Bitva u Adobe Walls 27.6.1874

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 23.640

Lovci bizonů z města Dogde City v Kansasu porušující vládní smlouvy s indiány založili, doprovázeni obchodníky, malé město na místě původní obchodní stanice Bent-St. Vrain. Na tomto místě pojmenovaném Adobe Walls podle stále stojících zdí původní stanice se odehrál již jeden krvavý střet mezi indiány a vojáky - v roce 1864 se zde střetl vojenský oddíl pod velením plukovníka Kita Carsona s velkou skupinou bojovníků kmene Komančů.

Vraťme se ale do roku 1874. Indiáni rozzuření rostoucím počtem vybitých bizonů a koní ukradených bílými lovci byli ještě více pobouřeni skutečností, že dávky určené smlouvou se státem nedorazily kvůli špatnému počasí. Indiánský kouzelník jménem Eeshatai (nebo Isa-Tai) vyhlásil, že má zvláštní moc ochránit indiánské bojovníky před kulkami bělochů a za pomoci magických obřadů se mu podařilo sjednotit komančské kmeny, jejichž bojovníci po čtyřech dnech obřadů vyrazili k boji. Jejích cílem se stalo osídlení v Adobe Walls. Velitelem této skupiny 300 bojovníků byl Quanah Parker, syn náčelníka Komančů Nawkohneeho a bělošky Cyntie Ann Parkerové, unesené Komanči kolem roku 1835.

Reklama


Quanah Parker

Indiáni zahájili svůj útok nad ránem 27. června 1874. Uvnitř stanice bylo celkem 28 lovců a jedna žena. Navzdory drtivé přesile byli útočníci drženi mimo zdi stanice díky přesné střelbě lovců vybavených půlpalcovými puškami s dlouhým dostřelem. Lovci a jejich zbraně způsobili útočícím indiánům citelné ztráty - 15 indiánských bojovníků bylo zabito a jejich těla zůstala tak blízko budov, že je spolubojovníci nemohli odvézt. Obránci přišli o 4 muže - dva z nich přišli o život hned na počátku útoku, další zemřel na průstřel plic a poslední, pan Olds, byl zabit nešťastnou náhodou, když mu jeho žena podávala nabitou zbraň a střelila jej do hlavy. Indiáni rozčarovaní průběhem bitvy a nesplněním slibů kouzelníka o ochraně se z bitvy stáhli, ačkoliv měli stále výraznou početní převahu. Není se ale co divit, jeden z lovců jménem Billy Dixon dokázal zabít indiána sedícího na koni na vzdálenost 1 500 yardů (1 371 metrů) a oběť této precizní rány seděla přímo vedle šamana Isa-Taie.

Boj u Adobe Walls předznamenal měsíce bojů s indiánskými kmeny na Jižních pláních, kterým se začalo říkat Válka u Červené řeky.

P.S. Kariéra ostrostřelce Billy Dixona byla i nadále provázána s děním kolem indiánů - po událostech u Adobe Walls opustil řady lovců bizonů a od srpna se stal vojenským stopařem. V září 1874 se spolu s dalším stopařem a čtyřmi vojáky z Šesté kavalerie dostal do obklíčení velkého oddílu Komančů a Kiowů. Skryti v bizoním bahništi si přesnou palbou drželi indiánské bojovníky od těla celý den, než velká bouře a studený déšť zahnaly indiány pryč. Všichni muži byli zraněni, jeden voják byl mrtev. Za tuto akci nazývanou "Střetem v bizoním bahništi" byli všichni přeživší muži ocenění kongresovou Medailí cti, nejvyšším vyznamenáním USA. V roce 1893 opustil Billy Dixon armádu a vrátil se do Adobe Walls, kde si postavil dům a 9.3. 1913 ve svých 63 letech zemřel. Ve svých vzpomínkách nikdy nezmínil onu slavnou, i když občas zpochybňovanou střelu z druhé bitvy o Adobe Walls.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více