Neštovice

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 26.841

Virus neštovic byl významnou příčinou smrti v rozvojových zemích až donedávna. Úplného vymýcení nemoci bylo dosaženo v roce 1977 a poslední případ lidského onemocnění (nakažením v laboratoři) byl zaznamenán v roce 1978. Virus v současnosti existuje na dvou místech, a to v laboratořích v USA a Rusku. Jeho výskyt kdekoliv na světě by indikoval nasazení biologických zbraní. V přírodních podmínkách se virus přenáší přímým kontaktem s nakaženou osobou, kapénkami a aerosolem. Virus je vysoce stabilní a zachovává si nakažlivost po dlouhou dobu mimo hostitele. Podobný virus opičích neštovic se občas přenáší na lidi a způsobuje neštovice, a to v oblasti západní a střední Afriky.

Inkubační doba je obvykle 12 dní (rozsah 10 - 17 dní). Nemoc začíná obvykle malátností, horečkami, bolestmi hlavy a zad. Následuje pokles teplot a výskyt typických lézí na pokožce postupně se měnících během 7 - 10 dnů na puchýřky. Vytvoří se strup a po vyléčení zanechává na pokožce bezpigmentové jizvy. Úmrtnost je kolem 35% u nevakcinovaných osob. I při úspěšném léčení nemoc může způsobit trvalé postižení či slepotu. Vakcinací lze nemoci zabránit nebo ji alespoň oslabit.

Reklama

Plané neštovice jsou typické shluky lézí v různých stádiích. Puchýřky jsou měkké a tenké ve srovnání s puchýři normálních neštovic, stroupky rychle mizí a obvykle nezanechávají jizvy.

Opičí neštovice se nedají od normálních v klasických podmínkách rozeznat, jsou ale velmi neobvyklé a objevují se jen v oblastech Afriky. Úmrtnost je kolem 15%. Další nemoci, které jsou svými příznaky podobné neštovicím, jsou tyfus, druhé stádium syfilidu a maligní osypky. Kožní onemocnění usnadní rychlou identifikaci neštovic pomocí elektronového mikroskopu či imunofluorescence.

Neexistuje žádná specifická léčba, ale některé výzkumy naznačují, že použití imunoglobulinu neštovic v počátečních stádiích nemoci by mohlo pomoci.

Vakcína je vytvořena z živého viru a vytváří silnou ochranu proti neštovicím po dobu nejméně 5 let a částečnou ochranu po dobu 10 let i více. Podává se injekčně, vytvoření puchýřku během několika dní indikuje úspěšné „přijetí".

Pacienti s neštovicemi by měli být ošetřováni osobami vakcinovanými za dodržování obvyklých pravidel. Objekty v přímém styku s pacientem, jako jsou nástroje, povlaky, oblečení a další, vyžadují sterilizaci ohněm nebo párou.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více