - praktická zkouška

Autor: Radek Enžl / Rad 🕔︎︎ 👁︎ 38.708

Střelba z Desert Eagle

Před časem jsem napsal zde na www.valka.cz článek o nejvýkonnější sériově vyráběné pistoli světa Desert Eagle. V závěru článku jsem si posteskl, že musím bohužel tuto zbraň hodnotit pouze teoreticky, protože jsem z ní sám nikdy nestřílel.

Situace se ovšem dramaticky změnila, když jedna z brněnských střelnic začala tuto pistoli nabízet k vyzkoušení, pochopitelně v největší ráži 50 AE. To jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít a společně s kamarádem jsme vyrazili k praktickému seznámení s mohutnou zbraní.

Reklama

Kamarád, neblaze ovlivněn různými na internetu dostupnými filmečky, kde Pouštní orel při zpětném rázu různě tluče střelce do obličeje, si zbraň potěžkal a zbaběle ponechal první výstřel na mě.


První potěžkání. Navzdory mohutným rozměrům i hmotnosti se zbraň poměrně dobře drží

Protože sám předtím nikdy nedržel Desert Eagle v ruce, po letmém seznámení též konstatoval vcelku příjemný úchop a dostupnost všech ovládacích prvků. Protože zbraň neměla nijak zvýrazněná mířidla, zvolili jsme terč figura č. 535, jenž má bílý střed, na němž je obrazec mířidel dobře čitelný. Bohužel jsem si nevzpomněl, abych ověřil tvrzení o špatném nabíjení plného zásobníku, nabíjeli jsme vždy dva nebo tři náboje, a ty šly zasunout snadno. Rovněž závěr šel snadno natáhnout.


Pouštní orel v plné kráse. Skvěle zpracovaná zbraň, ovšem s šestipalcovou hlavní, hmotností 2 kg a šířkou bezmála 5 cm však není mnoho možností jejího praktického využití

První výstřel mi potvrdil vše, co jsem dosud o Eaglu slyšel – zpětný ráz je mohutný, avšak nikterak nesnesitelný. Střílel jsem obouruč bez opory ve Weawerově postoji a úhel zdvihu hlavně určitě nebyl větší než 45 stupňů a zkušenější střelci jistě dokáží Eagle krotit ještě účinněji. Kamarád, který střílel střídavě z Eaglu a mého Coltu King Cobra ráže 357 Magnum, dokonce tvrdil, že subjektivně se mu zdá zpětný ráz podstatně lehčí Cobry větší. Značná část zpětného rázu Desert Eaglu je pohlcena velkou hmotností zbraně, část energie se také spotřebuje na odemknutí rotačního závorníku. Zpětný ráz je pak sice mohutný, avšak jaksi „plavný“ a relativně dobře kontrolovatelný. Že střílíte z Eaglu náboji 50 AE tak poznáte spíš podle mohutného světelného a větrného efektu. Když střílel kamarád, a já jsem stál v okamžiku výstřelu za ním, ofouklo mě to opravdu pořádně.


Mohutný záblesk při výstřelu - tohle dokáže jen Pouštní orel. (Můj terč je ten vlevo. Střílel jsem na 25 m.)

Reklama

Po prvních dvou ranách jsem zjistil, že zbraň na 25 metrů táhne výrazně doleva, abych to kompenzoval, musel jsem mířit prakticky na pravý okraj terče, což trochu devalvovalo jinak působivý střelecký zážitek. Ovšem ony dva první výstřely (mířené přesně na střed terče) byly od sebe asi pouhopouhé 4 cm (inu šestipalcová hlaveň) – bohužel však ležely až na samém levém okraji terče, v „bílém“ mimo samotnou figuru. Těžko se nám pak hledal záměrný bod, protože jsme museli mířit pro změnu na pravý bílý okraj. Figuru samotnou jsme ovšem pak zasáhli všemi ranami.


Pouštní orel ve vrcholu zdvihu při zpětném rázu. Není nijak přehnaně velký, avšak na rychlopalbu s rozumnou přesností střelby to skutečně není

S Eagly bývá ta potíž, že se do nich v poslední době špatně shání munice, i tentokrát měli na střelnici posledních asi 10 nábojů, které jsme úspěšně vystříleli – samozřejmě nedošlo k žádnému selhání.


Výsledek. Zcela vlevo u ramene figury jsou vidět první dva zásahy mířené na střed terče

Že střelba z Eaglu skutečně není žádným vysilujícím prožitkem svědčí i to, že jsme pak vystříleli ještě krabičku nábojů ráže 357 Magnum. Konečný verdikt je snadný. Z Pouštního orla se střílí opravdu příjemně, samozřejmě střelec musí respektovat výkon jeho nábojů a držet pevně, nikoliv však křečovitě. Základem všeho je dobrý úchop a postoj. Odměnou mu pak je kultivované chování zbraně při výstřelu. Střelba z tohoto mohutného mastodonta je pak skutečným zážitkem.

Foto: autor

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více