Hloubkaři prostříleli v Čechách 11. dubna 1945 skoro třicet lokomotiv

Autor: filnorm 🕔︎︎ 👁︎ 35.950

Americké stíhací letouny, takzvaní hloubkoví letci, hloubkaři nebo kotláři, neodmyslitelně patřily ke každodennímu životu v posledních měsících druhé světové války v Čechách. Můžeme se o tom přesvědčit v leckteré obecní kronice. Nečekaně napadaly parní lokomotivy u stojících i jedoucích vlaků, nákladní a cisternové vagony, které se hromadily na železničních stanicích v důsledku rostoucího chaosu v německém týlu, vojenská auta, zemědělské povozy, kolony německých uprchlíků a v neposlední řadě německá letiště.

Další z úderů hloubkaři - v tomto případě dvoutrupé letouny typu P-38 Lightning ze 14. stíhací skupiny 15. letecké armády, které odstartovaly ze základny v Triolo v Itálii, uštědřili protektorátním drahám 11. dubna 1945. Tentokrát se zaměřili na trati na území dnešního Jihočeského a Plzeňského kraje. Během zhruba jedné hodiny (od 9:58 do 11:00) - soudě podle dochovaných úředních hlášení - se jim podařilo vyřadit z provozu dvacet osm lokomotiv (z toho pět v Domažlicích a po třech ve Staňkově, Protivíně a Hluboké nad Vltavou). Nejméně patnáct vagonů bylo poškozeno.

Reklama


P-38 Lightning (foto: USAF)

Uveďme jeden příklad za všechny. Mezi Volyní a Malenicemi (okr. Strakonice) si hloubkaři vyhlédli osobní vlak č. 4806, který jel ze Strakonic do Vimperka. Byly k němu připojeny dva plošinové vagony s protiletadlovými kanony. Tato skutečnost však americké piloty od útoku neodradila. Nejprve byla umlčena obě obranná postavení (tři němečtí vojáci - členové obsluhy - byli zabiti) a následně prostřílena lokomotiva. Čtyři cestující a vlakvedoucí utrpěli zranění.

Američané ztratili v Čechách jeden z letounů - zřítil se u obce Srubec jihovýchodně od Českých Budějovic. Osudným se mu stal souboj s jednou ze dvou německých stíhaček, které se vracely z bojového letu na Moravě nebo v Rakousku. Pilot 1/Lt (nadporučík) Robert W. Whitehead zahynul a byl pochován – ovšem pod zkomoleným jménem „Bob Weit“ - na hřbitově v Dobré Vodě. Krátce po skončení války byly ostatky exhumovány a převezeny do Spojených států. Nedaleko místa havárie najdeme pamětní desku


Pamětní deska u Srubce (foto Vladimír Kos)

Útoky hloubkařů u nás pokračovaly až do 4. května 1945. Podle střízlivých odhadů si na své konto připsali celkem nejméně 500 lokomotiv a 300 nepřátelských letadel zničených na zemi.

Další informace o hloubkařích si lze přečíst na webové stránce s adresou http://hloubkari.bloguje.cz

Zdroje:
FOUD, Karel, KRÁTKÝ, Vladislav, VLADAŘ Jan.: Poslední akce: Operace amerického a britského letectva nad územím Čech v dubnu a květnu 1945. Plzeň, Nava, 1997, s. 20 a 21
Národní archiv, fond Ministerstvo železnic, karton. č. 4767, inv. č. 1194-45 a 1169-45
AFHRA, Missing Air Crew Report No. 13980

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více