James Byrnes

Autor: David Krayzel 🕔︎︎ 👁︎ 16.091

James Byrnes se narodil 2. května 1882 v Charlestonu v Jižní Karolíně. V letech 1931 - 1942 byl senátorem. Od 1941 do 1942 byl soudcem Nejvyššího soudu a od 1942 do 1943 byl ředitelem Úřadu pro ekonomickou stabilizaci. V letech 1943 - 1945 byl ředitelem Úřadu pro válečnou mobilizaci.

Reklama

Byrnes měl vliv na rozhodnutí o použití atomových bomb na japonská města, když byl v letech 1945 - 1947 ministrem zahraničí a Trumanovým nejbližším poradcem v otázkách zahraniční politiky.

1. června 1945 na schůzi Prozatímního výboru, jenž byl sestaven k řízení závěrečného vedení války a poválečné rekonstrukce, Byrnes doporučil použití atomové bomby co nejdříve a v městské oblasti. Rovněž doporučil útok bez varování. Byrnes byl rovněž zodpovědný za zajištění nejvyšší priority Projektu Manhattan v oblasti získávání zásob a pracovních sil.

Byrnes věřil, že USA potřebují použít atomovou bombu nejen k poražení Japonska, ale také jako ukázku americké vojenské síly Rusku. Leo Szilard prohlásil o těchto Byrnesových názorech: „Pan Byrnes netvrdil, že je nezbytné použít bombu proti japonským městům kvůli vítězství ve válce. Názor pana Byrnese byl, že naše vlastnictví a demonstrace účinků bomby by učinily Rusko zvládnutelnějším v Evropě.

Navzdory doporučením nejlepších odborníků na Japonsko, Josepha Grewa a ministra války Harryho Stimsona, Byrnes přesvědčil prezidenta Trumana, aby z Postupimské deklarace odstranil všechny záruky zachování císařství. 14. srpna Japonsko souhlasilo s kapitulací. Přestože císařství zůstalo, bylo pod jurisdikcí vrchního velitele spojeneckých sil v Japonsku generála Douglase MacArthura.

Byrnes zemřel 9. dubna 1972 ve městě Columbia v Jižní Karolíně.

Zdroj: http://www.nuclearfiles.org
Přeložil: David Krayzel

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více