Pamětní medaile Svazu Československých rudoarmějců

Autor: Radim Chrást / Radim.ch 🕔︎︎ 👁︎ 24.764

Po bolševické revoluci v roce 1917 začali českoslovenští zajatci, ale i někteří legionáři, vstupovat do tzv. Rudých gard a bolševických oddílů.

První oddíl Rudých gardistů se vytvořil v červenci 1917 v Berezani.

Reklama

Největší oddíl se zformoval počátkem roku 1918 v Kyjevě, kde na stranu čs. rudých gardistů přešlo okolo 350 legionářů.

V únoru 1918, po oficiálním vzniku Rudé armády, se začaly vytvářet jednotky složené z čs. rudoarmějců. Centrem formování těchto oddílů se stala Penza, kde vznikl 1. čs. revoluční pluk (700 osob) pod velením Jaroslava Štrombacha. Do prvních bojů se naši rudoarmějci zapojili v květnu 1918 u Kuzněcku. Další jednotky, v síle od několika desítek po několik stovek mužů, vznikly např. v Samaře, Ufě, Čeremchovu, Tambovu, Omsku, Vladivostoku, Caricinu, Moskvě, Nikolajevsku, Astrachani, Simbirsku nebo v rámci Kamské říční flotily.

Historická rudá zástava čs. rudoarmějců, nesla nápis: „DA ZDRAVSTVUJET ČECHO-SLOVACKAJA SOCIALISTIČESKAJA RESPUBLIKA!“.

Celkově v řadách československých rudoarmějců bojovalo okolo 10 000 osob, z čehož přibližně 1/2 vojáků buď padla, utrpěla zranění a nebo byla prohlášena za nezvěstné.

Po vzniku samostatného Československa se začali vracet domů i českoslovenští rudoarmějci, nejznámějším z nich byli Jaroslav Hašek, dr. Adolf Hrubý - protektorátní ministr zemědělství, Čeněk Hruška - pozdější generálporučík a náměstek ministra obrany A. Čepičky.

Reklama

V letech 1918 - 1919 založili bývalí českoslovenští rudoarmějci svůj svaz, který nazvali Svaz československých krásnoarmějců.

V roce 1920 začal Svaz vydávat společně s levicově smýšlející částí čs. legionářů, vedených budoucím poslancem KSČ a předsedou SPB, časopis Táborita.

Svaz československých krásnoarmějců vydal po únoru 1948 - 2 stupně pamětních medailí.



Bronzová pamětní medaile Svazu čs. krásnoarmějců



Stříbrná pamětní medaile Svazu čs. krásnoarmějců (vydáno pouhých 20 ks, medaile je označena puncem Ag a značkou výrobce K. K.)

Všechny medaile jsou kruhového tvaru, na rubové straně je útočící voják s puškou v pozadí s praporem, na kterém je srp a kladivo a nápisem SVAZ ČS. KRÁSNOARMĚJCŮ v latince i azbuce. Na lícní straně je hvězda se srpem a kladivem a stejné nápisy. Jednotlivé stupně medailí se liší barvou kovu, ze kterého jsou vyrobeny.

Stuha medaile je v červené barvě s trikolorou uprostřed.

Zdroj:
http://www.primaplana.net/txt/varia/vojenske-tradice-pojeti-cs-komunistu-uhlir.html
http://vojenstvi.cz/vasedotazy_64.htm
http://www.numfil.com/cz/detail/stbrnpamtnmedailesvazusrudoarmjcpuncagzn_fa6777

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více