Stíhači v boji II - 11 Tajné zbraně

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 37.906

Zbraně jsou konstruované tak, aby je po kratším či delším výcviku dokázali obsluhovat průměrně vycvičení vojáci. Ale ve všech zemích se konstruovaly také zbraně mimořádně ničivé, nebo určené k ničení zvláštních cílů. Zbraně, jejichž obsluha byla svěřena hrstce vyvolených. Tajné zbraně.

Zoufalé situace vyžadují zoufalá řešení. Každá válčící země se občas octne v situaci, kdy musí čelit hrozbě, kterou není možné odstranit nasazením standardních zbraní. Tehdy nastupují speciální zbraně, o jejichž vývoji se nesmí dozvědět nejen nepřítel, ale ani nikdo nepovolaný.

Reklama

Tyto zbraně vyžadují speciálně vycvičené obsluhy, protože většinou mají jeden parametr extrémně dobrý, ovšem za cenu zhoršení všech ostatních. K obsluze musejí být vycvičeny elitní osádky, ochotné riskovat život v akcích, které jsou často téměř sebevražedné.

Úplným extrémem potom byl vývoj sebevražedných zbraní, kde se s návratem živé osádky vůbec nepočítalo. Za vývojem těchto zbraní stál fanatismus, krutost a naprosté pohrdání životem.

Na bojištích se tak objevily neobvyklé zbraně. Dálkově řízené bombardéry, sebevražedná torpéda, raketové stíhací letouny a další. Ale ne vždy splnily naděje, které do nich jejich tvůrci vkládali.

Reklama

V době, kdy Spojenci vybojovali vzdušnou nadvládu nad Německem, začaly jejich bombardovací svazy ohrožovat nové, extrémně rychlé stíhací letouny. Objevily se naprosto nečekaně a stoupaly tak rychle, že je žádný ze spojeneckých letounů nebyl schopen pronásledovat.

Potom se spustily z výšky, přiblížily se tak vysokou rychlostí, že stíhači prakticky nedokázali jejich útoky odvrátit a palubní střelci na tom nebyli o mnoho lépe. Cíl byl malý a museli střílet s mnohem větší opravou, než byli zvyklí.

Šlo o raketové stíhačky Me 163 Komet. Ale jejich extrémní výkony byly vykoupeny použitím nespolehlivého motoru, nebezpečného paliva, které mělo tendenci vybuchovat a krátkou dobou chodu motoru. Jak probíhalo nasazení, se dozvíte v úvodu jedenácté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Tajné zbraně.

Reklama

Na opačném konci světa se Japonci potýkali s převahou US Navy a nedostatkem vlastních jednotek, které byly decimované americkým palubním letectvem. V této situaci vyvinuli sebevražedná torpéda, která nesla tak velkou nálož, že byla schopná potopit i největší hladinové jednotky, schopné odolat několika zásahům konvenčních torpéd.

V očích zfanatizované vojenské kliky vypadalo nasazení velkolepě. Jediný voják dokáže poslat ke dnu velkou loď s posádkou několika set mužů. Ale skutečnost vypadala úplně jinak.

Na muže za řízením sebevražedných torpéd Kaiten číhala řada nástrah, se kterými se museli vypořádat. Některým se to podařilo, jiným ne. Jaká byla úspěšnost nasazení těchto sebevražedných zbraní a co vedlo vojáky k tomu, aby usedli za jejich řízení, se dozvíte v hlavní pasáži jedenácté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Tajné zbraně.

Spojenci měli se svými protivníky také problémy. Británii sužovaly útoky tajných zbraní V1 a V2. S létajícími bombami se dalo s vypětím sil bojovat. Proti V2 obrana neexistovala. A ve vývoji byla V3. Kanon s extrémním dostřelem, zabudovaný hluboko ve skalním masivu.

Zbraň nebylo možné vyřadit běžným bombardováním. Proto vznikl projekt dálkově řízeného bombardéru naloženého výbušninami.

Bombardér bez osádky měl narazit na cíl a 10 t výbušniny na palubě ho mělo rozmetat. S bombardérem měla vzlétnout normální osádka, která potom měla vyskočit padákem. Pilotem byl bratr budoucího amerického prezidenta Joseph Kennedy.

Zda se podaří tajný kanon V3 spojencům zničit se dozvíte v závěru jedenácté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Tajné zbraně.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v této části seriálu:

Letadla:

DeHavilland D.H. 98 Mosquito

B-17 Flying Fortress

P-38 Lightning

PV-1 Ventura

B-24 Liberator

P-51 Mustang

Me 163 Komet

Fi-103 (V-1)

A-4 (V-2)

V-3

premiéru vysílá Česká televize dne 29.05. na  ve 20:00

 reprízu vysílá Česká televize dne 02.06. na  v 06:55

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více