Irokézská válka 1642 - 1653

Autor: Martin Šulc 🕔︎︎ 👁︎ 15.728

Celkem pět národů vybavených holandskou výzbrojí usilovalo o odklonění severního a středního kožešinového obchodu spravovaného Hurony a Algonquiny pro své vlastní účely, přičemž Irokézové měli hrát roli zprostředkovatele.

Útok na Hurony se konal v roce 1647 u Richelieu (osada či městečko založené Francouzi při ústí stejnojmenné řeky roku 1642), které ihned vypálili.

Reklama

Hluboké vpády do krajin obývaných Hurony způsobily odchod jezuitů z jejich poslední indiánské misie r. 1650 a samotní Huroni byli nuceni ustoupit daleko na západ až k Wisconsinu, kde se k nim připojily další uprchlé indiánské kmeny z Ottava Valley, Ohia a jižního Michiganu.

Vpády podél řeky Svatého Vavřince (St. Lawrence River, Canada) v roce 1652 pronikly až do kraje Saguenay-Rupert (na území dnešního jižního Michiganu).

Vítězní Irokézové uzavřeli dne 5. listopadu 1653 mír s Francouzi.

Zdroj
Carruth, Gorton: The Encyclopedia of American Facts and Dates. 10th Ed. New York: Harper Collins Publishers. ©1997

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více