Stíhači v boji II - 13 Kanonové sestřely ve Vietnamu

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 40.470

Na přelomu padesátých a šedesátých let došlo k překotnému rozvoji řady technických odvětví, včetně elektroniky a raketové techniky. Řada konstruktérů na Východě i na Západě, došla k závěru, že hlavňová výzbroj je přežitek. Nic nemohlo být dále pravdě.

Vietnam se stal střelnicí obou velmocí soupeřících o získání většího vlivu. Obě strany nasadily svou nejmodernější techniku včetně proudových letadel vyzbrojených řízenými střelami.

Reklama

Celý problém vietnamské války byl v tom, že probíhala za naprosto odlišných podmínek, než na jaké byli piloti na jedné i druhé straně vycvičeni. O technice ani nemluvě.

Zatímco stratégové spřádali plány na globální konflikt a největší obavy budily strategické bombardéry s jadernými zbraněmi na palubě, ve Vietnamu proti sobě bojovaly stíhačky v manévrových soubojích. To byla věc, kterou piloti už dávno necvičili.

Také výzbroj letadel nebyla pro souboje zdaleka ideální. Ti, kdo slepě věřili ve všemocnost řízených střel, se museli rychle vzpamatovat. Ukázalo se, že kanony jsou v leteckých soubojích v řadě případů nenahraditelné.

Byly vždy k dispozici, nepotřebovaly složitou přípravu, netrpěly takovým množstvím závad jako řízené střely. Obě strany tedy musely své letouny dozbrojit. Americké F-4 Phantom dostaly kanon Vulcan a sovětské MiGy-21 dvouhlavňový GŠ-23.

Reklama

Že je kanon užitečnou a nebezpečnou zbraní, poznali piloti poměrně záhy. Zajímavé na celé akci je to, že prvního kanonového sestřelu na americké straně dosáhli piloti letounů, které byly určené k přímé letecké podpoře pozemních vojsk.

A-1 Skyraider byl vrtulový letoun o generaci starší než jeho protivník MiG-17., který měl na své straně převahu prakticky ve všech výkonových parametrech. Navíc zaměřovač Skyraideru nedokázal řešit úlohy spojené s palbou na vzdušné cíle.

Jedinou drobnou výhodou Skyraideru byla schopnost létat malou rychlostí a provádět zatáčky na menším poloměru. Přesto skončil v plamenech MiG a piloti Skyraiderů se vrátili bezpečně na letadlovou loď. Jak a proč k tomu došlo, se dozvíte v úvodu třinácté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Kanonové sestřely ve Vietnamu.

Reklama

V roce 1967 se situace s kanony začala řešit. Protože přestavba letounu je zdlouhavá záležitost, byla prvním krokem montáž podvěsného kanonového pouzdra. Prakticky se nejednalo o nic jiného, než kontejner podobný přídavné nádrži, který obsahoval samotnou zbraň, zásobu munice a systém pohonu svazku hlavní.

Přestože takové řešení mělo řadu nedostatků – zaměřovač neuměl spočítat opravu na pohybující se cíl, kanon byl daleko od osy letounu, upevnění kontejneru nebylo dostatečně pevné atd., byly výsledky povzbudivé.

Jednou z osádek, která potvrdila účinnost kanonu v manévrových soubojích, byla dvojice Robert Titus a Milan Zimer. 22. května 1967 sestřelili jeden MiG pomocí řízené střely AIM-9 Sidewinder. Druhý padl za oběť palbě kanonu Vulcan z podvěsného pouzdra SUU-16. Jak k tomu došlo, popisuje hlavní pasáž třinácté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Kanonové sestřely ve Vietnamu.

Další osádkou, která si připsala gun-kill byla dvojice Derel Simonds a George McKinney. Jejich souboj jasně ukázal, že vietnamští piloti „hřešili“ na absenci kanonu ve výzbroji Phantomu.

Piloti MiGů praktikovali běžné protiraketové manévry, ale v tomto případě jim nebyly nic platné. První MiG-17 rozpárala třísekundová dávka v zatáčce, druhý ho následoval vzápětí. Simonds a McKinney byli první osádkou, která dosáhla dvou sestřelů kanonem během jednoho letu.

Přestože se kontejnery celkem osvědčily, všem bylo jasné, že se jedná jen o nouzové řešení. Kromě jiných chyb, pilotům nejvíc vadilo, že kanonové pouzdro „okupovalo“ mokré závěsníky. Na dlouhých misích nad Vietnamem byl každý litr paliva dobrý. Řešením byla až verze F-4E, která měla kanon vestavěný na spodní straně přídě trupu.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v této části seriálu:

Letadla a výzbroj:

F-4 Phantom II

KC-135

MiG-17F

MiG-19

MiG-21

F-105 Thuderchief

AIM-7E Sparrow

AIM-9D Sidewinder

R-3S

Související články:

MiG-17F vs. F-105D Hrdinou snadno a rychle

Moderní letecké souboje

premiéru vysílá Česká televize dne 12.06. na  ve 20:00

reprízu vysílá Česká televize dne 16.06. na  v 06:55

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více