Bokassa, Jean-Bédel

Jean-Bédel Bokassa
     
Příjmení:
Surname:
Bokassa Bokassa
Jméno:
Given Name:
Jean-Bédel Jean-Bédel
Jméno v originále:
Original Name:
Jean-Bédel Bokassa
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generál General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
císař Emperor
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
22.02.1921 Bobangui
22.02.1921 Bobangui
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
03.11.1996 Bangui
DD.MM.RRRR Bangui
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- císař
- doživotní pezident
- Emperor
- president for life
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean-Bedel_Bokassa
URL : https://www.valka.cz/Bokassa-Jean-Bedel-t40295#733340 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Bokassa Bokassa
Jméno:
Given Name:
Jean-Bédel Jean-Bédel
Jméno v originále:
Original Name:
Jean-Bédel Bokassa
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1956 podporučík
DD.MM.1958 poručík
DD.MM.1961 kapitán
DD.MM.1962 major
DD.MM.1956 second lieutenant
DD.MM.1958 lieutenant
DD.MM.1961 captain
DD.MM.1962 major
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean-Bedel_Bokassa
URL : https://www.valka.cz/Bokassa-Jean-Bedel-t40295#733342 Verze : 0
Président, Colonel Jean Bédel Bokassa známý také jako Salah Eddine Ahmed Bokassa nebo Empereur Bokassa I.
(prezident, plukovník, císař)
žil:22.1.1921, Bobangi-3.11.1996
u moci:1.1.1966-20.9.1979
Jean Bédel Bokassa se narodil v relativně významné rodině vesnického náčelníka. Není známo, jestli měl nějaké školy, každopádně ale nastoupil jako profesionální voják do armády Svobodných Francouzů, kde se do konce války vypracoval do hodnosti sergent-major a obdržel Legion d´Honneur a Croix de Guerre. V roce 1961 už byl ve francouzské armádě kapitánem a v roce 1963 ji opustil a vstoupil do armády Středoafrické republiky. Tam (částečně i díky protekci svého strýce Barthelémyho Bogandy a svého bratrance Davida Dacka) se vypracoval až k hodnosti Colonel a pozici šéfa generálního štábu.
Nová etapa Bokassova života nastala 1.1.1966. Tehdy totiž vojenským pučem svrhl svého bratrance Davida Dacka a z titulu vůdce vůdčí strany Hnutí za sociální vývoj černé Afriky (MESAN) se prohlásil prezidentem.
Nezdařený pokus o puč v dubnu 1969 umožnil Bokassovi utužení už tak dost represivního režimu. V březnu 1972 se Bokassa prohlásil prezidentem na doživotí. V prosinci 1974 přežil pokus o puč, v únoru 1976 pokus o atentát.
Po setkání s libyjským diktátorem Muammarem Kaddáfím konvertoval Bokassa k islámu a začal si říkat Salah Eddine Ahmed Bokassa. Šlo však patrně jen o konverzi naoko, kvůli zajištění libyjské peněžní pomoci.
Až do prosince 1976 by se dal Bokassa považovat za běžného afrického diktátora. Na sjezdu MESANu v prosinci 1976 však vystoupil s příspěvkem, kterým prohlásil Středoafrické císařství, vyhlásil císařskou ústavu, konvertoval zpět ke katolicismu a sám sebe korunoval přesně o rok později za císaře Bokassu I. (jeho plný titul zněl:císař Střední Afriky, z vůle lidu Střední Afriky, sjednoceného v národní politické straně MESAN). Jeho korunovace byla velmi nákladná, nicméně měla jednu vadu na kráse- nezúčastnily se jí žádné hlavy států- považovaly totiž Bokassu za blázna.
Jakkoliv bylo nové císařství vyhlášeno konstituční monarchií, neuskutečnily se žádné demokratické reformy a pronásledování opozice bylo velmi rozšířeným jevem. Objevily se i zprávy o účasti samotného Bokassy na mučení protivníků.
Přestože císařský režim byl jasně diktátorský, udržovala se Středoafrickou republikou velmi živé styky Francie. Zejména prezident Valéry Giscard d´Estaing byl blízkým přítelem a neúnavným ochráncem středoafrického despoty. Na oplátku ho Bokassa často zval na lov a zásoboval Francii uranem, tak nezbytným pro výrobu jaderných zbraní.
Podpora Francie se stala neudržitelnou po masakru v Bangui. Tam mnoho dětí protestovalo proti povinnému zavedení drahých školních uniforem. Stovky jich byly zatčeny a okolo 100 dětí bylo zabito. Za takové situace podpořila Francie vojensky bývalého prezidenta Davida Dacka, který 20.9.1979 vojenským převratem s pomocí francouzských jednotek svrhl Bokassu, který byl právě na návštěvě Libye.
Bokassa byl v prosinci 1980 v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. I přesto se 24.10.1986 vrátil z francouzského exilu (nebyl ale úplný šílenec, o čemž svědčí fakt, že s návratem počkal, až když byl svržen David Dacko) a byl okamžitě zatčen a obviněn z vlastizrady, vraždy, kanibalismu a zpronevěry. V průběhu procesu bylo staženo obvinění z kanibalismu, nicméně i tak byl Bokassa 12.6.1987 odsouzen k smrti. Trest mu byl ale v roce 1988 změněn na doživotí a později na 20 let vězení. Po návratu k demokratické vládě jej 1.srpna 1993 v rámci amnestie propustil prezident André Kolingba.
Bokassa zemřel na infarkt 3.11.1996. Za svůj život měl celkem 17 manželek a uvádí se, že zplodil 50 dětí.
Bokassa, Jean-Bédel - Císař Bokassa I., starší foto

Císař Bokassa I., starší foto
Bokassa, Jean-Bédel - Císař Bokassa I. ve vojenské uniformě, novější foto

Císař Bokassa I. ve vojenské uniformě, novější foto
URL : https://www.valka.cz/Bokassa-Jean-Bedel-t40295#154321 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více