Vrtulníkový a výsadkový trenažér JAKUB KOLOSEUM

Autor: Evžen Petřík / Oněgin 🕔︎︎ 👁︎ 40.115

Jakub Koloseum je výcvikovým zařízením pro simulační výcvik vojáků, policistů a záchranářů. Jedná se o na první pohled velmi primitivní nápad. Na upraveném stavebním jeřábu je pomocí lan upevněna kabina z vrtulníku Mi-17, která je stabilizována speciálním pantografem. Otáčení jeřábu, jeho možnost jezdit po kolejnicích a vertikální pohyb kabiny simulují téměř reálný pohyb skutečné helikoptéry.

Trenažér umožňuje:

Reklama

- výsadek z nízkého průletu
- výsadek slaněním
- vyzvedávání a spuštění osob a materiálu palubním jeřábem
- transport osob a materiálu v podvěsu
- simulovanou i ostrou střelbu z vrtulníku na pozemní cíle a  simulovanou střelbu ze země na vrtulník

V okolí trenažéru je řada objektů, které představují budovy, střechu, komín, lanovku, vodní hladinu atd.

Největší výhodou oproti klasickému výcviku je ekonomická úspora – zatímco hodina letu Mi 17 stojí cca 50 – 70.000 Kč, hodina provozu trenažéru vyjde na 200 – 2.000 Kč. Dále je možno během 12 hod. vyměnit kabinu vrtulníku za jiný typ. Samozřejmostí je pak provoz za téměř jakéhokoli počasí.

Základní technické parametry:

- dosah trenažéru: 120 x 40 m
- kapacita kabiny: 12 osob (1200 kg)
- výškový rozsah: 0 – 15 m
- rychlost vysazení: 0 – 7 km

Trenažér je zatím zaveden do výzbroje AČR a Ozbrojených sil Slovenské republiky, zájem však projevily i další armády.

Trenažér slavnostně uvedl do provozu náčelník gen. štábu Pavel Štefka za přítomnosti vojenských funkcionářů z celé republiky.

KOLOSEUM je součástí uceleného systému JAKUB, který dále zahrnuje různé překážkové dráhy, lezeckou stěnu a další objekty, které mají simulovat reálné situace. Nejznámější je asi lezecký trenažér, která obsahuje klasickou stěnu, síť a simuluje stěnu domu s okny, okapy atd. a dále umožňuje slanění ze skutečného vrtulníku na plošinu.

Pokud jsem se zmínil o různých výcvikových systémech, nesmím v závěru opomenout střelecký MILES, který umožňuje simulovat palbu a detekovat zásahy jak z ručních zbraní, tak i kanónů BVP-2 či T-72.

Reklama


Gen. Štefka jako moderátor


Model lezeckého trenažéru


Systém Miles na BVP-2


Ondřej Vetchý s gen. Ďuricou

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více