Námořní letectvo - Kompletní historie od roku 1914 do dnešních dnů

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 16.735

Vánoce jsou za dveřmi, a pokud stále váháte, co nadělit svým nejbližším pod stromeček, zde je první z našich tipů.

Reklama

Knihu Námořní letectvo - Kompletní historie od roku 1914 do dnešních dnů vydalo nakladatelství Naše vojsko v překladu z Jane's Naval Airpower - The complete history from 1914 to present day. Velkoformátová publikace na více jak 220 stranách přináší pohled na námořní letectvo od jeho vzniku až po vize jeho možné budoucnosti. Pojďme se tedy podívat na to, co nám tato publikace nabízí.

Navzdory letopočtu 1914 se v prví kapitole vrátíme do prvopočátků létání, do doby, kdy cesta lidí do oněch oblačných výšin vedla za pomocí balónů a obecně prostředků lehčích než vzduch. Nástup letadel nebyl tak rychlý, takže i další kapitola je věnována vývoji prostředků lehčích než vzduch do roku 1914. Přesto už v této době vznikaly první stroje, určené pro start z lodí. První námořní průzkumné letouny se objevují na scéně, jako batolata, ze kterých vyroste silné a všudypřítomné námořní letectvo současnosti. Paralelně sledujeme první nesmělé krůčky, postupný vývoj, často metodou pokus-omyl, v americkém a britském námořnictvu.

První světová válka jako globální konflikt přinesla dramatický vývoj nejen samotných letadel a jejich nasazení, ale dala prostor i nasazení letadel z lodí, ať už v roli průzkumné, obranné či ofenzivní. Na vodu jsou spouštěny první ryze letadlové lodi. V těchto kapitolách se tedy dozvíme detailně, jak probíhalo použití letadel i vzducholodí během námořních bojů první světové války jak v britském, tak v americkém námořnictvu a jedna kapitola je věnována vývoji námořních letadel. Meziválečná éra byla dobou politických dohod, omezení, reparací i plánů na výstavbu nových lodí. Britské námořní letectvo se vydalo cestou podpory ofenzivních operací hladinových plavidel, tedy spíše ve formě průzkumné a pozorovací (torpédové útoky a stíhací clona byly spíše podružné), zatímco Američané zvolili ofenzivnější přístup, námořní letadla měla poskytovat krytí a vybojovat letecké souboje, nesené letouny měly být zodpovědné za obranu vlastní lodě. Kromě hladinových plavidel experimentovaly některé státy v tomto mezidobí i s ponorkami, nesoucími letadla ve svých vnitřních prostorách. Oproti tomu postupně ubývá vzducholodí a prostředků lehčích než vzduch. V předvečer druhé světové války má námořní letectvo a letadlové lodě své tři hlavní hráče - USA, Velkou Británii a Japonsko.

Druhá světová válka byla pro ono zmíněné děcko - palubní letectvo - nejen základní školou a gymnáziem, ale i vysokou školou, která dala letadlovým lodím a palubnímu letectvu obrovské množství zkušeností, strategických, operačních i taktických, a v plném slova smyslu z námořního letectva udělala to, co známe i v současnosti - silnou a rychlou globální ofenzivní zbraň. Gigantické souboje svazů letadlových lodí, bitevních lodí a křižníků v Pacifiku, to je něco, co zrychlí dech a rozbuší srdce každého zájemce o námořnictvo a letectvo té doby. Ani Středomoří a Atlantik ovšem nezůstávají pozadu, a tak nás kniha nejprve provede touto oblasti veskrze britské sféry, od teplého Středomoří až po ledové vody severních moří, od honiček za německými křižníky a bitevními loděmi po hlídkování proti ponorkám. A ačkoliv zde letadlové lodi a jejich palubní letectvo hrály mnohdy stežejní roli, pokud se řekne "druhá světová válka" a "letadlové lodě", tak se asi každému napoprvé vybaví dvě operace - japonský útok na Pearl Harbor a japonsko-americké střetnutí u Midway. Z toho prvního vyšly vítězně letadlové lodě japonské, od Midway již odplouvali Japonci drtivě poraženi a váhy Druhé světové války se pomalu převažovaly na stranu Spojenců. Po porážce Němců a Italů ve Středomoří se k Američanům v Pacifiku přidali i Britové, aby napomohli jeho porážce. A byly to letadlové lodi a palubní letectvo, které nesly na svých bedrech tíži bojů této doby. Jedna z kapitol je věnována i protiponorkovým patrolám a opatřením, opět se vrátime i k letadlovým lodím a jejich vývoji, nemůže chybět ani vývoj samotných námořních letadel všech hlavních soupeřů Druhé světové války.

Tato válka tedy určila směr námořního letectva na dlouhou dobu dopředu. Válka v Koreji a konflikt ve Vietnamu pak přinesly jen další důkazy toho, jak letadlové lodě umožňují zasahovat víceméně kdekoliv po světě a nabízejí tak podporu pozemních jednotek tam, kde jí je zrovna potřeba. Jaderný pohon pak dodal letadlovým lodím obrovskou mobilitu a obří letadlové lodě současnosti jsou svou velikostí i počtem osob na palubě doslova plovoucími městy.

Kniha nás tedy provede všemi aspekty vývoje námořního letectva a letadlové lodi, a to formou velmi poutavou a dobře napsanou, na kvalitním papíře a s neuvěřitelným množstvím velmi kvalitních fotografií. Co snad příjde trochu líto, zejména s ohledem na podtitul celé knihy, tedy "Kompletní historie od roku 1914 do dnešních dnů" je pomerně dost "odfláknutá" kapitola současnosti, kniha de facto končí válkou ve Vietnamu a další vývoj shrnuje již jen na několika stranách. Navzdory tomu, že rukopis knihy je datován rokem 2003 v knize nenajdeme zmínku o nasazení letadlových lodí během operací v Kosovu a v Iráku, potažmo v Afghánistánu. Stejně tak mi v knize chyběla, i když uznávám, že se nejedná o tak radikální vývoj, jako v případě amerických či britských lodí, zmínka třeba o lodích sovětských, stejně jako o pokusech dalších zemí o vývoj v této oblasti (avizované plány Číny na výstavbu letadlové lodi už jsou jen tou pomyslnou třešničkou na dortu). Velmi málo prostoru je věnováno i obojživelným plavidlům a vyloďovacím operacím obecně, přestože nasazení námořního letectva je v tomto případě prvořadým předpokladem. Nelze však očekávat, že v knize bude vše, to by její rozsah (a nakonec i cena) musely být výrazně větší. Můžeme se tedy těšit, že autor Bernard Ireland někdy zabrousí i do těchto zapomenutých vod a v některé další knize se k těmto opomenutým tématům vrátí. Kniha v překladu Radka Panchartka nepřináší žádná překladatelská překvapení ani nepřesnosti, naopak je doplněna mnoha upřesňujícími komentáři překladatele, které nám usnadní a zpřehlední čtení některých pasáží.

Reklama

Pokud je tedy ve vašem okolí někdo, kdo se zajímá o námořnictvo a námořní letectvo, je tato kniha horkým kandidátem a námi vřele doporučeným dárkem pod stromeček :)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více