Místo bomby střelec aneb 6000 metrů volným pádem

Autor: Martin Kaltoun (MART.in) / MART.in 🕔︎︎ 👁︎ 26.852

Dne 3. 1. 1943 odstartovala 303. bombardovací skupina na svou devátou misi, cílem bylo skladiště torpéd v St. Nazaire ve Francii. Počasí bylo toho dne jasné a chladné. K náletu vystartovalo 17 strojů. 3 stroje se vrátily, dva kvůli závadě na střeleckých stanovištích, jeden kvůli zdravotním problémům střelce. Při misi bylo zaznamenáno kolem 30 nepřátelských stíhačů a intenzivní protiletadlová palba. Střelci bombardérů si nárokovali 12 zničených, 6 pravděpodobně a 2 poškozené.

Každá ze zúčastněných squadron ztratila po jedné B-17. Mezi nimi také B-17 (výrobní série Boeing B-17F-27-BO Fortress) číslo 41-24620, jménem "Snap! Crackle! Pop!", kód PU-O, posádky Capt. Artura I. Adamse. Stroj byl pojmenován Capt. Jakobem Fredericksem, který stroj přelétával z USA do Anglie. Ten před vstupem do letectva pracoval v Kellogg Copany, které vyráběly cereálie Rice Krispies a Snap! Crackle! Pop! byl jejich reklamní slogan. 

Reklama

Na této misi letěl stroj ve spodní formaci vedené Capt. Lewisem E. Lylem. Nad cílem byl zasažen protiletadlovou palbou, která mimo jiné vyřadila z provozu spodní střelecké stanoviště, ve kterém byl střelec S/Sgt Alan Magee. Poté co se dostal ze zasaženého stanoviště zjistil, že jeho padák je nepoužitelný, protože byl zasažen a uprostřed byla velká díra. Sám S/Sgt Magee byl zraněn úlomky vybuchlého granátu. V jeho těle bylo později nalezeno 28 úlomků, které mu roztrhly plíce a ledviny. V tu chvíli nepřátelské stíhací letouny odstřelily část pravého křídla a stroj se dostal do prudké vývrtky. S/Sgt Magee se otvorem v trupu dostal z letadla ven a bez padáku začal jeho volný pád z výšky zhruba 6 km. Po chvíli ztratil vědomí z nedostatku kyslíku. Jeho pád skončil v nádražní hale v St. Nazaire, kde se jeho tělo propadlo skleněnou střechou budovy a zapletlo do ocelové konstrukce haly. K zraněním od šrapnelu přibyly otevřená rána přes nos a jedno oko, rozbité zuby, pravá ruka téměř oddělená od těla, zlomená pravá noha a kotník. Byl zajat a převezen do nemocnice, kde mu, hlavně díky takřka zázračným okolnostem jeho pádu, byla věnována veškerá dostupná lékařská péče. Také díky tomu se prakticky plně zotavil ze všech utrpěných zranění. Následně prošel ještě několika nemocnicemi a zajateckými tábory. Nakonec byl na konci války v květnu 1945 osvobozen. Většina posádky takové štěstí neměla. Zachránili se už pouze dva, navigátor 2Lt Glenn M. Herrington a zadní střelec S/Sgt James I. Gordon. Oba seskočili a dopadli do moře asi 30 m od pobřeží zálivu La Baule Pins. Oba byli zajati. 2Lt Glenn M. Herrington navíc přišel o nohu, protože musela být kvůli těžkému poškození amputována.  Později byl repatriován a oženil se se zdravotní sestrou, která ho ošetřovala ve Washingtonu. Stroj se zřítil v La Baule Pins poblíž St. Nazaire.

Magee obdržel Air Medal a Purple Heart. Po válce pracoval v leteckém průmyslu a navzdory prožitým zkušenostem se věnoval soukromému létání. 3. 1. 1993 se zúčastnil spolu s dalšími dvěma členy posádky slavnosti v St. Nazaire, při které byl vztyčen památník na památku posádky letadla "Snap! Crackle! Pop!". Zemřel v San Angelu 20. 12. 2003 na mrtvici a selhání ledvin ve věku 84 let. 

Alan Magee u památníku v St. Nazaire
Alan Magee u památníku v St. Nazaire

Jeho pád je zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako jeden z nejdelších volných pádů. V době svého pádu se dostal na pomyslné druhé místo, protože rok před ním spadl z výšky 6,5 km poručík I. M. Čissov, jehož Il-4 byl napaden německým stíhačem. V březnu roku 1944 se jako třetí zapsal do historie střelec bombardéru Lancaster, Nicholas Alkemade. Oba pády byly zbrzděny sněhem. Tyto pády byly ale v poměrně nedávné době, 26. 1. 1972, překonány pádem jugoslávské letušky Vesny Vulovićové, která spadla z výšky více než 10 km, po explozi letadla nad Srbskou Kamenicí v České republice.

Zdroj:
https://www.303rdbg.com
https://carol_fus.tripod.com/army_ac_hero_alan_magee.html
https://www.greenharbor.com/fffolder/ffallers.html
www.wikipedia.org
https://home.att.net/~jbaugher/1941_4.html

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více