Horečka Q

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 24.060

Horečka Q je nemoc živočišného původu způsobená rickettsií Coxiella burnetti. Nejrozšířenější je mezi ovcemi, dobytkem a kozami. Na lidi se nemoc přenáší vdechnutím částic kontaminovaných nemocí. Biologický útok by způsobil podobnou nemoc, jako se vyskytuje v přírodě.

Po inkubační době 10 - 20 dní se horečka Q projeví horečkami trvajícími dva dny až dva týdny. Často dochází k pneumonii projevující se jen neobvyklým rentgenem. Bolesti na hrudi a kašel se objevují u jedné čtvrtiny pacientů. Pacienti se obvykle zotavují bez komplikací.

Reklama

Léčba se doporučuje tetracyklinem nebo doxycyklinem po dobu 5 - 7 dnů nebo kombinací eryhtromycinu a rifampinu. Léčba tetracyklinem v inkubační době nemoc oddálí, ale nezabrání jí.

Vakcinace probíhá jednou dávkou mrtvých organismů C. burnetti a zaručuje kompletní ochranu proti normálně se vyskytující horečce Q a z více než 90 procent i proti aerosolovému použití. Ochrana trvá 5 let. Podávání vakcíny může být provázeno reakcí včetně nekrózy očkované oblasti. Novější vakcíny jsou stále ve vývoji.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více