Nejslavnější přestřelka Divokého západu

Autor: Radek Enžl / Rad 🕔︎︎ 👁︎ 37.468

Rančeři utrpěli další porážku a navíc získali pomstychtivého nepřítele - Doca Hollidaye. Situace se začala vyostřovat a věci nezlepšily ani pověsti, že dostavníky ve skutečnosti přepadávali Clantonové a McLauryové. Vztahy mezi oběma stranami se vyhrotily v okamžiku, kdy Virgil zatkl Franka Stillwella, Behanova zástupce, pro obvinění z účasti na přepadech dostavníků. Stillwell byl propuštěn pro nedostatek důkazů, ale nepřátelství mezi oběma stranami bylo už vyloženě otevřené.

25. října 1881 se Ike Clanton pohádal v baru s Docem Hollidayem. Ike Doca celý večer provokoval a Doc byl bez sebe vzteky, ale Ike neměl zbraň.

Reklama

„Hej, ty zkurvenej kovboji,“ křičel Doc na Ikea, „dojdi si pro pistoli a rozdáme si to!“

Vtom vešel do baru Morgan Earp, Ike dostal strach a chtěl vycouvat. Při odchodu z baru prosil oba muže, aby ho nezastřelili zezadu. Potom z baru prakticky utekl a Doc za ním poslal několik vybraných nadávek a křičel za ním:

„Jdi si pro pistoli!“

Ráno 26. října se Ike Clanton objevil na ulici v patřičném stavu po noci strávené u karet a pití. Začal vykřikovat, že si to s Earpy rozdá. Když se potom chopil revolveru a pušky, někdo moudře řekl, že by o tom Wyatt měl vědět. Ten pohotově vyhledal Virgila a společně potom narazili na Ikea na ulici. Ten se ihned začal kasat na Wyatta:

„Tak sem pojď, ty městský svrabe!“

Reklama

Wyatt kráčel bez hnutí brvy až k Ikeovi a sebral mu pušku. Mezitím se z boku přidal Virgil a jak Ike sahal po revolveru, Virgil mu jej vytrhl z ruky a udeřil ho jím přes hlavu. Ike klesl na kolena a Virgil ho zatkl za nošení zbraní na území města a pak ho s Wyattem dotáhl k soudu. Tady Ike dostal za přestupek pokutu 25 dolarů.

Před soudní budovou potkali Earpové Toma McLauryho. Wyatt se s ním začal hádat a skončilo to tak, že Wyatt vytrhl Tomovi z opasku revolver a hlavní ho udeřil ze strany do hlavy. Téhle metodě se říkalo „zbůvolení“ a Wyatt si ji oblíbil, když byl strážcem zákona v Dodge City. V podstatě spočívala v tom, že pokud Wyatta někdo provokoval, Wyatt k němu vykročil a těch několik sekund, než k němu došel, mu dával na vybranou, jestli chce sáhnout po zbrani a stát se vrahem nebo ne. Téměř vždy bylo takové rozhodnutí záporné a jakmile se Wyatt dostal až k němu, bylo už na všechno pozdě. Wyatt mu sevřel zápěstí, aby už zbraň nemohl vytáhnout a zpacifikoval ho úderem hlavní svého revolveru přes hlavu. Potom už nebyl problém výtržníkovi vykázat pryčnu v místním vězení. Wyatt Earp zabil během své pistolnické kariéry jen asi pět lidí, ale „zbůvolil“ jich skoro tisíc. I spořádaní obyvatelé Dodge City připouštěli, že texaští kovbojové sice byli zvěř, ale při pohledu na Wyatta Earpa, jak mlátí lidi pistolí přes hlavu, o něm nesmýšleli o nic lépe.
Earpové nechali odzbrojeného, omráčeného a krvácejícího McLauryho ležet na zemi a odešli do Virgilovy úřadovny městského marshala. Válka teď byla otevřeně vyhlášená a novina se rozletěla městem. Earpové se dozvěděli, že spojený gang Clantonů a McLauryů vyplatil Ikea Clantona z vězení a shromáždil se u O. K. Corralu (corral je ohrada pro koně). Rančeři prý vykřikovali, že si to s Earpy vyřídí. Celému městu bylo jasné, že nadešel okamžik zúčtování. Doc Holliday se o situaci doslechl a přispěchal svým přátelům nabídnout pomoc. Virgil na místě jmenoval Wyatta, Morgana a Doca svými zástupci. Schylovalo se k rozhodujícímu střetnutí.

Mapa Tombstone – domnívám se, že popisky v „původním znění“ netřeba překládat

County Marshal Behan se o hrozícím konfliktu dozvěděl v holičském křesle na Allenské ulici a rozběhl se za Earpy, aby zabránil krveprolití. Naléhal na Virgila, aby se raději odzbrojili, než aby došlo k přestřelce. Virgil mu odpověděl, že dokud jsou ozbrojeni Clantonové a McLauryové, nepřipadá něco takového v úvahu. Behan mu řekl, že tedy rančery odzbrojí a rozběhl se k O. K. Corralu. Tam jej ujistili Ike Clanton a Tom McLaury, že nejsou ozbrojeni. Behan naléhal na ostatní, aby mu vydali zbraně, ale Frank McLaury mu odpověděl:

„Jen pokud odzbrojíte Earpy.“

Behanovi se je už téměř podařilo přesvědčit, aby s ním šli do jeho kanceláře, když se na konci ulice objevili čtyři muži v dlouhých černých kabátech a nízkých černých kloboucích se širokým okrajem. Byli to Earpové a Doc Holliday a postupovali rozhodným krokem v jedné řadě vpřed.

„Zůstaňte tady!“ řekl Behan rančerům a běžel Earpům naproti.

„Proboha, nechoďte tam!“ prosil Virgila.

Ten se ani nezastavil a tvrdě odpověděl:

„Jdu je odzbrojit.“

Earpové se zastavili asi osm kroků od rančerů, na Fremontově ulici naproti Flyově fotografické galerii, která sousedila s O. K. Corralem (nikoliv tedy přímo v O. K. Corralu, jak se někdy tvrdí) a Virgil řekl něco v tom smyslu, že je konec. Frank McLaury a Billy Clanton sáhli po zbraních a Virgil vykřikl:

„Stůjte, tak jsem to nemyslel, přišel jsem vás odzbrojit!“

Billy Clanton odpověděl, že nechce bojovat a Tom McLaury si rychle rozhalil vestu, aby ukázal, že není ozbrojen a zvolal:

Reklama

„Já nic nemám!“
Pak na několik vteřin nastalo ohlušující ticho. Této chvilky můžeme využít k tomu, abychom si porovnali síly znepřátelených stran.

Tak tedy na straně jedné:

Virgil Earp - pistolník nejvyšší extratřídy, ozbrojený Peacemakerem. Věk 38 let

Wyatt Earp - Věk 33 let. Pistolník téže třídy jako jeho bratr. Vzhledem k tomu, že Wyatt chodil po městě neozbrojen (nebyl koneckonců v žádném úřadě, který by jej opravňoval nosit pistoli a vztahovala se na něj tudíž, jakožto na řadového občana, městská vyhláška o zákazu nošení zbraní na území města), vypůjčil si zbraň od redaktora Epitaphu Johna Cluma. Byl to Smith & Wesson Model No. 3 American ráže .44 American (někdy se uvádí, že šlo o model Schofield). Wyatt navíc když byl neozbrojen, pochopitelně nenosil prázdné pouzdro, místo toho si objednal u krejčího plátnem podšitou kapsu, do níž mohl kdykoliv revolver vložit. Kapsa byla navoskovaná, aby se pistole o nic nezachytila a dala se snadno vyjmout

Morgan Earp - průměrný střelec, ozbrojený Peacemakerem. Věk 30 let

Doc Holliday - pistolník ještě vyšší kvality než Virgil a Wyatt. Byl ozbrojen svojí oblíbenou brokovnicí, kterou pro něj vyrobil W. W. Greener z anglického Birminghamu (v poslední době se však objevilo tvrzení, že Doc měl brokovnici vypůjčenou od Virgila a jednalo se o brokovnici Meteor 10 s upilovanými hlavněmi), a nejméně jedním Peacemakerem ráže .45 Long Colt. Věk 30 let

Na straně druhé:

Frank McLaury - nadprůměrný střelec, ozbrojený revolverem (bohužel bez bližších údajů) a winchestrovkou v sedlovém pouzdru koně. Věk 33 let

Thomas Clark McLaury - Frankův mladší bratr, věk 28 let, podprůměrný střelec, neozbrojen

Joseph Isaac „Ike“ Clanton - nejstarší z bratrů Clantonových, věk 34 let, průměrný střelec, neozbrojen

Billy Clanton - průměrný střelec, ozbrojený blíže nespecifikovaným revolverem, věk 19 let. Žádná jeho fotografie není známa

Někdy ještě bývá připomínáno jméno jakéhosi přítele Clantonů a McLauryů totiž Billy Claiborne (někdy též psáno Claibourne či Claybourne; podobně bývá McLaury někdy psáno jako McLowery či McLaoury). Podle některých svědectví vůbec do přestřelky nezasáhl a ihned po jejím začátku utekl. Proto někdy vůbec nebývá mezi účastníky boje u O. K. Corrall uváděn.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více