Alfred Helmut Naujocks

Autor: Radim Chrást / Radim.ch 🕔︎︎ 👁︎ 34.490

Alfred Helmut Naujocks se narodil 20.9 1911 v Kielu.

Otec Richard, matka Terese roz. Pohlkeová, sestry Herta a Anni.

Reklama

Po absolvování školní docházky se živil jako příležitostný dělník v docích. Zapojoval se aktivně do rvaček přístavních dělníků a vysloužil si u nich uznání za svoji tvrdost a neústupnost.

V roce 1931 vstoupil na popud svého kamaráda z party rváčů do NDSAP a SS. 1933 začal pracovat v úřadovně SD pod vedením SS - standartenführera Hanse Kobelinskeho. Stal se jeho spolehlivým mužem.

Roku 1934 v průběhu Noci dlouhých nožů automobilem odváží k popravám do lichterfeldských kasáren vedoucí činitele SA. V roce 1935 dostává speciální úkol, společně s Wernerem Gotschem přepadli a zavraždili v Hotelu Záhoří u Štěchovic Ing. Formise (původem z Německa - operátora protinacistické skupiny a vysílačky Otty Strassera zvané Černá Fronta)

V roce 1937 je pověřován dalšími neobvyklými úkoly a v průběhu práce pro SD se stává odborníkem na padělatelskou a zpravodajskou činnost. Připravil za pomoci svých špičkových padělatelů kompromitující materiály na maršála Tuchačevského.

Při zostřené mezinárodní situaci a zvyšujícím se tlaku na Československo, tzv. Sudetské krize v roce 1938 zpravodajsky působí v pohraničí v blízkosti Československa v městech Hofu a Selbu, připravoval teroristické akce Freikorpsu.

Na jaře 1939 zpravodajsky pomáhal představitelům budoucího Slovenského štátu s přípravou na odtržení od ČR, jeho hlavní základnou byla kavárna Au Café v Petržalce (patřila na základě zabrání pohraničí v roce 1938 k Říši).

Dne 31. 8. 1939 osobně řídil fingované přepadení gliwického vysílače, které bylo spouštěčem k rozpoutání 2. světové války, pomohl naplánovat celou akci ve spolupráci s gestapem a za použití mrtvol z koncentračního tábora.

Na podzim 1939 ve Venlo - Nizozemí je zapojen do zpravodajské hra a únosu britských agentů Besta a Stevense - za tuto akci byl vyznamenán Železným křížem.

Reklama

Na jaře 1940 šéfuje Salonu Kitty, což byl luxusní podnik pro pánskou smetánku, který byl zřízen na popud Reinharda Heydricha v Berlíně pro zpravodajské vytěžování hostů.

V letech 1940 až 1941 byl vedoucím penězokazecké dílny, za jeho působení se zdařila vyřešit kompletní technologie padělání britských liber.

V tomto období se dostal na vrchol svojí válečné kariéry, byl u všech důležitých zpravodajských akcí 3. říše.

V roce 1941 v té době SS-sturmbannführer obviněn z neuposlechnutí rozkazu a zpronevěry, 17. 11. 1941 degradován a po výcviku poslán k Leibstandarte SS na východní frontu. K jeho degradaci vedlo podezření Heydricha o shromažďování materiálů také na jeho osobu.

Reklama

Na konci roku 1941 při bojích u přístavu Cherson těžce zraněn a odvezen z fronty na léčení v Berlíně a Karlových Varech.

V roce 1943 po smrti Heydricha dostává od starých přátel opět důvěru a je odvelen do Belgie jako šéf úřadu pro potlačování černého trhu, v této funkci se osvědčil a dostává další úkoly.

V roce 1944 poslán do Dánska - Kodaně jako velitel teroristické skupiny Petr, která provedla sérii atentátu na představitele odboje i civilní obyvatele

Na podzim 1944 v situaci, kdy již bylo jasné, jak dopadne válka v Berlíně, ukradl automobil a dobrovolně odjel do amerického zajetí.

Po skončení války 1945 se stává válečným zločincem číslo 4835, utíká na druhý pokus z vězení v Norimberku.

V letech 1945 až 1948 pod cizími dokumenty založil estrádní skupinu Revue Girls a objíždí s nimi americké posádky, stává se pasákem, šmelinárem.

V roce 1948 odhalen a souzen v Dánsku, odsouzen na 4 roky vězení.

V roce 1952 po propuštění si v Hamburku pronajal hostinec Flottbeker Dorfkrug.

4. dubna 1966 v 18.00 umírá v Hamburku na srdeční selhání za volantem svého auta.

Československá vláda po válce několikrát žádala o jeho vydání v souvislosti s vraždou Ing. Formise, ovšem beznadějně.

Zdroj:
Muž, jehož řemeslem byl zločin, nakladatelství Ostrov 2006
http://2.bp.blogspot.com/_58Vt1mGkn0w/SI7em_ZGsbI/AAAAAAAAABY/_XLrENDApSM/s320/457px-Alfred_Naujocks.jpg
http://209.85.129.132/search?q=cache:ALjdSXCxWtwJ:en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Naujocks+Naujocks+Alfred&cd=1&hl=cs&ct=clnk

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více