USS Enterprise - 05 Sama proti Japonsku

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 30.086

Po tom co byla sesterská letadlová loď USS Hornet potopena v bitvě u Santa Cruz, zůstala USS Enterprise v Pacifiku sama. Americký průmysl se sice rozbíhal, ale výroba letadlové lodi není otázka ani týdnů, ani měsíců. Do doby, než byly k dispozici nově postavené letadlové lodě, byla Enterprise jedinou operačně použitelnou letadlovou lodí, kterou US Navy v Pacifiku mělo.

Zatím u ostrova Guadalcanal bojovaly americké lodě bez deštníku palubních stíhaček. Jedinou ochranou jim byly letouny operující z Henderson Field. Ale těch bylo málo a nemohly být všude.

Reklama

Mezitím opravářské čety v Noumei na Nové Kaledonii pracovalydnem i nocí na tom, aby uvedly USS Enterprise do provozuschopného stavu. Musely spěchat. Japonci vypravili velký konvoj s posilami a silným doprovodem vojenských lodí, včetně pěti bitevních. Na palubách transportních lodí bylo 13 000 vojáků. Dost na to, aby zvrátily průběh bojů o Guadalcanal.

Přes sérii porážek se Japonci nemínili vzdát. Cítili se dostatečně silní, aby Američanům ukázali, kdo je pánem na moři. Dařilo se jim především v nočních bojích, které japonské císařské loďstvo před válkou pečlivě cvičilo, zatímco US Navy téměř vůbec ne.

V noci 13. listopadu, se tento svaz utkal s americkými loděmi, které hlídkovaly u ostrova Guadalcanal. V noční bitvě, se zopakoval masakr z bitvy u ostrova Savo. Ztráty byly na obou stranách. Pod palbou amerických lodí explodoval torpédoborec Akacuki.

Reklama

Američané ztrácejí křižníkyUSS Atlanta a USS Juneau a dalších pět torpédoborců. Na palubě USS Juneau zahynulo pět bratrů Sullivanových z Waterloo ve státě Iowa. Aby se příště nestalo, že některá rodina přijde o všechny syny, přijalo US Navy zásadu, že poslední syn rodiny nesmí být nasazen v první linii.

Tentýž den byla dokončena oprava USS Enterprise a letadlová loď se svým svazem doprovodných plavidel vyrazila k ostrovu Guadalcanal. Doprovod tvořily bitevní lodě USS Washington a USS South Dakota, které fungovaly jako plovoucí baterie a dále křižníky a torpédoborce. Svazu velel admirál Thomas Kinkaid.

Oprava Enterprise byla jen provizorní, ale nebylo zbytí. US Navy jinou letadlovou loď v Pacifiku nemělo a Guadalcanal potřeboval leteckou podporu. Největším handycapem byl nefunkční přední výtah, což značně komplikovalo provoz na letové palubě.

Reklama

Proto byly některé letouny odeslané na Hendersonovo letiště na Guadalcanalu. Na palubě Enterprise zůstaly hlavně stíhačky a střemhlavé bombardéry.

Bombardéry Avenger z Enterprise při přeletu na Guadalcalal objevily poškozenou japonskou bitevní loď Hiei. Piloti věděli, co se stalo v noci a tohle, byla vítaná příležitost pomstít padlé námořníky. Při prvním náletu zasáhla loď tři torpéda … a bombardéry se vrátily. Japonci nakonec museli Hiei sami potopit. Byla to první bitevní loď, kterou si osádky letadel USS Enterprise připsali na konto.

Druhý den byl na pořadu lov na transportní lodě. Hlavním úkolem bylo zamezit přísunu posil na ostrov. Odpoledne byly lodě nalezeny a ihned se na ně vrhly střemhlavé Dauntlessy s doprovodem Widcatů. Japonská obrana si mezi osádkami vybrala svou daň, ale i piloti amerických bombardérů měli dobrou mušku. Z jedenácti lodí zůstaly nepoškozené jen čtyři.

V noci došlo k dalšímu souboji hladinových jednotek. Tentokrát měli Američané na své straně výhodu v podobě bitevních lodí vyzbrojených 406 mm děly a lepším radarem. USS Washington překvapil a rozstřílel japonskou bitevní loď Kirišima. Zbytek japonského svazu tvořený křižníky a torpédoborci ustoupil.

Některým japonským transportním lodím se podařilo proklouznout. Přirazily ke břehu a začaly vykládat zásoby. Ale zdaleka neměly vyhráno. S rozbřeskem se objevily letouny z Hendersonova letiště a vrhly se na transportní lodě jako supi. Po odhození bomb kropili piloti paluby i hladinu moře palbou z kulometů.

Pokus o posílení obrany ostrova japoncům nevyšel a nakonec ho opustili. Letadlová loď USS Enterprise odplula na generální opravu do Spojených států.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v páté části seriálu:

Letadla

Grumman F4F Wildcat

Douglas SBD-3 Dautless

Douglas TBD-1 Devastator

Mitsubishi A6M Zero

Aichi D3A Val

Nakajima B5N Kate

Lodě

USS Enterprise (CV-6)

USS Hornet (CV-8)

USS North Carolina

USS Northampton

Osobnosti:

Thomas Kinkaid

Ostatní

Guadalcanal

Související články

Druhá světová válka - pacifické bojiště

V úterý 19.05.2009 ve 20:00 na programu 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více