Krize v Libanonu (boj s organizací Fatáh al-Islám)

Diskuse

(rozpracováno - celý text včetně všech následujících příspěvků; text byl přesto zveřejněn mezi články, neboť mapuje současně probíhající konflikt)
(některé odkazy nemusí být zatím plně funkční)



Úvod:



Situace v Libanonu se opět přiostřila (před rokem byla země velmi poškozena válkou Izraele s teroristy z Hizballáhu a v lednu zažila rozsáhlé destabilizační protesty zmíněné teroristické organizace). Nyní dochází ke konfliktu mezi vládní mocí reprezentovanou bezpečnostními silami (policií a armádou) a palestinskými teroristy z organizace Fatáh al-Islám.


Fatáh al-Islám je palestinská sunnitská teroristická organizace. Tato skupina je navázána na Al-Káidu. Je relativně novou odnoží organizace Fatáh al-Intifáda, což je frakce arafatovského Fatáhu se zázemím v Sýrii. Fatáh al-Islám je podezříván ze spolupráce se Sýrii ve společné snaze o destabilizaci Libanonu. Za vůdce této skupiny je považován Palestinec Šakír al-Absí. V roce 2004 byl v Jordánsku odsouzen v nepřítomnosti k trestu smrti za organizování vraždy amerického diplomata Laurence Foleyho.


Palestinské uprchlické tábory jsou v podstatě mimo libanonskou kontrolu, ale jejich obyvatelé zase mají omezenou možnost cestovat mimo ně. Navíc v poslední době, zejména v reakci na několik simultáních útoků na autobusy v křesťanské oblasti, k nímž došlo 13. února, libanonská armáda ještě zpřísnila kontroly na vstupech do táborů. Tábor Nahr al-Baríd leží 16 kilometrů severně od města Tripolis při pobřežní silnici. Oficiálně je v něm registrováno 31 023 palestinských uprchlíků. Založen byl v roce 1949.


Je možné, že současný výbuch násilí má souvislost s kroky v OSN ohledně vytvoření tribunálu s cílem vyšetřit pozadí vraždy populárního protisyrského politika Rafíka Harírího před dvěma lety.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#221245 Verze : 0
Od počátku bojů po dočasné příměří:




Sobota 19. května 2007


Ve městě Amjún, které leží jižně od Tripolisu, byla vyloupena banka. Vyšetřování zavedlo policii na stopu palestinských teroristů. Pachatelé pravděpodobně byli příslušníky Fatáhu al-Islám.


Bezpečnostní síly zároveň již nějakou dobu sledovaly snahy extrémistů o kontrolu nad Tripolisem.




Neděle 20. května 2007


Policie se pokusila zatknout několik podezřelých v Tripolisu, ale došlo k přestřelce, při níž byli zraněni čtyři příslušníci bezpečnostního sboru. Byt, kde se měli skrývat podezřelí, se ukázal být kanceláři Fatáhu al-Islám. Násilnosti se pak přenesly do okolí.


Následně došlo k další události. Příslušníci Fatáhu al-Islám zaútočili na vojáky hlídkující na vstupu do uprchlického tábora Nahr al-Baríd (leží blízko Tripolisu) a obsadili stanoviště a dva obrněné transportéry. Při tom přišlo několik vojáků o život. Byly zaznamenány i další pokusy o útoky na armádní síly. Při nich zahynuli další vojáci.


V nastalé situaci byly povolány posily. Armáda nasadila dělostřelectvo a kulomety. K táboru dorazily i letité tanky M48 Patton a s jejich pomocí bylo zničeno velitelství Fatáhu al-Islám v táboře. U jednoho ze dvou hlavních vjezdů do uprchlického tábora během dne operoval a střelbu vedl jeden M48A5 opatřený buldozerovým zařízením.


Přívody elektřiny a vody do tábora byly odpojeny.


Boje pokračovaly i v samotném městě. Při raziích armáda používala i RPG.




mrtví: 22 vojáků a 17 teroristů


Zahynout měl již i vysoce postavený činitel Fatáhu al-Islám abú Jazán (číslo 3 ve vedení organizace). Dalším zabitým by měl být Saddam Hajj Dib, který je podezřelý z účasti na červencovém pokusu o teroristický útok na vlaky v Německu.


V křesťanské části Bejrútu Ašrafieh vybuchla bomba nastražená v autě.





Sousední Sýrie uzavřela hraniční přechody Arida a Dabúsíja.


Premiér Fuád Siniora obvinil Fatáh al-Islám ze snahy o destabilizaci země. Vláda omezila pohyb v severní oblasti země a zřídila další kontrolní stanoviště na komunikacích vedoucích do Tripolisu a Nahru al-Baríd.


Fatáh prezidenta Abbáse se od Fatáhu al-Islám distancoval. Sultán Abú al-Ajnájn, stojící v čele hnutí Fatáh v Libanonu, označil Fatáh al-Islám za skupinu zločinců.






Pondělí 21. května 2007


Boje s teroristy pokračovaly v pondělí a to dokonce ve zvýšené intenzitě. Armádní tanky ostřelovaly pozice radikálů v Nahr al-Baríd. Teroristé odpovídali kulometnou palbou a granáty. Vojáci zatím nevstoupili do tábora, neboť jim to zakazuje dohoda z roku 1969, nicmébě vláda zvažuje i toto alternativu.


Zatím tedy armáda posilovala obklíčení tábora, přisouvala těžkou techniku a ostřelovala pozice teroristů.


Mezi 14. a 16. hodinou platilo krátké příměří, jež požadovali humanitární pracovníci a jež dojednal Siniora s palestinskými činiteli. Deset minut poté opět vypukla palba.


V bejrútské čtvrti Verdun vybuchla další bomba.


mrtví: cca 80



Úterý 22. května 2007


Armáda oznámila konec první fáze operací. Nyní musí politici rozhodnout, jakým směrem má zásah libanonské armády pokračovat. Hranice tábora s okolím jsou plně pod kontrolou armády. Nyní jde hlavně o to, zda do tábora vstoupit navzdory dohodám z roku 1969 a obavám z možných následků takového rozhodnutí v rámci bezpečnostní situace v celém Libanonu.


Ráno a dopoledne bylo ve znamení jen sporadické střelby. Od 16:30 začalo platit příměří. Dálnice k syrským hranicím byla opět zprůjezdněna.


Podle armádních zdrojů nepadl v úterý žádný voják. Dosud zahynulo 32 vojáků. Počet mrtvých islamistů se pohybuje mezi 20 až 60. Zahynulo též neurčené množství civilistů. Mnozí byli zraněni.



Generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá uvedl, že některé arabské státy poslaly Libanonské armádě zbraně, aby tak podpořily její operace. Pokud by bylo potřeba poslat další, prý by se tak stalo. Liga rabských států jako taková vydala prohlášení odsuzující teroristické činy spáchané Fatáhem al-Islám. Jordánský král Abdulláh II. měl dokonce v telefonickém rozhovoru se Siniorou vyzvat k tomu, aby libanonská vláda obnovila kontrolu nad celým svým územím (tedy i nad tábory).


USA rovněž podpořily Siniorovu vládu a zvažují pomoc. Zároveň varovaly Sýrii před vměšováním s cílem zabránit vzniku tribunálu ohledně Harírího smrti. Podporu Libanonu vyjádřila i Francie. Stejně učinil i Solana, který v úterý navštívil Bejrút.


Palestinci v táboře Ajn al-Hilvá protestovali proti "masakrům", jichž se podle jejich názoru dopustila libanonská armáda při bojích s teroristy na severu země. Akce se účastnily různé palestinské teroristické skupiny: Hamás, Islámský džihád, Asbat al-Ansar, Lidová fronta za osvobození Palestiny a Demokratická fronta za osvobození Palestiny. Neúčastnil se žádný představitel Fatáhu. Podobné shromáždění proběhlo i v táboře Biddáví.


Na druhou stranu je třeba konstatovat, že premiér Siniora se opakovaně setkal s představiteli palestinských frakcí a diskutovali spolu současnou situaci a alternativy vývoje.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#221684 Verze : 0
Doba vyjednávání a občas porušovaného příměří



Středa 23. května 2007



Ve večerních hodinách došlo k porušení příměří mezi libanonskou armádou a palestinskými islamisty v táboře Nahr al-Baríd. Libanonský ministr obrany Elias Murr již odpoledne vyhlásil teroristům ultimátum: buď se vzdají nebo bude následovat vojenská akce. Vyjednávat s nimi odmítl s tím, že armáda nevyjednává s bandou zločinců a teroristů. Bezpečnostní síly je buď zatknou nebo zlikvidují, jiná alternativa podle něj není na pořadu dne. Teroristé z Fatáhu al-Islám se sami vyslovili pro pokračování bojů. Během příměří, jež trvalo od včerejšího odpoledne utekli z tábora tisíce obyvatel. O útěk se pokusilo i několik teroristů, ale jejich pokus byl zmařen (jejich čluny byly zpozorovány a potopeny).




Armádní zdroje potvrdil, že v noci bylo nalezeno tělo Abú Midiána z Fatáhu al-Islám (zřejěm číslo 2 v organizaci). Lídr organizace Šakr al-Absí se setkal s význačnými činiteli táborového života a


Šaker al-Absi se měl setkat s dalšími významnými činiteli táborového života a diskutovat o možnosti na konec bojů. Podrobnosti nejsou známy.


Fatáh zůstává k Fatáhu al-Islám kritický. Jiné palestinské organizace ale až tak moc ne. Představitel palestinské teroristické organizace Islámský džihád Abú Imád Rifaj varoval libanonskou armádu před unáhlených vojenským řešením.


Samir Geagea ze strany Libanonské síly obvinil Sýrii z toho, že je tvůrcem Fatáhu al-Islám. Upozornil na to, že Šaker al-Absi byl propuštěn ze syrského vězení po třech letech, přestože čelil obviněním z více různých trestů. A jeho propuštění se krylo s ukončením syrské okupace Libanonu. Zároveň vyzval armádu, aby dotáhla zákrok proti teroristům z této organizace až do konce, do zatčení všech členů. Řekl, že nemá nic proti palestinským obyvatelům tábora jako takovým, ale teroristé musí eliminováni. Rovněž odsoudil opozici za kritiku vlády v této kritické situaci (Hizballáh v těchto dnech kritizoval Siniorův kabinet; opozice navíc nadále organizuje protesty v centru Bejrútu, čímž jednak ochromuje výkon státní moci a jednak odčerpává bezpečnostní síly, které musí dohlížet na průběh stávky a nemohou se zapojit do bojů na severu země).



Generálmajor Ašraf Rifi (stojí v čele Vnitřních bezpečnostních sil) se setkal s americkým velvyslancem Jeffrey Feltmanem. Ten nabídl Rifimu 60 milionů dolarů pomoci právě pro bezpečnostní síly.



Představitel OOP v Libanonu Abbás Zakí prohlásil, že jeho organizace by neprotestovala, pokud by se libanonská armáda odhodlala zakročit proti teroristům i uvnitř tábora Nahr al-Baríd.


Ve městě Aley vybuchla další nastražená bomba. U značné části obyvatel převládá názor, že původcem výbuchů je Sýrie.




Čtvrtek 24. května 2007



Francouzský ministr zahraničních věcí Bernard Kouchner přicestoval do Libanonu na pracovní návštěvu. Francii váží k Libanonu významné historické vazby.






Pátek 25. května 2007



Ministr obrany Elias Murr prohlásil, že ponechává prostor pro politická jednání, která ale musí vést k tomu, že Fatáh al-Islám kapituluje. V opačném případě dostane armáda zelenou.


Lídr Hizballáhu Hassan Nasralláh uvedl v televizním rozhovoru, že Libanon riskuje zatažení do americké války proti Al-Kájdě. Narážel tak na pomoc z USA. Ta podle něj přitáhne do Libanonu ještě více zahraničních bojovníků. Krize na severu země může podle něj být vyřešena politicky.

Ministerský předseda Fuád Siniora obhajoval americkou pomoc. Dodávky prý byly nabízeny různými státy již před několika měsíci.





Sobota 26. května 2007



Stanice Al-Džazíra odvysílala nahrávku šéfa Fatáhu al-Islám Šakra al-Absího. Ten v ní uvádí, že je připraven zemřít v boji proti Židům, Američanům a jejich spojencům.


Do Libanonu dorazila vojenská pomoc z USA.



Tři nákladní letadla amerického vojenského letectva C-17A Globemaster III ji dopravila do Bejrútu (jedním z nich byl stroj sériového čísla 01-0099). Letouny patřily do sestavy 816. expediční transportní letky (816th EAS), která byly v této době podřízena 379. leteckému expedičnímu křídlu (379th AEW). Dodávka se skládala z munice a dalšího vybavení. Již v pátek dorazilo šest letadel s vojenskou pomocí z USA a arabských států. Jiný zdroj udává celkem osm leteckých transportů od čtvrtečního veřera - čtyři z USA, dva ze Spojených arabskch emirátů a dva z Jordánska. Jedním ze strojů, který zajistil dodávku z Jordánska byl letoun C-130H Hercules náležející do stavu 3. perutě ze základny Ammán-Marka. Obsahem měly být náboje, ochranné pomůcky a prostředky pro noční vidění. Dodávky byly plánovány dlouho dopředu, ale současný vývoj v Libanonu si vyžádal jejich urychlení.




Neděle 27. května 2007



Večer byla napadena jednotka bezpečnostních sil na jedné z hlavních bejrútských křižovatek (v sunitské čtvrti Barbír). Výbuch ručního granátu zranil dva policisty, dva civilisty a jednoho vojáka.


Libanonští představitelé dali palestinským frakcím čas do půlky týdne, aby dojednali konec bojů. Konec bojů by měl obsahovat kapitulaci bojovníků z Fatáhu al-Islám.

Představitel Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán vyjádřil optimismus ohledně možnosti vyjednat řešení současné situace.


Drúzský lídr Walíd Džumblatt prohlásil, že nejlepší bude, když se kriminálníci (teroristé z Fatáhu al-Islám) vzdají sami.



Pondělí 28. května



V táboře zůstala přibližně jen polovina z třiceti tisíc Palestinců. Ostatní se přesunuli většinou do blízkého tábora Beddawi. Jiné zdroje uvádějí počet zůstavších na cca 6 tisíc osob. Každopádně dnes již odešlo jen několik obyvatel.


Po dvou relativně klidných dnech se ráno opět ozvala střelba z tábora Nahr al-Baríd. Teroristé občas ostřelují armádní pozice a budují opevnění uvnitř tábora. Armáda posiluje pozice kolem tábora a vypálila několik salv z tanků směrem na tábor. Do akce se rovněž dostal i libanonský M151 opatřený bezzákluzovým kanónem M40.


K večeru došlo na další přestřelku. Teroristé zřejmě použili kulomety a odstřelovací pušky, armáda odpověděla minomety. Dva vojáci byli zraněni.



Mluvčí Fatáhu al-Islám Abú Sálim Tahá uvedl, že během jednání (se souhlasem libanonských úřadů, palestinských organizací a Fatáhu al-Islám je vede delegace duchovních z Unie palestinských učenců) vyvstala slibná myšlenka na vytvoření jakési islámské mírové síly složené z islámských organizací v Libanonu, jež by tvořila nárazník mezi armádou a Fatáhem al-Islám. Odmítl možnost, že by jeho organizace opustila tábor. Rovněž odmítl dříve navrženou možnost, že by Fatáh al-Islám kapituloval před libanonskými úřady a následné zřízení mírových sil složených z ostatních palestinských seskupení.


Chálil Makkáwí stojící v čele Výboru pro libanonsko-palestinský dialog uvedl, že premiér Siniora zůstává v kontaktu s hlavními palestinskými seskupeními. Dodal, že se očekává, že Palestinci přijdou s iniciativou, jež by řešila současnou krizi. Dále konstatoval, že tábor se stal rukojmím teroristů z Fatáhu al-Islám a vyzval palestinské organizace, aby odsoudil útok teroristů na armádu a pomohli předat zločince spravedlnosti.


Velitel Fatáhu v Libanonu Sultán Abú al-Ajnajn uvedl, že vidí několik překážek, kterým musí palestinské organizace čelit při snaze o vyřešení krize. Palestinská seskupení nejsou příliš jednotná a dohoda bude složitá. Vojenské řešení označil za chybné.


Abú Imád al-Rifaj z Islámského džihádu uvedl, že palestinská seskupení se ještě neshodla na postupu, jak mírovou cestou ukončit "fenomén" Fatáh al-Islám. Vojenské řešení odmítl.



Večer došlo k explozi granátu ve městě Zahla v údolí Bikáa. Nikdo nebyl zraněn.


Do Libanonu dorazil tým OSN pod vedením Dána Lasse Christensena. Posláním týmu je prověřit zprávy o pašování zbraní přes syrsko-libanonskou hranici.


Čtyři lidé zahynuli při incidentu u jednoho armádního kontrolního stanoviště v Bejrútu. Řidič taxi odmítl zastavit a vojáci do auta začali střílet, to narazilo do zdi.




Úterý 29. května 2007



Dnes došlo k dalším těžším střetům mezi armádou a teroristy z Fatáhu al-Islám. Několik jich zaútočilo na vojenské stanoviště. Následovala zatím nejintenzivnější střelba od křehkého a porušovaného příměří z 22. května. Teroristé zaútočili odstřelovacími a útočnými puškami, armáda odpověděla dělostřeckými granáty.


Jeden ze včera zraněných voják dnes ráno podlehl svým zraněním. Stal se tak již 34 obětí z řad armády. Počet mrtvých teroristů kolísá mezi 30 až 60.


Stále zaznívají výzvy k diplomatickému vyřešení krize, ale jednání zatím nepřinesla žádný hmatatelný výsledek.



Speciální síly libanonské policie zatkly v hotelu v křesťanské čtvrti Bejrútu Ašrafieh muže podezřelého ze spolupráce s Al-Kájdou. Dle nepotvrzených zpráv jde o Saúdského Araba.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#221685 Verze : 0
Doba vyjednávání a občas porušovaného příměří II



Středa 30. května 2007



Dvacet členů organizace Fatáh al-Islám bylo obviněno z terorismu. Devatenáct z nich je Libanonců, jeden je Syřan. Všichni se účastnili bojů kolem tábora Nahr al-Baríd. Hrozí jim trest smrti. Obecně lze konstatovat, že složení Fatáhu al-Islám je velmi pestré. Jsou v něm Palestinci, Libanonci, Saúdští Arabové, Syřané, Alžířané, Tunisané či Maročané.


I v noci došlo na občasné přestřelky, během nichž došlo i na těžké zbraně. Ve středu ráno se situace zklidnila. Ve večerních hodinách začaly opět další přestřelky zahrnující zbraně různého druhu. Tento scénář se opakuje již několik dní.


Jeden civilista byl zraněn poté, co se odstřelovači z řad teroristů uvnitř tábora zaměřili na pobřezní komunikaci z Tripolisu do Abde.


Bezpečnostní síly v celé zemi byly uvedeny do pohotovosti, neboť Vnitřní bezpečnostní síly zaznamenaly informace o možných teroristických útocích. Jen v Bejrútu byla bezpečnostní opatření podle generálmajora Rifiho zvýšena o sto procent. Byl zvýšen počet kontrolních stanovišť a hlídek. Opatření byla posílena hlavně na bejrútském mezinárodním letišti.


Libanonská vláda nadále trvá na tom, že se Fatáh al-Islám musí vzdát. Ten to ale nadále odmítá a tvrdí, že jednal v sebeobraně. Vláda zatím váhá z radikálnějším řešením. Především z obavy z toho, že by násilnosti mohly metastázovat do dalších palestinských táborů.


Libanonská televize LBC uvedla, že teroristická organizace Lidová fronta za osvobození Palestiny-Hlavní velení se v konfliktu přidala na stranu Fatáhu al-Islám. Dodala jim zbraně a umožnila používat jejich zařízení uvnitř tábora.


Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci zřizující tribunál k vyšetření smrti Rafíka Harírího. Deset zemí hlasovalo pro, pět se zdrželo (Rusko, Čína, Katar, Jižní Afrika a Indonésie), nikdo nehlasoval proti. Rusko zdůvodnio svůj postoj tím, že předchozí tribunály (pro bývalou Jugoslávii a Rwandu) se zabývaly mezinárodními zločiny a vražda Harírího je prý libanonskou vnitřní záležitostí (mnoho lidí v Libanonu je přesvědčeno o tom, že za vraždou stojí sousední Sýrie). Nakonec se ale podle velvyslance Vitalije Čurkina rozhodlo návrh nevetovat a nezablokovat tak vyšetřování.




Čtvrtek 31. května 2007



Jeden libanonský voják byl zastřelen odstřelovačem z řad islamistických teroristů v obklíčeném táboře. Tři další vojáci byli zraněni.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#221686 Verze : 0
Pátek 1. června 2007




Tanky a obrněná vozidla libanonské armády vyrazila po ranní dělostřelecké baráži (začala zhruba v sedm hodin) směrem do tábora Nahr al-Baríd. Z tábora stoupal dým a kouř a na několika místech vyplanuly požáry. Podle oficiálního prohlášení šlo o odpověď na střelbu sniperů na pozice armády okolo tábora.


Teroristé byli zabarikádováni v dobře opevněných úkrytech v rezidenční části tábora, kde se ve spleti úzkých uliček nacházejí obytné domy. Armáda zřejmě zatím jen obsadila (poté co z nich v bojích dům po domu vyhnala teroristy) okrajové části tábora, ze kterých na její stanoviště byla vedena střelba.


Prozatím zřejmě nezačal průnik do hloubky tábora a jeho střed byl v této fázi jen dělostřelecky ostřelován. Podle dalších zpráv se kousek od tábora soustřeďovaly další tanky a je možné, že to byla součást přípravy na další fázi - postup do nitra tábora.


Tomu by odpovídalo i oficiální stanivsko armáda, které uvádí, že armáda zničila pozice, ze kterých na ní byla vedena střelba, a že utáhla sevření kolem tábora. Podle prohlášení armády se teroristé stáhli hlouběji do tábora, kde si z některých civilistů udělali lidské štíty.


V táboře mělo být zabito cca patnáct lidí bez určení, zda jde o teroristy či civilisty. Osmnáct vojáků bylo zraněno, dva zabiti (podle jiného zdroje tři).


Zpravodajství z místa byla znesnadněno tím, že armáda nařídila novinářům vyklidit prostor a zabránila jim i v sledování dění ze střech vysokých budov.


Vyjednávání palestinských seskupení se ukázala být bez přínosu a armáda dostala včera od vládnoucích sil zelenou. Vláda ale čelí nátlaku opozice (např. Hizballáh), která se jí snaží svrhnout.


Jeden z představitelů Al-Káidy vyzval "spolubojovníky" k obraně Fatáhu al-Islám.



Sobota 2. června 2007


Po relativně klidném pátečním večeru obnovila libanonská armáda ráno operace v táboře Nahr al-Baríd. Opět je nasazeno dělosřelectvo a na kraji tábora operují tanky a obrněná vozidla. Podle oficiálního vyjádření vojáci čistí okraje tábora od zbylých míst odporu.


Do akcí proti teroristům v táboře bylo dnes zapojeno i libanonské letectvo. To disponuje jen vrtulníky. A právě Gazelly vybavené dvojicí kulometných kontejnerů HMP-400 byly zapojeny do boje (jeden kontejner je vybaven kulometem M3P ráže 12,7 mm se zásobou 400 kusů munice). Podle svědků tyto vrtulníky použily taktéž neřízené rakety. Jejich úkolem zřejmě bylo odříznout teroristům možnou ústupovou cestu přes moře. Všechny vrtulníky učastnící se operace patrně pochází z dodávky 9 strojů SA 342L původně používaných letectvem Spojených arabským emirátů. Ty do Libanonu dorazily v pátek 9. března 2007 na palubě C-17A Globemaster III amerického letectva.


Armáda hlásí tři další mrtvé vojáky a dalších pět zraněných.


Vojenský velitel a zástupce al-Absího Abú Hureira uvedl, že jeho bojovníci se takticky stáhli. Odmítl, ale že by armáda výrazně postoupila do tábora a vyloučil opět možnost, že by se jeho lidé vzdali.




Neděle 3. června 2007



I v neděli probíhaly boje mezi libanonskou armádou a teroristy v táboře. Ti kladou tvrdý odpor (podle informací jde často o vojensky zkušené muže).


Podle libanonské armády přišlo během útoku na teroristy během třech dní o život již devět vojáků. Celkem již tato krize stála život čtyřicet čtyři vojáků. Počet zabitých teroristů a civilistů nelze určit.


Podle důstojníků se teroristé usazují v místech s vyšší koncentrací civilistů. Ti jim pak slouží jako lidské štíty. Někteří teroristé byli viděni, jak střílí z minaretů (opětovaná střelba na mešitu by vyvolala negativní emoce).


Násilí metastázovalo i do jižní částí Libanonu. V Támiru poblíž jiholibanonského města Sidon odpálili teroristé RPG na kontrolní stanoviště libanonské armády. Zřejmě šlo o členy organizace Džund al-Šam z palestinského tábora Ajn al-Hilvá. Zraněno bylo několik lidí, z toho tři vojáci. Útok vyvolal přestřelku mezi teroristy a armádou.


Někteří analytici předpokládali tento vývoj. Podle nich dojde k dalším násilnostem na dalších místech. Armáda bude muset být nasazena na více místech a to navíc výrazně na severu a výrazně na jihu, popřípadě na dalších odlehlejších místech - třeba v údolí Bikáa (před několika dny tam již došlo ke granátovému útoku a jistě je tam dislokována citelná část bezpečnostních sil). Vzhledem k omezenému počtu vojáků, techniky a munice se bude armáda muset stáhnout z hlavního města, které tak bude zranitelnější v boji o moc, čehož využije Hizballáh a jeho spojenci a společně se chopí moci nejprve v hlavním městě a poté v celé zemi. Současná vládnoucí část politické scény Bejrút bez armády neudrží.


Vítězství teroristů a jejich spojenců by bylo velké vítěztsví islamistů, Sýrie a Íránu. Cedrová revoluce by byla zničena. V oblasti Středozemního moře by tak vyvstal další důvod pro vážné obavy (pro Izrael, Evropu, USA i umírněné státy v regionu). UNIFIL by sotva sehrály výraznější roli (což ani nikdy nedělal a ani nyní nedělá).




Pondělí 4. června 2007



Libanonská armáda se během noci střetla s islamisty na jihu u tábora Ajn al-Hilvá. O život přišli dva vojáci. Jeden terorista byl zlikvidován. Během dne se situace uklidnila. Nicméně armáda sem přesunula více techniky a v Sidonu byla zpřísněna bezpečnostní opatření.


Boje pokračovaly i na severu. Během dne byl relativní klid. Večer armáda začala další ofenzivu. Při výbuchy minometného granátu byli zraněni čtyři vojáci.


Ministr informací Ghazí Aridí uvedl, že armáda bude pokračovat, dokud se teroristé z Fatáhu al-Islám nevzdají.


V křesťanské části Bejrútu vybuchla v prázdném zaparkovaném autobuse nastražená bomba. Deset kolemjdoucích bylo zraněno.


Washington uvedl, že zvažuje odeslání další vojenské pomoci Libanonu.




Úterý 5. června 2007



Noc byla v severním Libanu ve znamení střelby mezi teroristy v táboře Nahr al-Baríd a libanonskou armádou. Na jihu panoval celkem klid.


Úterý se vyznačovalo občasnými přestřelkami. Armáda odstraňovala nástražné výbušné systémy v domech na okraji tábora. Na hranici se Sýrií v údolí Bikáa zachytila libanonská armáda osm lidí snažících se o nelegální překročení hranice.


V úterý večer obnovila armáda ofenzívu.


Chálid Aref z Fatáhu v Libanonu uvedl, že někteří příslušníci Fatáhu al-Islám přešli k Fatáhu a tak se vlastně de facto vzdali.


Prezident Abbás opět odsoudil Fatáh al-Islám. Škodí prý palestinské věci.



Italský ministr zahraničnách věcí Massimo D'Alema uvedl na tiskové konferenci v Bejrútu že mezinárodní společenství od Sýrie očekává konkrétní kroky v oblasti zajištění hranic proti pašování zbraní. Rovněž konstatoval, že Sýrie musí respektovat suverenitu Libanonu.




Středa 6. června 2007


Ve středu se na severu Libanonu střídaly chvíle klidu s občasnou střelbou, včetně děostřelecké. Armáda útočila na zbývají pozice teroristů okolo jižní části tábora. Podle armády odpor teroristů zeslábl a útoky armády jsou nyní méně časté, zato ale více cílené.


Šest zadržených teroristů bylo obviněno z trestných činů spjatých s terorismem. Všem hrozí trest smrti. Ve věci Fatáhu al-Islám již bylo obviněno dvacetsedm lidí. U jednoho ze zadržených bylo včera při domovní prohlídce nalezeno 200 kg výbušniny.


Armádní pyrotechnici ráno zneškodnili bombu nastraženou poblíž veřejné pláže v Tyru.


Armáda zabavila na jednom kontrolním staniovšti v údolí Bikáa poblíž Baalbeku vozidlo plné zbraní a munice (rakety, kulomety, samopaly, munici), jež patřili Hizballáhu.




Čtvrtek 7. června 2007



V táboře Nahr al-Baríd probíhaly i ve čtvrtek boje mezi libanonskou armádou a teroristy. Při nich byl zabit další voják.


V táboře Ajn al-Hilvá udržuje pořádek čtyřicetičlenná ozbrojená skupina složená z lidí z Fatáhu a dvou islamistických organizací.


Bezpečnostní síly oznámily, že se jim podařilo zajistit dvě auta se zbraněmi a municí a jedno auto, v němž byl umístěn NVS. Auta byla nalezena podle informací, jež poskytli tři muži zatčení ve středu.


Tři další zadržení členové Fatáhu al-Islám byli obviněni z terorismu a čelí tak možnosti trestu smrti.


V křesťanském městě Zouk Mousbeh došlo k výbuchu bomby. Jeden člověk přišel o život. Exploze způsobila rozsáhlé materiální škody.
Zástupce OOP v Libanonu Abbás Zakí uvedl po setkání s prezidentem Mahmúdem Abbásem, že Palestinci by měli mít možnost utvořit bezpečnostní sílu, která by zajišťovala bezpečnost v táboře a tak mimo jiné bránila infiltraci ozbrojenců.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#221687 Verze : 0
Pátek 8. června 2007



Teroristé z Fatáhu al-Islám se opět, i přes další sérii vyjednávání, odmítli vzdát a tak armáda pokračovalal v ofenzívu v táboře Nahr al-Baríd. Nasazeny byly tanky i dělostřelectvo. Boje tak po dvou relativně klidnějších dnech opět nabraly na větší intenzitě. Podle oficiálních míst armáda postupně přbírá kontrolu nad částmi tábora. Pomalý postup je odůvodňován snahou ušetřit životy civilistů a dále vycvičeností teroristů. Jeden voják byl zastřelen odstřelovačem.


Libanonský premiér Fuád Siniora poukázal opět na spojení teroristů z Fatáhu al-Islám a přinejmenším části syrských zpravodajských služeb. Dále Sýrii vyzval, aby zabezpečila lépe své hranice a zabránila tak nelegálním přechodům lidí a pašování zbraní.


Siniora rovněž označil autonomní bezpečnostní systém v palestinských táborech za nedostatečný, což podle něj potvrzuje činnost Fatáhu al-Islám.




Víkend 9. a 10. června 2007



Během víkendu zahynulo jedenáct libanonských vojáků (šest v sobotu a pět v neděli), většinou podlehli zraněním, jež utrpěli v bojích během minulého týdne. Výsledkem sobotních a nedělních střetů je dalších 40 zraněných vojáků. To koresponduje se skutečností, že sobota byla ve znamení intenzivních bojů mezi armádou a islamisty. Vojáci opět ostřelovali úkryty teroristů a snažili se je uzavřít v jednom rohu tábora. V neděli se situace trochu uklidnila. V dobytých budovách je potřeba odstraňovat nastražené pasti.




Pondělí 11. června 2007



Armáda opět ostřelovala budovy, ze kterých teroristé vedou kulometnou a minometnou střelbu. Armáda přisunula další dělostřelecké a námořní prostředky. I teroristé zaznamenali posily, když se k nim přidaly další prosyrské palestinské skupiny.


Během bojů v táboře Nahr al-Baríd přišli o život tři vojáci a počet armádních obětí již dosáhl čísla 61. O život přišli také dva pracovníci Červeného kříže. Jejich smrt je následkem střelby z tábora, tedy od teroristů.


Lídr Fronty islámské akce Fathí Jakan konstatoval, že jeho pokus o dojednání ukončení bojů ztroskotal. Podle něj je nyní skupina plně pod kontrolou Al-Káidy, což vyžaduje změnu v přístupu a rozsahu jednání. Počáteční přesvědčení o malé skupině gangsterů je podle něj nutno opustit. Je dokonce možné, že došlo ke změně ve vedení skupiny (místo Šakra al-Absího saúdský Šahín Šahín). Jiní účastníci vyjednávání ale podobné informace vyvraceli.


Speciální komando libanonského námořnictva proniklo k domu Šakra al-Absího, shromáždilo zpravodajsky užitečné dokumenty a dům vyhodilo do vzduchu.



Úterý 12. června 2007



I v tento den probíhaly těžké boje mezi armádou a teroristy. Soustředily se hlavně na severní část tábora. Největší problémy armádě způsobují odstřelovači z řad islamistů. Přesto jednotky postupují v zabírání dalších částí tábora. Počet mrtvých vojáků dosáhl čísla 60. To se může zdát jako relativně malé číslo, ale je potřeba připočíst raněné v nemocnicích a vzít v úvahu početní stav libanonské armády, všechny její úkoly v do značné míry dezintegrované a v dlouhodobé politické krizi se nacházející zemi. A formálně vztato jde o bezpečnostní operaci proti teroristům, ne o klasickou válku.





Středa 13. června 2007



Zavražděn byl protisyrský poslanec Valíd Ajdú. Spolu s ním při atentátu pomocí auta s NVS zemřel jeho nejstarší syn Chalíd, dva tělesní strážci a kolemjdoucí lidé (dva hráči fotbalového klubu a právník; identita osmé oběti ještě nebyla zveřejněna). Ajdú byl členem Harírího strany Hnutí budoucnosti a předsedal parlamentnímu výboru pro obranu.


Jeden z velitelů Fatáhu al-Islám Abú Musá uvedl v telefonickém interview, že skupina plánovala atentát na premiéra Fuáda Sinioru a předsedu Pokrokové socialistické strany Valída Džumbláta. Použito mělo být motocyklu s NVS.






Čtvrtek 14. června 2007




Pohřeb Valída Ajdúa se změnil v demonstraci proti Sýrii a domácí opozici (hlavně Hizballáhu). Kritizován byl i prezident Lahúd za to, že odmítl vypsat doplňovací volby za zavražděného poslance. Zároveň byla vyjádřena podpora libanonské armádě v boji s Fatáhem al-Islám.


Sýrie atentát oficálně odsoudila a popřela svoji zodpovědnost za tento čin.




Libanonská armáda uvedla, že zabavila obrovské množství výbušnin poblíž tábora Nahr al-Baríd. V táboře pak zajistila velké skladiště zbraní a munice.


Mezi armádou a teroristy docházelo k občasným přestřelkám (podle některých zdrojů silnějším než včera). Nasazeny byly tanky a vrtulníky. Armáda podle oficálního vyjádření obsazuje pomalu další území a zmenšuje území pod kontrolou teroristů.


Jeden voják dnes zemřel. Celkový počet mrtvých vojáků dosáhl čísla 64. Počet mrtvých teroristů se odhaduje mezi 50 až 100.


Armáda oficiálně potvrdila zničení al-Absího domu. On v něm přítomen nebyl. Místo jeho pobytu v táboře není známo. Armáda věří, že se ho dozví od zadrženého palestinského zdravotníka, který měl ošetřovat zraněné islamisty.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#222325 Verze : 0
Pátek 15. června 2007


V Káhiře se mimořádně sešli ministři zahraničí států arabských států. Schůzka byla plánována na sobotu, ale kritická situace zejména v pásmu Gazy si vyžádala přesunutí již na pátek. Diskutovala se i situace v Libanonu. Libanon zastupoval prozatímní ministr zahraničních věcí Tárik Mitrí.


Exploze nastražené pasti si vyžádala život šesti vojáků (podle jiných zdrojů čtyř). Další čtyři byli zraněni.


Nadále se bojovalo. Z okrajů tábora se ozývaly výbuchy a střelba z kulometů.


Saúdský král Abdulláh věnoval deset miliónů dolarů na pomoc rodinám uprchlíků z tábora.



Sobota 16. června 2007



Po relativně klidné noci s drobnými přestřelkami za pomoci ručních zbraní, zahájila libanonská armáda ráno intenzivní dělostřelecké ostřelování tábora. Dělostřelecké granáty dopadaly především na severní část tábora.



Ministři zahraničních věcí arabských států vyzvali na jednání v Káhiře znepřátelené tábory na libanonské politické scéně k návratu k dialogu. Zároveň byla vytvořena delegace, jejíž úkolem bude konzultovat současnou situaci s jednotlivými hráči na libanonské scéně. V jejím čele by měl stát generální tajemník LAS Amr Músá. Další zástupci by měli pocházet ze Saúdské Arábie, Tuniska, Kataru a Egypta.



Z provládních stran se ozývá volání po doplňovacích volbách po zavražděném poslanci i přes odpor prezidenta. Vláda by se tak vydala ne dosti tenký led, v podstatě by šlo o protiústavní krok. Doplňovací volby bz byly celkem logickým krokem po likvidaci člena parlamentu. Jenže jak prezident Lahúd (sám možná stojící v čele protiústavně, jeho mandát byl prodloužen pod tlakem cizího státu - Sýrie), tak předseda parlamentu Berrí jsou prosyrsky orientování, jsou v opozici proti vládě a tak nemají nejmenší důvod s takovými volbami souhlasit. Neobsazenost poslaneckých míst po zavražděných poslancích jim vyhovuje. Ostatně vládní strany již mají většinu jen několika hlasů a stačí několik dalších vražd ke zvrácení celé politické situace.




Neděle 17. června 2007




Neděle byla, oproti včerejšímu dni a následující noci, ve znamení méně intenzivních střetů mezi armádou a teroristy. Podle některých informací zůstal posledním významným opěrným bodem islamistů jen školní komplex UNRWA, který byl ještě včera ostřelován pomocí raket z vrtulníků. Severní a východní část tábora by již měla být plnou kontrolou libanonských ozbrojených sil. Podle některých informací je armáda blízko vítězství v tomto tažení.


Generál Michel Sulejman navštívil bojující vojáky a při té příležitosti uvedl, že rozhodnutí zlikvidovat Fatáh al-Islám zůstává nezměněno.


Násilí mezi Hamásem a Fatáhem v pásmu Gazy se přeneslo do táborů v Libanonu. K potyčkám došlo v táborech Al-Bass a Biddáví.



Na izraelské město Kirjat Šmona dopadly tři 122mm neřízené rakety odpálené z jižního Libanonu poblíž Tajbe. Hizballáh se od toho distancoval. Izraelská armáda odpověděla několika dělostřeleckými granáty odpálenými do oblasti u vesnice Šibáa. Představitelé Libanonu i Izraele označili za pachatele palestinské militanty. Libanonská armáda údajně zabránila odpálení další rakety, když ji zneškodnila dříve, než ji odpálil časovač.




Pondělí 18. června 2007


Armáda intenzivně ostřelovala školní areál UNRWA, toliko poslední opěrný bod teroristů z Fatáhu al-Islám vně oficiálních hranic tábora (Tábor má oficiální hranice a ty jsou chráněny mezinárodní smlouvou a tedy mimo plnou suverenitu libanonských úřadů. Fyzicky se ale tábor rozrostl i mimo tyto hranice. A právě v této oblasti mezi oficiálním hranicemi a fyzickými hranicemi tábora se momentálně bojuje.)


Armáda očekává konec bojů v řádu dní. Školní budova má sedm podzemních podlaží a v nich se skrývají islamisté.


Tři vojáci byli zabiti. Dalších sedm bylo zraněno. Počet mrtvých vojáků přesáhl sedm desítek. Ztráty na životech jdou na vrub čištění obsazeného prostoru od nástrah, min a použité munice.


Orgány činné v trestním řízení již obvinili na čtyčicet lidí z terorismu.


Ke včerejšímu raketovému útoku na Izrael se přihlásila dosud prakticky neznámá skupina Jihadi Badr Brigade-Lebanon branch. Libanonská armáda a UNIFIL byly na jihu Libanonu uvedeny do pohotovosti. Byly zřízena kontrolní stanoviště. Cílem je zabránit dalším raketovým přepadům izraelského území.


Česká republika darovala 140 000 dolarů na pomoc palestinským uprchlíkům, kteří trpí nezákonými činy Fatáhu al-Islám. Vláda též rozhodla o uvolnění 93 000 dolarů pro UNRWA pro její aktivity na Blízkém východě, včetně Libanonu. Česká republika tak reagovala na žádost libanonského premiéra Siniory.



Úterý 19. června 2007



I v úterý pokračovali střety mezi armádou a teroristy. Další dva vojáci přišli o život. Ve večerních hodinách nasadila armáda opět vrtulníky Gazelle s raketami.


Podle Šejka Muhammada Hadždže členové Fatáhu al-Islám souhlasili s podmínkami příměří, jež vyjednala Asociace palestinských učenců. Jednání za teroristy vedl Šahín Šahín, Šakr al-Absí, Abú Hureira ani Abú Sálim Tahá se v poslední době jednání údajně neúčastnili ani veřejně nevystupovali. Ve středu ráno se k tomu má vyjádřit libanonská armáda.


Armáda několikrát zopakovala požadavek kapitulace teroristů, především těch, kteří 20. května zavraždili 27 libanonských vojáků. Předchozí vyjednávání skrachovala.


V současné době má armáda pod kontrolou většinu opěrných bodů Fatáhu al-Islám.


Bývalý prezident Amín Džamaíl ze strany Falanga prohlásil po setkání s maronitským patriarchou Nasralláhem Sfeirem, že ústava vyžaduje doplňovací volby v jasně daném termínu a obstrukce prezidenta Lahúda jsou tedy protiústavní. Džamaíl prozatím odmítl říci, zda se bude ucházet o poslanecký post za Metn, nejdříve se prý musí poradit se svojí stranou. V Metn údajně dochází k jednání se stranou Michela Aouna, který se dříve přidal k opozici, čímž došlo k ochlazení vzájemných vztahů mezi oběma křesťanskými stranami.


Amr Músá se po příletu do Bejrútu vyjádřil, že věří, že Libanonci překonají současné rozdíly a napětí. Zdůraznil, že nepřiletěl vyjednávat, ale naslouchat, diskutovat s jednotlivými aktéry a tlumočit stanovisko arabských států.




Středa 20. června 2007



Libanonská armáda dostala pod kontrolu celý tzv. "nový tábor" (velikostí je zhruba stejný jako původní tábor, leží na severu při pobřeží a cestě do Sýrie), ve kterém se především drželi teroristé z Fatáhu al-Islám. Ráno probíhaly v této části vyčišťovací práce, během nichž byly likvidovány zbývající menší kapsy odporu.
Z jižní části tábora došlo ke střelbě na vojáky a armáda odpověděla ostřelováním. V této části, tzv. "starém táboře" (drobný výběžek na jihu tábora) se soustředili zbylí teroristé. Většinu jižní části ovládají jiné palstinské organizace jako Fatáh, které nemají s Fatáhem al-Islám dobré vztahy.


Podle armády bojovali po boku teroristů i někteří hledaní kriminálníci.


K otázce příměří se vyjádřila armáda tak, že bez ohledu na něj se musí teroristé vzdát. Premiér Siniora jim zaručil spravedlivý soud. Ministr obrany nedávno neoficiálně vyloučil vyjednávání.




Čtvrtek 21. června 2007



Libanonský ministr obrany Elias Murr dnes oznámil ukončení vojenských operací v táboře Nahr al-Baríd. Podle něj byly zlikvidovány všechny opěrné body teroristů z Fatáhu al-Islám. Přeživší členové skupiny se stáhli z okrajů do vnitřní části tábora. Dále uvedl, že Armáda nadále zachování obležení kolem tábora, dokud se nevzdají všichni teroristé, včetně jejich vůdce Šakra al-Absího. Pokračovali odminovávací a vyčišťovací práce. Občas bylo slyšet palbu z ručních zbraní a kulometů.


Třicetitřídenní akce si vyžádala život 76 vojáků. Odhady půčtů mrtvých teroristů a civilistů se různí. Materiální škody jsou obrovské. Několik desítek teroristů je ve vězení, mezi nimi i relativně významné osoby.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#222514 Verze : 0
Pátek 22. června 2007



Teroristé z Fatáhu al-Islám byli vytlačeni z okrajů tábora Nahr al-Baríd (kde měli podle armády třináct opěrných bodů). Přeživší se stáhli do oblasti původního tábora, tedy za oficiální hranice, jež vymezují prostor mimo působnost libanonských úřadů - jak stanovuje dohoda z roku 1969.


Teroristé sice včera oznámili, že se přidají ke klidu zbraní, ale dnes opět stříleli na vojáky. Armáda střelbu opětovala dělostřeleckými granáty a raketami z vrtulníků.


Podle některých zdrojů došlo k přestřelce mezi armádním demoličním týmem a teroristy z Lidové fronty osvobození Palestiny-Hlavní velení.



Podle některých zdrojů byl al-Absí možná zabit a Abú Hureira těžce raněn. Mezi přeživšími by měli být Šahín Šahín, Abú Sálim Tahá a Hadždž Nássir Ismaíl.


Velitel Libanonské armády Michel Sleiman prohlásil, že prolitá krev vojáků byla sjednocujícím faktorem a že politici by si z toho měli vzít ponaučení, ukončit spory a společně vyřešit problémy trápící zemi.


Libanonský internetový zpravodajský portál Ya Libnan přinesl rozhovory s občany z okolí tábora. Jejich názory vyznívají silně protipalestinsky. I ti, kteří z přítomnosti tábora finančně těžili, uváděli, že o obnovu tábora nestojí. Mnoho obcí ztratilo "svého vojáka" a počáteční atak teroristů na vojáky (a zejména jeho provedení - podřezání hrdel) vyvolal hněv u většiny místních. Majitel pozemků kolem původního tábora, na nichž vyrostl postupně "nový tábor", proti rozrůstání tábora nic nepodnikal, nyní by se ale bránil. Libanonci jsou zklamáni, že Palestincům poskytli pomoc ve vlastní zemi a místo vděku se dočkali teroristů, kteří na ně útočí. Podle nich o přítomnosti teroristů z Fatáhu al-Islám věděli všichni v táboře, nikdo ale nic neudělal, což jim nyní vyčítají.




Sobota 25. června 2007



Tři vojáci přišli o život a jeden byl těžce zraněn během výbuchu nastražené výbušné pasti.







Neděle 24. června 2007



V něděli se z tábora Nahr al-Baríd ozývala střelba z děl a ručních zbraní. Počet mrtvých vojáků libanonské armády dosáhl čísla osmdesát.


Armáda apelovala na palestinské civilisty, aby se postavili teroristů z Fatáhu al-Islám a odmítli jim poskytnout úkryt. S tím zřejmě souvisí informace od představitele Fatáhu v táboře, že jejich ozbrojenci zlikvidovali tři ozbrojence Fatáhu al-Islám.


Deset lidí přišlo o život během střetů mezi libanonskými vojáky a teroristy z Fatáhu al-Islám ve městě Tripoli, v části Abú Samrá. Z toho bylo šest teroristů (tři Saúdští Arabové, dva Libanonci a jeden Čečenec). Podle jiných zpráv byl mezi nimi ještě jeden Australan, resp. australský státní příslušník.


K přestřelce došlo v sobotu pozdě v noci a trvala tři hodiny. Bezpečnostní síly údajně šly zatýkat na základě informací od zatčených příslušníků Fatáhu al-Islám. Teroristé si vzali jako rukojmí čtyřletou dceru policisty, jež bydlel ve stejném domě. Holčička, stejně jako její otec policejní seržant Chalíd Chodor a jeho tchán Mohammed Abdul Rahmán Thíb, přišla během zásahu o život.


Bylo zabaveno velké množství zbraní, výbušnin, raket či součástí k výrobě NVS. Tři islamisté byli zadrženi, čtvrtý je na útěku.


Mezi městy Chijam a Mardž Ujún poblíž hranice s Izraelem najel sebevražedný atentátník ve vozidle Renault Rapid do dvou vozidel UNIFILu a zavinil tak smrt šesti španělských vojáků (podle jiných zpráv pěti; podle dalších zpráv dvou či tří španělských a tří kolumbijských). Tři další byli těžce zraněni.


Ministryně zahraničních věcí USA a její francouzský protějšek společně varovaly Sýrie před dalším vměšováním do libanonských vnitřních záležitostí.




Pondělí 25. června 2007



Pondělní noc byla ve znamení intenzivních přestřelek, když se někteří teroristé pokoušeli prostřílet ven z obklíčení. Patnáct jich tyto pokusy nepřežilo. Dva vojáci byli zabiti odstřelovači.



Úterý 26. června 2007



Začátek dne byl o poznání klidnější, nicméně pozdě ráno došlo na občasné přestřelky - pokračoval střet mezi armádou a teroristy ve staré části tábora. Přes den armáda ostřelovala předpokládané pozice minometčíků a odstřelovačů z řad islamistů.


Armáda oznámila zajištění těl 40 teroristů. Celkový počet zneškodněných teroristů by měl být podle ministra obrany zhruba 300, v tzv. starém táboře by mělo být v obklíčení už jen několik desítek z nich. Počet zabitých vojáků je 84. Armáda podle něj kontroluje 80 procent tábora (tedy tzv. nový tábor).


Šakr al-Absí byl údajně spatřen uvnitř starého tábora. Není známo nic bližšího o jeho stavu.


Armáda se údajně zakopala kolem starého tábora - nejspíše příprava na delší obléhání.


Vojáci vztyčili na některých budovách v Nahr al-Barídu libanonské vlajky. Další budovy jednoduše vyhodili do vzduchu, neboť odstraňování nástrah by v nich bylo příliš nebezpečné.



Minometný granát dopadl na dům v přilehlém městě Minjeh. Další na zahradu v Dír Ammaru.



Ministr obrany uvedl, že útok na UNIFIL byl proveden pomocí na dálku odpálené nálože v autě. Za pachatele označil skupiny napojené na Al-Káidu.


Premiér Siniora obdržel v Paříži podporu od Francie a USA.




Středa 27. června 2007


Středa byla ve znamení občasných přestřelek o nízké intenzitě. Armáda obviňuje teroristy, že se schovávají u civilistů a zabírají humanitární pomoc.


Ministerský předseda Fuád Siniora obvinil Sýrii z pašování zbraní do palestinských táborů v Libanonu. Včera mezinárodní experti z týmu OSN konstatovali, že Libanon není schopen zabezpečit hranice proti transportům zbraní ze Sýrie. Za příjemce těchto zbraní označil teroristické organizace Fatáh al-Intifáda a Lidová fronta za osvobození Palestiny-Hlavní velitelství.


V táboře Ajn al-Hilvá vyrostli bariéry z betonu a pytlů s pískem. Vytvořit je měli příslušníci teroristických organizací Asbat al-Ansar and Džund al-Šám. Není zcela úplně jasné, co je v pozadí. Mluvilo se o napětí mezi Hamásem a Fatáhem a o spíše preventivní funkci.




Čtvrtek 28. června 2007



Vojáci libanonské armády zneškodnili šest a zranili další dva příslušníky Fatáhu al-Islámu během bitvy poblíž vesnice Qalamoun (leží jižně od Tripolisu). Mezi mrtvými jsou tři Saúdové, dva Libanonci a jeden Iráčan.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#222519 Verze : 0
Pátek 29. června 2007



Prezident Bush zakázal vstup do USA některým syrským a libanonským činitelům, kteří jsou podezřelí z narušování libanonské vlády. Mezi nimi je například Asíf Šaukát stojící v čele syrského vojenského zpravodajství, poradce prezidenta Assada Hišám Ichtijár či Rustom Ghazalí, bývalý šéf syrské bezpečnostní sítě v Libanonu. Na seznamu jsou i čtyři bývalí libanonští ministři a jeden poslanec.


Tři Palestinci byli zabiti a třicet dalších zraněno, když neuposlechly rozkaz vydaný armádou, aby se rozešli a ukončili tak demonstraci v okolí tábora Nahr al-Baríd. Palestinci demonstrovali za možnost návratu do tábora. Armáda se podle svých slov snažila demonstraci ukončit bez násilí, ale účastníci odmítli spolupracovat a to i po výstražných výstřelech.


Zprávy o průběhu střelby se rozcházejí. Podle některých vojáci stříleli do protestujících, poté, co se odmítli rozejít a zaútočili na vojáky kameny a tyčemi. Podle jiných střílela armáda do země blízko protestujících. Záběr Palestince zraněného do nohy nevylučuje ani jednu verzi. Armádní stanovisko je takové, že Palestinci zaútočili holemi a ostrými předměty na bezpečnostní síly.


V pátek přišli o život dva vojáci. Jeden z nich podlehl zraněním, která utpěl ve čtvrtek.


Asociace palestinských učenců oznámila zastavení vyjednávání o příměří mezi armádou a Fatáhem al-Islám.






Sobota 30. června 2007


Saúdský král Abdalláh rokoval v Džiddě s libanonským ministerským předsedou Fuádem Siniorou o libanonských bezpečnostních a politických problémech a vzájemné spolupráci.



Neděle 1. července 2007



Neděle byla ve znamení občasných přestřelek za použití ručních zbraní.
Armáda zopakovala výzvy směrem k teroristům, aby se vzdaly, než bude pozdě. Podle vojenských zdrojů není stanovena žádná lhůta pro ukončení operace. Odhaduje se, že uvnitř obklíčeného starého tábora se nalézá několik málo desítek teroristů, kteří se pohybují mezi několika stovkami Palestinců, kteří neutekli.


Generál Sleiman uvedl, že armáda si nevybrala čas vzniku střetu, ale reagovala na útoky na vojáky. Návrat obyvatel podle něj závisí na tom, jak rychle se teroristé vzdají. Pokud se nevzdají včas, mohlo by dojít k destrukci i starého tábora při jejich likvidaci.



Podle některých informací zanikla skupina Džund al-Šám. Část jejích členů se měla přidat ke skupině Asbat al-Ansar a zbytek měl složit zbraně.




Pondělí 2. července 2007


Pondělí bylo relativně klidné, došlo jen na občasné krátké přestřelky mezi armádou a teroristy.


Fatáh nabízí vyslání vlastních sil ke zneškodnění zbylých teroristů. Hamás tvrdí, že by to nebylo dobré řešení a že ohledně této záležitosti nepanuje mezi frakcemi shoda. Velitel Fatáhu v Libanonu Sultán Abú al-Ajnajn uvedl, že se jim vzdal jeden saúdský příslušník fatáhu al-Islám, který byl po dohodě se saúdskoarabskou ambasádou předán libanonské armádě.



Tři sta mužů Vnitřních bezpečnostních sil (ISF) bylo nasazeno při severní hranici se Sýrií. Mají zde za úkol posílit armádu při ostraze hranic, přes které jsou často pašovány zbraně ze Sýrie.




OMLOUVÁM SE ZA CHYBĚJÍCÍ ÚDAJE Z POSLEDNÍCH DNÍ. BOHUŽEL NEMĚL JSEM ČAS. JAKMILE BUDE PROSTOR, POKUSÍM SE DOPLNIT ALESPOŇ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI A POKRAČOVAT V DALŠÍCH DNECH.


DĚKUJI ZA POCHOPENÍ !
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#223806 Verze : 0
Pondělí 9. července - Boje mezi armádou a teroristy z Fatáhu al-Islám v táboře Nahr al-Baríd pokračovaly. Hlášena byla střelba z oblastí Saasaa, al-Mougharbe a kolem řeky Baríd. Islamisté stříleli z minometů, armáda odpovídala dělostřeleckým ostřelováním pozic, ze kterých teroristé vedli tuto střelbu. Palestinští klerici obnovili vyjednávání.


Úterý 10. července - Do brzkého rána pokračovala armáda s dělostřeleckým ostřelováním pozic teroristů ve starém táboře. Vojáci odrazili pokus islamistů o prolomení obklíčení a navíc obsadili tři strategicky položené budovy, ze kterých teroristé-odstřelovači vedli střelbu. Od zhruba osmi ráno nastal relativní klid, který občas přerušila dělostřelecká odpověď vojska na činnost odstřelovačů. Jeden z nich zastřelil večer libanonského vojáka. Počet obětí z řad vojáků dosáhl čísla 86.


Středa 11. července - Z tábora uteklo přes sto uprchlíků. Sedm teroristů se vzdalo. Armáda posílila jednotky obléhající starý tábor dalšími vojáky a obrněnou technikou. Očekává se brzký útok armády na zbytek islamistů z Fatáhu al-Islám. Jejich počet je odhadován na 120 příslušníků.


Čtvrtek 12. července - Z tábora odešli další desítky lidí. Teroristé zastřelil dva vojáky, na což armáda reagovala silnou dělostřeleckou střelbou ze země i z moře. Během bojů přišlo o život dalších několik vojáků. Relativně silná baráž a intenzita bojů podnítila spekulace o tom, že armáda se pustila do konečného útoku proti islamistům, k čemuž dal premiér Siniora "zelenou". Armáda to oficiálně popřela s tím, že zatím pokračuje v pozvolném svírání obklíčených teroristů a intenzivní ostřelování není prý začátkem finálního masivního útoku na starý tábor.


Pátek 13. července - Z tábora bylo odpáleno přes deset neřízených raket; dopadly v různých částech severního Libanonu. V táboře samotném islamisté opět zaútočili na armádní pozice a vyvolali tak rozsáhlejší přestřelku. Včera zraněný voják podlehl svým zraněním. Další tři utrpěli zranění.


Sobota 14. července - Ráno armáda ostřelovala pozice islamistů (ty momentálně představuje území o velikosti zhruba čtvrtiny čtverečního kilometru na vyvýšenině uvnitř starého tábora). Přes den se ozývala především střelba z kulometů a ručních zbraní. Teroristé navíc odpálili několik neřízených raket. Ve Francii současně probíhají jednání mezi zástupci různých skupin libanonské politické scény o překonání současné krize, která se ve své akutní podobě vleče od listopadu loňského roku. Jeden voják zemřel na následky zranění utrpěného během včerejšího dne. Několik vojáků zasypala zřícená několikapatrová budova.


Neděle 15. července - Armáda vstoupila do tzv. starého tábora a překročila tak hranice stanovené Káhirskou smlouvou z roku 1969. (Smlouva je od roku 1987 formálně neplatná, ale vzhledem k libanonským poměrům hranice de facto nadále existovala). Dosud obsazené území bylo mimo formální hranice tábora, tj. mimo tzv. starý tábor. Postup zaznamenala především v jihozápadním sektoru. Obsadila několik budov a břehy řeky protékající táborem. Úspěchy byly hlášeny i z východní části. Zemřeli při tom další dva vojáci. Teroristé i v neděli odpálili několik neřízených raket do okolí tábora.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#224248 Verze : 0
Pondělí 16. července - Armáda nadále pokračovala v tlaku na obklíčené teroristy v táboře. O život přišli další vojáci; počet mrtvých příslušníků libanonské armády přesáhl jedno sto. Armáda postupovala za pomoci těžké techniky dále do tábora. Zlikvidovala několik opěrných bodů, obsadili strategický vrch a zneškodnila tři odstřelovače. Islamisté vystřelili několik neřízených střel, minometných a protitankových granátů (odpalování raket je záležitostí posledních dní - spekuluje se o tom, že se příslušníci Fatáhu al-Islám zmocnili skladů Fatáhu, jehož bojovníci před týdnem opustili starý tábor). Bylo slyšet střelbu z kulometů. Několik dalších lidí bylo zatčeno v souvislosti s činností Fatáhu al-Islám. V jižním Libanonu explodovala nastražená bomba při okraji silnice v momentě průjezdu vozidla tanzánského praporu UNIFILu. Výbuch se obešel beze strát, vozidlo bylo jen lehce poškozeno.


Úterý 17. července - Libanonští vojáci na čele s odřady speciálních sil opět pokročili v postupu táborem a opět zmenšili území pod kontrolou teroristů. Tlak se soustředil na severní část, na střední část hlavní silnice v táboře a na jižní, přímořskou oblast. Území pod kontrolou teroristů zabírá již jen zhruba 300 čtverečních metrů. Teroristé opět odpálili neřízené rakety. Místa odpalů ostřelovalo armádní dělostřelectvo. Další příslušník libanonské armády přišel v bojích o život. Čtyři teroristé se vzdali - dva z Fatáhu al-Islám a dva z Lidové fronty za osvobození Palestiny-Hlavního velení (mezi nimi i šéf této skupiny v táboře Abú Nábil). Abú Hureira z Fatáhu al-Islám byl údajně zabit; jiné zprávy to ale vylučují. Šakr al-Absí je údajně vážně raněný.


Středa 18. července - Armáda za použití buldozerů opět zmenšila území pod kontrolou islamistů. Tři vojáci zahynuli. Islamisté odpálili přibližně dvacet neřízených raket - následkem toho zemřela jedna osoba a další byla zraněna. Mluvčí Fatáhu al-Islám Abú Sálim Tahá se po dlouhé době ozval, když uvedl, že nevidí překážku k jednáním. Vzhledem k předchozím zkušenostem a současné situaci na bojišti je nepravděpodobné, že by k nějakému jednání vůbec došlo.


Čtvrtek 19. července - Armáda obsadila velitelství Fatáhu al-Islám v tzv. starém táboře. Zbývající území pod kontrolou islamistů ostřelovala za pomoci tanků a dělostřelectva. Členové Fatáhu al-Islám nacházejí útočiště především v podzemních úkrytech, kde se je snaží likvidovat speciální síly libanonské armády. Dva další vojáci přišli o život. Teroristé opět odpálili několik neřízených střel. Jejich mluvčí vyhrožoval útoky sebevražedných atentátníků.


Pátek 20. července - Armáda od čtvrteční noci za použití megafonů na střechách dobytých budov vyzývala teroristy ke kapitulaci, přičemž jim slibovala řádný a poctivý soudní proces, a k tomu, aby umožnili odchod zbývajících civilistů, včetně jejich žen a dětí. Úspěch tohoto psychického nátlaku byl ale údajně nulový. Islamisté odpálili čtyři neřízené střely. Přes den byl relativní klid (armáda jen odpovídala na střelbu teroristů), ve večerních hodinách armáda obnovila ostřelování zbývajícího území pod jejich kontrolou. Pravděpodobně se ukrývají v krytech, které si dříve postavily Lidová fronta za osvobození Palestiny-Hlavní velení a Demokratická fronta za osvobození Palestiny. Armáda podle některých zpráv přisunula další posily, které mají zřejmě být nasazeny při závěrečném ataku na členy Fatáhu al-Islám. Jeden voják údajně přišel o život.


Sobota 21. července - Libanonské ozbrojené síly obnovily občasné ostřelování posledních bodů odporu, jež ve starém táboře drží teroristé. Ti odpovídali jen střelbou z ručních zbraní. Současně armáda opět zmenšila toto islamisty ovládané území. Postup je pomalý, neboť je nutno odstraňovat mnoho NVS.
V sobotu večer došlo k uklidnění situace na bojišti a vojáci se soustředili především na odstraňování nastražených výbušných systémů.


Neděle 22. července - Čtyři vojáci položili život během sporadických střetů s členy Fatáhu al-Islám, při nichž armáda, po dělostřelecké přípravě, zase o kousek postoupila. Další příslušníci ozbrojených sil byli zraněni. Počet mrtvých vojáků je tak udáván kolem čísla 115 (zdroje se liší). Islamistů bylo zlikvidováno údajně přes deset. Armáda se i v neděli věnovala hlavně čištění dobytého území od různých nástrah a min. Rovněž zabavila větší množství munice a výbušnin.
Bývalý ministerský předseda Omar Karámí uvedl, že existuje možnost vyjednání kapitulace a že jednání, jichž se účastní, stále probíhají.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#224746 Verze : 0
Pondělí 23. července - Pokračovaly občasné střety mezi armádou a teroristy. Ozbrojené síly postoupily o malý kousek. Především ale upevňovaly současné pozice za současného dělostřeleckého ostřelování teroristy ovládaného území, které probíhalo v odpoledních hodinách. Islamisté odpálili dvě neřízené rakety.


Úterý 24. července - Tři vojáci přišli o život při střetech s teroristy během armádního postupu, při kterém se opět zmenšilo území ovládané islamisty. Dopoledne bylo relativně klidné, intenzivní střelba se ozývala v odpoledních hodinách. Teroristé nejprve odpalovali 60mm projektily, posléze i 155 milimetrové. Armáda objevila další sklady výbušnin a únikové cesty v kanalizačních stokách.


Středa 25. července - Středa byla ve znamení intenzivních bojů mezi islamisty a armádou, která opět o něco zmenšila území dosud ovládané členy Fatáhu al-Islám. Od rána armáda na místní poměry silně ostřelovala tuto oblast. Teroristé odpověděli odpálením několika neřízených střel. Včera objevené únikové cesty byly zajištěny. Několik dalších budov se dostalo pod kontrolu ozbrojených sil, islamisté nyní už nemají jediný opěrný bod při pobřeží. Počet obklíčených islamistů se odhaduje na zhruba padesát, počet civilistů (jejich ženy a děti) by měl být zhruba stejný.


Čtvrtek 26. června - Armáda opět postoupila o malý kus do nitra území pod kontrolou islamistů. Ráno bylo slyšet střelbu z tankových kanónů. Vojáci se dostali do bojů zblízka. Každý dům je podle vojáků nutno odminovat. Vojenské buldozery udělaly bezpečnou cestu pro průnik tanků. Jeden voják zemřel na následky dříve utrpěných zranění. Údajně došlo k přísunu čerstvých sil. Média spekulují o záměru armády ukončit operaci do 1. srpna, na který připadá Den libanonské armády.


Do Libanonu dorazila další vojenská pomoc z USA. Jedno letadlo přiletělo z Káhiry a druhé z Německa. Náklad se zřejmě skládal především z dělostřelecké munice.


Pátek 27. června - Amáda opět o kus postoupila. Obsadila dokonce velmi dobře a pohodlně vybavený velitelský bunkr na okraji části Sáasáa. Odpoledne došlo k zintenzivnění bojů. Ty se vedou hlavně v podzemí. Přes noc zemřeli další dva vojáci. Mezi nimi i major Salloum, který se tak stal obětí s nejvyšší hodností. Naopak dobrou zprávou je, že teroristé již neodpalují neřízené střely do svého okolí. Naopak armáda během dne občas dělostřelecky ostřelovala území pod kontrolou teroristů.


Chálil Makkáwí stojící v čele Výboru pro palestinsko-libanonský dialog uvedl, že současný konflikt je přímým důsledkem bezpečnostní situace v táboře z doby před 20. květnem. Současně vyzval k novému přístupu k otázce zajištění bezpečnosti v táborech, kterou by měli zajišťovat libanonské úřady.


Víkend 28-29. června - Libanonská vláda v sobotu rozhodla o vytvoření zvláštní mobilní jednotky. Ta má být složena z příslušníků armády, vnitřní bezpečnosti a celní služby. Na její činnosti se budou podílet i němečtí poradci. Německo má současně poskytnout moderní detekční vybavení. Úkolem jednotky bude boj s pašováním zbraní ze Sýrie.
  I o víkendu pokročila armáda v boji proti islamistů z Fatáhu al-Islám. Současně čistila dobyté území od nástrah a upevňovala své pozice. V sobotu vojáci zaútočili na jeden z posledních opěrných bodů nacházející se v části Amqa. Během útoku zlikvidovali osm teroristů. Armáda ostřelovala islamisty dělostřelectvem, tanky a RPGčky po dobu pěti hodin. Jeden voják byl zabit. Ozbrojené síly opakovaně vyzývaly zbylé civilisty, členy rodin teroristů, aby opustili oblast bojové činnosti. Ti buď odejít nechtějí, nebo nemohou.
  Víkendová noc byla relativně klidná. Po ní přišly občasné potyčky. Při nich přišel o život další voják. Během deseti týdnů tedy padlo přes sto dvacet příslušníků libanonských ozbrojených sil.
  Území pod kontrolou teroristů z Fatáhu al-Islám se během právě končícího týdne zmenšilo ze 45 tisíc čtverečních metrů na zhruba 22 tisíc. (Předchozí údaje o rozloze jsem odmazal. Je-li toto správný údaj, pak je 100-200 čtverečních metrů udaváných před týdnem nesmysl. Je ale dost možné, že autor článku v DS-L "jen" popletl v minulém týdnu délku území a jeho rozměr v metrech čtverečních. 200x200 = 40 000; 150x150 = 22 500)
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#225389 Verze : 0
Pondělí 30. července - Libanonské ozbrojené síly opět obsadily další domy a zmenšily tak území pod kontrolou teroristů na zhruba 15 tisíc metrů čtverečních. Generál Sulejman vyzdvihl u příležitosti 62. výročí založení libanonské armády úsilí a nasazení vojáků v probíhající kampani. Podle něho výrazně přispěli na cestě k obnově jednotného Libanonu.
  Pondělí se neslo v duchu relativně intenzivní dělostřelecké výměny, které armáda doprovodila postupem během bojů od domu k domu. Armáda nadále vyzývá islamisty, aby se vzdali či poslali své rodinné příslušníky pryč z oblasti bojů.


Úterý 31. července - I v úterý došlo na občasné boje. Bylo slyšet střelbu z ručních zbraní, kulometů a tankových kanónů. V podstatě se již několik dní opakuje na bojišti stejný scénář - boje dům od domu za občasné dělostřelecké podpory, přičemž dochází k pomalému postupu armády do nitra islamisty ovládaného území.


Středa 1. srpna - Středeční boje si vyžádaly život tří libanonských vojáků - dva přímo v potyčkách, jeden se stal obětí odstřelovače. Číslo mrtvých vojáků se tak na Den armády přiblížilo hodnotě 130 (zdroje se v konkrétních číslech liší; platí i pro další údaje). Zlikvidovaných teroristů je přes 80. Dalších více jak 60 bylo zadrženo a čelí obvinění z terorismu (hrozí jim trest smrti). Podle některých odhadů mělo dojít dnes k ukončení celé operace. Za hlavní důvod nezdaru je uváděna skutečnost, že teroristé nastražili velké množství pokročilých NVS a oblast posledního dporu tak změnili v "minové pole". Tradiční oslavy konané pravidelně u příležitosti armádního svátku byly letos odvolány kvůli probíhajícímu boji.


Čtvrtek 2. srpna - Prezident USA George Bush vydal nařízení, aby došlo ke zmrazení majetku osob (včetně jejich manželek a osob jim v tom napomáhajících) podezřelých z podvracení demokratické libanonské vlády, podpory syrských nároků v Libanonu či jiného narušování právního řádu, včetně pomocí násilných prostředků. Podobné aktivity označil za hrozbu pro národní bezpečnost a zahraniční politiku Spojených států. Seznam dotčených osob vydá ministerstvo financí USA.
  Členové Fatáhu al-Islám odpálily po delší době opět další salvu neřízených raket ze zbývajícího území v táboře Nahr al-Baríd. Cílem útoku pěti kusů byla elektrárna Dejr Ammár. Naštěstí nebyly zasaženy zásobníky s ropou a přepad tak způsobil jen drobné škody. Nicméně elektrárna byla po události odstavena (probíhající konflikt způsobuje problémy při zásobování a podílí se tak na problémech v dodávkách elektrické energie v Libanonu). Další neřízená raketa byla nalezena spolu s aktivovaným časovačem poblíž palestinského tábora Sabra v Bejrútu. Systém byl deaktivován armádními experty.
  Z tábora samotného byly od rána hlášeny intenzivní boje. Tři vojáci při nich zahynuli. Podle některých zdrojů se ve středu v noci vzdalo 32 lidí z tábora (ženy, děti i muži).


Pátek 3. srpna - Armáda občas ostřelovala pozice islamistů, ti odpověděli několika neřízenými raketami. Ty směřovaly opět na Dejr Ammár, tentokráte ale dopadly na vesnice. Vojáci objevili další větší skladiště munice, únikové tunely a zajali další lidi, kteří se snažili uniknout ze sevření. Příslušníci Libanonských ozbrojených sil také zneškodnili nejméně čtyři teroristy, kteří se pokusili o protiútok na armádní pozici. Jeden voják zahynul.


Víkend 4-5. srpna - I v sobotu pokračovala armáda v dělostřeleckém ostřelování zbylého území pod kontrolou islamistů. Ti opět odpálili neřízené střely. Jedna z nich zranila ženu v Dejr Ammáru. Vojáci podle armádního mluvčího i v tento den postoupili při likvidaci odporu teroristů; obsadili tři budovy a dostali pod kontrolu další tunel. Jeden voják zemřel.
  V neděli pokračovaly ozbrojené síly v postupu proti pozicím teroristů. Podle vojáků je postup stálý, ale pomalý. To odůvodňují mnoha instalovanými nástrahami a rovněž přítomností civilistů v místě bojů.
  Elektrárna v Dejr Ammáru je stále mimo provoz, neboť zatím nebylo možné ji z bezpečnostních důvodů opravit (již před poškozením nejela na plný výkon kvůli problémům s dodávkami paliva). Nadále tak i kvůli této komplikaci pokračují omezení v dodávkách elektrické energie.
  V neděli proběhli doplňovací volby v části v části Bejrútu a v Metn. Volby proběhly relativně v klidu, bez většího bezpečnostního problému. Kolem sčítání už ale panuje napjatá atmosféra. V Bejrútu dle očekávání jasně zvítězil kandidát vládní většiny Muhammad al-Amín Itání, ale v Metn se přou o vítězství a o podvody při sčítání hlasů příznivci Michela Aouna (v Metn kandidoval za jeho stranu Camille Khoury) a Amína Džamaíla (kandidoval sám osobně). V obou případech jde o křesťanské strany. Džamaíl je ale provládní, zatímco Aoun je spojencem Hizballáhu v souboji s vládou.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#225792 Verze : 0
Pondělí 6. srpna - Z tábora byly hlášeny těžké střety mezi armádou a teroristy; ozývala se dělostřelba. Ministr informací Ghazí Aridí večer po zasedání vlády uvedl, že zástupce velitele Fatáhu al-Islám Abú Hureira, který proklouzl z obležení v Nahr al-Barídu, byl zabit minulý týden v Tripolisu, když se dostal do přestřelky s Vnitřními bezpečnostními silami u kontrolního bodu v Abú Samře.
  Premiér Fuád Siniora ocenil zajištění bezpečnosti doplňovacích voleb a jejich relativně klidný průběh. Zároveň je označil za prvek legitimizující jeho vládu. To se týká například účasti opoziční strany Michela Aouna, která vyhrála volby v Metn, ale svou účastí ve volbách nepřímo legitimizovala Siniorovu vládu. Pondělí v Metn se vyznačovalo návratem k normálnímu životu. Davy zmizely z ulic a náměstí. Khoury z Aounovy strany vyhrál velmi těsným rozdílem (39,534 x 39,116) oproti Džamaílovi a to navíc díky podpoře arménského Tašnagu, místních šíitů a části sunitů. To snižuje Aounovy šance stát se budoucím prezidentem Libanonu, kterým bývá zástupce maronitů. A ti se přiklonili spíše k Džamaílovi. Ten tak nyní označuje volby sice jako přímou porážku o parlamentní křeslo, ale jako nepřímé vítěztsví v otázce, kdo reprezentuje maronity.


Úterý 7. srpna - Libanonská armáda i v úterý po intenzivních bojích o něco zmenšila území pod kontrolou teroristů. Zajistila při tom větší množství zbaní, munice a výbušnin.
  Testy DNA a identifikace příbuzných potvrdili, že libanonské bezpečnostní síly opravdu zneškodnili velitele č. 2 Fatáhu al-Islám Abú Hureiru (vl. jm. Šihába al-Kaddúra).


Středa 8. srpna - Armáda oznámila smrt dvou vojáků. Jeden zemřel na následky včerejších bojů, další byl zraněn již dříve. Nadále pokračovaly intenzivní boje. Islamisté odpálili několik neřízených raket. Následkem byly jen materiální škody.


Čtvrtek 9. srpna - Armádě se podařil průlom do postavení islamistů. Navíc se jí podařilo rozdrtit pokus o protiútok ze strany teroristů. Pozemní síly byly podporovány ze vzduchu vrtulníky Gazelle. Muslimský duchovní Šejch Mohammad al-Hadždž, který se již dříve účastnil vyjednávání, údajně dostal povolení vstoupit do obklíčené části.


Pátek 10. srpna - Armáda opět nasadila vrtulníky. Tentokrát nevyslaly na teroristy rakety, ale 250 kilové bomby, od nichž vojáci čekají, že prorazí cestu do podzemních bunkrů, ve kterých jsou islamisté zabarikádováni. Po leteckém přepadu následovala ofenzíva pozemních sil. Důvodem improvizovaného použití leteckých pum (jejichž původ často sahá až do šedesátých let) je rovněž nedostatek prostředků na nákup moderní výzbroje.


Víkend 11. srpna - Bezpečnostní složky zatkly v sobotu a v neděli v Sidonu čtyři osoby podezřelé z členství ve Fatáhu al-Islám. Pátý je na útěku. Během razií byly zajištěny zbraně, munice, počítače, mapy, seznamy cílů a větší množství peněz. Tato buňka byla údajně napojena na Abú Hureiru.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#226981 Verze : 0
Pondělí 13. srpna - Generál Sulejman se vyslovil proti obviněním, že skupina Fatáh al-Islám je napojena na syrské orgány či strany účastnící se libanonské vlády. Podle něj je to odnož Al-Káidy, která měla za cíl operovat v Libanonu a okolí. Postavil se tak proti podezřením, že teroristé jsou napojeni na syrskou tajnou službu. Stejně tak proti teoriím, že šlo o uměle vytvořenou, částí vlády podporovanou sunitskou protiváhu proti šíitskému Hizballáhu. Dále uvedl, že armáda již většinu práce vykonala a zbývá jen menší část. Uvedl, že armáda nebojuje proti nějakému "gangu", ale proti skupině ostřílené v boji, vybavené moderními zbraněmi a vycvičené v kladení nástražných systémů. Generál si taktéž postěžoval, že armádě i přes různé sliby nadále chybí zbraně, munice a vybavení. Týká se to prý hlavně moderních zbraní a vybavení. Podle Sulejmana zůstalo z původních cca 350 teroristů naživu jen 70. Zhuba 100 jich je ve vazbě.
  Spojené státy oficiálně označily Fatáh al-Islám za "teroristickou skupinu".



Úterý 14. srpna - Libanonské vrtulníky bombardovaly teroristy. Současně probíhala střelba z dělostřeleckých a ručních zbraní. Teroristé a neurčitý počet jejich rodinných příslušníků se stále drží v podzemních bunkrech. Armáda údajně několik takových již zničila pomocí bomb svržených z helikoptér Gazelle. K takovému bunkru je ale potřeba se potom prohrabat skrze sutiny a odstranit nakladené nástrahy. Pak je možné ho obsadit.



Středa 15. srpna -



Čtvrtek 16. srpna -



Pátek 17. srpna - V pondělí ráno byla obnovena pozemní ofenzíva libanonské armády. Výsledkem bylo obsazení dalších dvou budov. Ozbrojené síly tak pokračují v taktice, kdy postupně obsadí opěrný bod, upevní pozice, vyčistí nástrahy a miny, aktualizují informace o postavení nepřítele a pak opět o malý kousek postoupí vpřed. Tento týden s podporou bomb svržených z helikoptér.


Víkend 18.-19. srpna - V sobotu armádní vrtulníky opět bombardovaly pozice teroristů, jež následovaly prudké střety na zemi. I v neděli došlo na helikoptéry Gazelle. Tentokráte nenesly bomby o hmotnosti 250, ale 400 kg. Armáda doufá v lepší účinnost proti podzemním bunkrům. Islamisté jich prý obývají zhruba šest. Jedná se prý ale o dobře postavené a zásobené kryty.
  Dva vojáci byli v sobotu smrtelně zraněni odstřelovači. Jeden zemřel ještě ten den, druhý na následky zranění v neděli. Na straně teroristů padl neupřesněný počet ozbrojenců.
  V sobotu teroristé po delší odmlce opět odpálili jednu neřízenou střelu, která dopadla do polí a nezpůsobila žádné škody. Taktéž v sobotu bylo oznámeno, že 107 lidí vazebně zadržovaných ve spojistosti s Fatáhem al-Islám bude čelit obviněním z vraždy či z příslušnosti ke skupině.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#226982 Verze : 0
Pondělí 20. srpna - Armáda vystupňovala tlak na teroristy ve zbytku tábora. Byly hlášeny četné letecké útoky a intenzivní boje na zemi. Jeden voják při nich zahynul. Další zemřel na následky zranění, jež utrpěl v neděli. Počet mrtvých vojáků tak dosáhl čísla 140. Islamisté odpálili menší počet neřízených střel. Jedna způsobila materiální škody v Dejr Ammáru.
  Státní zástupce obžaloval 107 lidí (jsou ve vazbě) v souvisloti s činností Fatáhu al-Islám. Dalších 119 lidí bylo obžalováno v nepřítomnosti. Mezi 107 je 62 Libanonců, 36 Palestinců, 5 Saúdských Arabů, dva Syřané, jeden Tunisan a Alžířan. Mezi stíhanými in absentia je Šakr al-Absí, dále 38 Saúdských Arabů, 11 Syřanů, Iráčan, Jemenec a další bez určení národnosti. Obvinění jsou podezřelí z provedení teroristickýchčinů, podkopávání státní autority, útoků na ozbrojené síly a bezpečnostní složky a z útoků na libanonské civilisty.


Úterý 21. srpna - Armáda a teroristé se dohodli na tom, že zbývajícím civilistům bude umožněno odejít ze zbývajícího území pod kontrolou Fatáhu al-Islám. Teroristé dříve takovou dohodu odmítali.
  Přes den pokračoval tlak armády na islamisty, kteří opět ztratili část území. Jeden voják byl zabit. Večer armáda údajně ofenzívu zastavila, aby umožnila odchod civilistů podle již zmíněné dohody.


Středa 22. srpna - Teroristé se zatím neozvali ohledně způsobu provedení evakuace civilistů. Armádní vrtulníky provedly údajně dva nálet, při nichž shazovaly 400 kilové bomby. Tuto akci podpořily tanky a dělostřelectvo. Na zemi docházelo k občasným střetům. Severně od tábora byl zatčen člen Fatáhu al-Islám známý pod jménem Abú Ammár al-Attár.


Čtvrtek 23. srpna - Ještě stále se teroristé neozvali ohledně způsobu provedení evakuace civilistů a tak pokračovaly boje mezi nimi a armádou. Opět byly nasazeny vrtulníky, které údajně zlikvidovaly další bunkr. Území pod jejich kontrolou se opět o něco zmenšilo v souladu s taktikou uplatňovanou libanonskou armádou. Dva vojáci přišli o život. Bezpečnostní síly provedly souběžně v tripoliské čtvrti Abú Samrá zátah v domě, který patří jednomu z příbuzných velitele buňky Fatáhu al-Islám v této části Tripolisu.


Pátek 24. srpna - Dnes odpoledne došlo k evakuaci rodinných příslušníků teroristů z Fatáhu al-Islám. Po dobu evakuace vyhlásila armáda dočasné zastavení palby. Jednalo se o 22 žen a 41 dětí (podle jiného zdroje 25 žen a 38 dětí). Armádní autobus je odvezl z tábora na tripoliskou vojenskou základnu Qubbah. Evakuované se dostavili s dětmi do části tábora pod armádní kontrolou, kde byly prohledány ženami - důstojnicemi. Evakuovaným byla poskytnuta lékařská prohlídka a péče Libanonského červeného kříže. Evakuaci následovaly intenzivní střety mezi armádou a teroristy, po nichž vojáci zaznamenali postup vpřed.


Víkend 25.-26. srpna - V sobotu pokračovaly boje ve zbytku tábora. Tři vojáci při nich přišli o život. Armáda opět nasadila vrtulníky. Islamisté údajně navázali kontakt ohledně další evakuace - mělo by údajně jít o několik raněných teroristů.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#227429 Verze : 0
Pondělí 27. srpna - Pokračovaly boje mezi armádními silami a teroristy. Dosahovaly ale menší intenzity než v předchozím týdnu. Navíc nebyly nasazeny letectvo a dělostřelectvo. Aktivita teroristů byl ave znamení střelby odstřelovačů. Jejich odpor slábne. Odhaduje se, že jich zbývá cca 30.
  Mezitím pokračovala vyjednávání ohledně možné evakuace zraněných islamistů. Ženy a děti teroristů byly podrobeny výslechu. Mezi nimi i rodina velitele, Šakra al-Absího. 13 žen bylo obviněno a ponecháno v policejní vazbě.


Úterý 28. srpna - Konflikt již pokračuje 100. dnem. Armáda pokračovala v postupu. Ani po evakuaci civilistů se nekoná žádný masivní a rychlý útok na zbylé pozice teroristů. Bojuje se totiž v městském prostřední. Navíc je mnoho budov zničeno na trosky a pod nimi se skrývají masivní protiletecké bunkry. Nasazení letectva, tanků či dělostřelectva má jen podpůrnou a v určitém smyslu někdy i kontraproduktivní roli (trosky se obsazují hůře než stojící budova). Jednotlivé podzemní pozice, nezřídka chráněné NVS, musí obsazovat pěchota, resp. speciální síly. Navíc stále probíhají vyjednávání o evakuaci zraněných teroristů či dokonce o případném vzdání se příslušníků Fatáhu al-Islám. I v tento den se konalo několik náletů za pomocí vrtulníků, které tentokrát odpálily několik raket na pozice islamistů. Jeden voják dnes zahynul. Počet mrtvých vojáků dosáhl čísla 150.


Středa 29. srpna - Libanonská armáda odmítá postupnou evakuaci raněných teroristů. Odmítá je evakuovat "jednoho po druhém" vždy, když bude někdo z nich zraněn. Místo toho žádá kapitulaci všech islamistů s tím, že všichni potřební obdrží lékařskou péči a všichni budou mít zajištěn spravedlivý proces. Vyjednávání beztak prý zatím probíhají a žádný seriozní návrh ještě ze strany teroristů nepadl. Ozbrojené síly mezitím ve středu opět nasadily vrtulníky UH-1H vybavené leteckými pumami. Vedle nich zaútočily i tanky a dělostřelectvo.
  Saúdskoarabské noviny Okaz údajně uvedly, že z vyšetřování zatčených teroristů a evakuovaných žen vyplývá, že existoval styk mezi Fatáhem al-Islám a syrskými zpravodajskými službami. O tomto spojení se mluví od samého začátku a jednou ho již měly údajně potvrdit výslechy zatčených. Generál Sulejman to zase na druhou stranu odmítl. Ani jedna strana ale není nezainteresovaná. Současná koaliční vláda nemá dobré vztahy se Sýrií (na rozdíl od opozice). Generál Sulejman se nabídl jako možný alternativní kandidát pro řešení případného patu při volbě libanonského prezidenta. A Saúdská Arábie je zase v současné době v situaci diplomatické přestřelky se Sýrií.
  Velitel CENTCOMu, admirál William Fallon, navštívil Libanon, setkal se s vládními představiteli a vyzdvihl odvahu a nasazení libanonských vojáků v boji s teroristy. Libanonská armáda zároveň obdržela 130 obrněných vozidel HMMWV. Celkově jich má od USA dostat 285.


Čtvrtek 30. srpna - Pokračovaly vojenské akce proti teroristům. Vojenské vrtulníky svrhávaly 250 a 400 kilogramové bomby na bunkry, v nichž se islamisté drží. Následoval postup pěchoty. Ta obsadila další území a budovy. Některé byly odpáleny, neboť v nich bylo příliš mnoho min a výbušných nástrah, takže odminování by bylo příliš dlouhé a nebezpečné. Dva vojáci při těchto intenzivních přestřelkách, které se odehrávaly během dne, padli.


Pátek 31. srpna -


Sobota 1. září -


Neděle 2. září - Libanonská armáda obsadila i poslední zbývající část tábora Nahr al-Bárid. Stalo se tak po finálním masivním útoku, který začal brzy ráno a skončil hodinu před obědem. Ofenziva následovala po zoufalém pokusu teroristů o prolomení obklíčení. Libanonská armáda do akce nasadila nejen obrněné transportéry M113 a VAB VTT, ale rovněž tanky M48A5 a T-55. Teroristé se pokusili utéci rozděleni do tří skupin. Jedna to zkusila přes moře; byla zlikvidována. Druhá to zkusila po zemi směrem na sever; dopadla stejně. Třetí se držela toku řeky, který se nachází mezi jihovýchodní částí tábora a vesnicí Ajún al-Sámak; útěk se jí podařil. Pomohli jim i další teroristé, kteří se nenacházeli uvnitř obklíčení; tito útočili na vojáky tvořící obklíčení. Předpokládá se, že vůdce skupiny Šakr al-Absí se nacházel v té třetí (zatím ale nelze vyloučit několikrát zmiňované domněnky o tom, že již dříve padl během obléhání tábora). Bezpečnostní síly pročesávají okolí zmíněné vesnice. Dokonce vyzvaly obyvatele okolních obcí, aby pomohli v hledání uprchlých teroristů.
  V táboře se ještě nacházejí oblasti, které je potřeba odminovat a odstranit výbušné nástrahy. Konflikt si vyžádal životy 158 vojáků. Počet mrtvých teroristů a civilistů není zatím zcela jasný.


EDIT: Podle posledních zpráv je Šakr al-Absí mrtev.


EDIT: Podle další zprávy měly testy DNA negativní výsledek, což by znamenalo, že tělo považované za al-Absího mrtvolu by patřilo někomu jinému. Nyní má proběhnout druhý test (porovnávanou osobou bude nejspíše někdo jiný z rodiny). Jinak pokračuje zatýkání teroristů, kterým se podařilo uniknout z obklíčení.





EDIT 10. září 2007 - Šakr al-Absí měl utéci den před pádem zbylého území pod kontrolou teroristů. Nalezené tělo není jeho. Libanonské úřady to uvedly s odvoláním na testy DNA.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#227884 Verze : 0
Závěr



ve výstavbě


Velká část libanonského obyvatelstva podporovala zásah bezpečnostních sil. Mnozí Libanonci se nabízeli, že vezmou vlastní zbraně a půjdou podpořit armádní jednotky, pokud je k tomu vyzvou politici. Libanonská armáda si získala v jejich očích velký respekt. Je ovšem nutné zmínit skutečnost, že libanonská vláda neměla podporu značné části veřejnosti. Tato část je orientována na opozici, která setrvává v protivládním postoji, ačkoli to nutně neznamená podporu teroristů v Nahr al-Barídu.


Libanonská armáda dokázala čelit náporu teroristů, avšak konflikt odhalil i její slabosti. Jedná se jednak o nedostatečnou vybavenost, která limitovala její operace a nejednou ji nutila k improvizaci a jednak o absenci stabilní politické scény, o kterou by se mohla rmáda v době ohrožení státu plně opřít.


O motivech teroristů se vede diskuse mezi odborníky na bezpečnostní otázky. Někteří akcentují napojení na Al-Káidu a její snahu o penetraci do libanonského prostoru, jiní zase za konfliktem vidí zásahy Sýrie a Íránu do libanonských záležitostí.


Libanon sice zvítězil v jedné bitvě, zdaleka však nevyhrál zápas o svou budoucí stabilitu a národní bezpečnost. Vyhlídku na zlepšení nejsou v tomto ohledu příliš růžové.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#227886 Verze : 0
ve výstavbě



Přehled použité techniky a vybavení:



Libanonská armáda:


Obrněná technika
T-55
Panhard AML-90
M48A5 Patton
M113 (jak klasické OT, tak s instalovanými PL kanóny ZU-23-2 a ZPU-4)
VAB VTT 4x4


Neobrněná technika
M35
M151
HMMWV


Letecká technika
Gazelle
UH-1H


Ruční zbraně
M16



Fatáh al-Islám:


Ruční zbraně
RPG-7







Poznámka: Přehled má ilustrativní funkci, nejde o kompletní přehled vší použité techniky a vybavení.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#228295 Verze : 0
Zdroje:



Mezinárodní zpravodajské agentury a stanice:


AFP
AKI
Al-Džazíra
AP
BBC
CNN
KUNA
Reuters
RIA Novosti



On-line weby novin:


Daily Star - Lebanon [Libanon]
Daily Times [Pákistán]
International Herald Tribune [USA]
Jerusalem Post [Izrael]
Khaleej Times [Spojené arabské emiráty]



Ostatní:



Ya Libnan
Naharnet
http://www.lebarmy.gov.lb
Inner City Press [OSN]
UNRWA
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#228794 Verze : 0
Poděkování za pomoc při doplňování použité techniky do textu i seznamu patří Martinovi Smíškovi.
URL : https://www.valka.cz/Krize-v-Libanonu-boj-s-organizaci-Fatah-al-Islam-t61348#229489 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více