Webley Mk VI

revolver
     
Název:
Name:
Webley Mk VI Webley Mk VI
Originální název:
Original Name:
Webley Mk VI
Kategorie:
Category:
pistole / revolver pistol / revolver
Výrobce:
Producer:
P. Webley & Scott Revolver & Arms Co. Ltd., Birmingham, V. Británie
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
1,05 kg 2.31 lb
Ráže:
Calibre:
11,5 mm
Náboj:
Cartridge:
.455 Webley Mk. VI
Délka:
Length:
279 mm 11in
Délka hlavně:
Barrel Length:
152 mm 6in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
6
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
198 m/s 650 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Major Frederick Myatt M.C.: Pistole a revolvery
http://en.wikipedia.org/wiki/Webley_%26_Scott
URL : https://www.valka.cz/Webley-Mk-VI-t11971#371078 Verze : 0
Revolver Webley Mark VI představoval vrchol vývoje služebních revolverů slavné birminghamské zbrojovky Webley & Scott a současně byl nejslavnější z celé řady revolverů Webley Mk I-VI. Je také jediným z této řady, který laik dokáže snadno identifikovat, protože tato zbraň už neměla rukojeť ve tvaru ptačí hlavy jako její předchůdci Mk I Mk V, ale rukojeť hranatou s bakelitovými střenkami.


Existují odborníci, kteří tento revolver označují za nejlepší vojenský revolver všech dob. Osobně bych byl opatrnější, neboť třeba Colt New Service či Smith & Wesson Hand Ejector by též mohly aspirovat na podobný titul, rozhodně však jde o jednu z nejlepších zbraní své kategorie.


Revolver byl pod oficiálním označením Pistol Revolver Mark VI zaveden do výzbroje britské armády 24. 5. 1915 a firma Webley získala kontrakt na výrobu 2 500 těchto zbraní týdně. Během 1. sv. války bylo vyrobeno přes 200 000 kusů a celkem výroba dosáhla počtu 300 000 zbraní (podle jiných údajů dokonce až půl milionu).


Technický popis


Konstrukčně jde opět o běžné schéma revolverů Webley. Jedná se o dvojčinný šestiranový revolver se sklopným děleným rámem a s hromadným vyhazováním nábojnic prostřednictvím centrálního vyhazovače.


Rám se sklápí kolem otočného kloubu pod hlavní. Je (podle patentu H. Webleye a J. Carpentera z roku 1885) aretován třmenovou západkou ve tvaru obráceného písmene U, jejíž horní část nasedá na zadní část hřbetu rámu. Ovládací tlačítko západky je na levé straně rámu, zatímco na pravé je situována plochá pružina tvaru V, která tlačí západku do přední polohy. Nezapadne-li západka správně do svého lůžka, není možno odpálit náboj, neboť západka blokuje dráhu kohoutu. V horní ploše západky je vyhlouben zářez hledí.


Hlaveň má typický "webleyovský" tvar a v jejím vývrtu se nachází sedm pravotočivých drážek. Její standardní délka byla 6 palců (152 mm), ale existovaly i varianty s hlavněmi dlouhými 7,5 palců (190 mm - terčová verze) a 4 palce (102 mm). Po stranách rámu pod hlavní jsou umístěna typická "křidélka" usnadňující zasouvání zbraně do pouzdra.


Válec se šesti komorami je opatřen vylehčovacími žlábky. V jeho ose se nachází centrální hvězdicový vyhazovač nábojnic, jehož funkce je odvozena od pohybu sklopného rámu. V mohutném kloubu rámu je umístěna vačka. Při sklopení rámu dojde k vysunutí vyhazovače a v jeho poslední fázi k opětnému vrácení do přední polohy.


Velmi jednoduchý spoušťový mechanismus je dvojčinný s odskokem kohoutu, který nese pevný zápalník. Bicí pružina je plochá tvaru V.

Střenky rukojeti byly vyráběny z tvrzeného plastu (podle jiných údajů pryže) ve třech velikostech (S=Small, M=Medium a L=Large). Na spodní části rukojeti je situován závěsný kroužek.


Munice


Revolver střílel náboji .455 Webley Mk II s olověnou střelou o hmotnosti 17 g zavedenými ve výzbroji v letech 1898-1938, kdy nastoupil náboj .455 Webley Mk VI s celoplášťovou střelou o stejné hmotnosti. Určitá část revolverů také byla upravena pro použití nábojů .45 Auto Rim (tentýž náboj jako .45 ACP, ale s rozšířeným dnem nábojnice) či .45 ACP s ocelovými klipsy zkrácením zadního čela válce o 1, 3 mm.


Příslušenství


Pro Webley Mk VI se dodávalo velké množství příslušenství. Armáda zavedla dva druhy kožených pouzder, jedno otevřené s pojistným řemínkem, druhé s chlopní. Dodávaly se též rychlonabíječe Prideaux. Poněkud kuriózním doplňkem tohoto revolveru byl bodák a nástavná pažba. Bodák si nechal patentovat kapitán Arthur Pritchard, byl převzat z francouzské pušky Grass a vyráběla jej birminghamská firma W. W. Greener. Bodák sice nebyl oficiálně zaveden do výzbroje mnoho důstojníků si jej však kupovalo soukromě, neboť v zákopových bojích zblízka se osvědčil. Nástavná pažba byla beze změn převzata ze signální pistole Webley, která měla totožný rám. Příliš se však nerozšířila.


Firma Parker Hale Ltd také k revolveru dodávala vložnou hlaveň ráže .22 a válec komorovaný pro náboje .22 LR. Firma Webley vyráběla přímo upravený Mk VI v této ráži, určený k elementárnímu výcviku nováčků.


Zkušenosti z bojového nasazení a další osudy


Revolver získal za 1. světové války značnou oblibu, ukázal se jako odolná, spolehlivá a účinná zbraň pro boj zblízka v těsném a zmateném prostředí zákopů. Firma Webley jej vyráběla do roku 1921, následně byla výroba přesunuta do státní zbrojovky v Enfieldu. V Enfieldu vyrobené modely Mk VI byly téměř shodné s těmi pocházejícími od Webleyů, nešel už však na ně nasadit bodák, protože měly o 0,7 mm širší hlaveň.


Výroba v Enfieldu pokračovala do roku 1932, kdy byl tento revolver nahrazen revolverem Enfield No. 2 Mk I, který je ovšem konstrukčně takřka stejný. V roce 1939 byl však v Británii nedostatek zbraní, revolvery Mk VI byly proto reaktivovány. Revolvery používali především záložní důstojníci opět povolaní do služby. Webley MK VI sloužily až do roku 1947, kdy byly definitivně vyřazeny z výzbroje.



Prameny:
Jan Balcar: Webley Mk VI, Střelecká revue 7/1999
Roger Ford: Nejslavnější krátké palné zbraně, nakl. Svojtka&Co., Praha 1998, ISBN 80-7237-089-8
Major Frederick Myatt M.C.: Pistole a revolvery, nakl. Svojtka&Co, Praha 2004, ISBN 80-7237-212-2
URL : https://www.valka.cz/Webley-Mk-VI-t11971#76798 Verze : 0

Diskuse

Zdá se, že exemplář z VHÚ ony "křidélka" před válcem nemá.
URL : https://www.valka.cz/Webley-Mk-VI-t11971#457821 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více