Ninjutsu

Autor: Nippon 🕔︎︎ 👁︎ 21.606

Historie některých směrů Ninjutsu

Iga ryu Ninjutsu

V roce 1049 se čínský válečný lord utkal s válečným lordem z provincie So. Ikai byl poražen a unikl do Ise v Japonsku. Zde žil a učil umění, ze kterého postupně vzešlo učení Ninjutsu. Učil dva muže, Fujiwaro no Chikada (také známého jako Gamon Gouji) a Hogenbo Tesshina. Učil je osmnácti základním čínským uměním

Na následujícím seznamu jsou jména ninjů, kteří byli v té době Soke nebo Jonin některé z Iga Ninjutsu tradicí:

Reklama

Gamon Douji - Jiryaku era 1065 - 1068
Garyu Douji - Shoho era 1074 - 1076
Unryu Douji - Shoho era 1074 - 1076
Tozawa Hakunsai - Heiji era 1159
Iga Heinaibe Yasukiyo - Eicho era 1096
Ise Saburo Yoshimori - Heiji era 1159
Togakure Daisuke - Shogen era 1207 - 1210
Kumogakure Gen-an - Kencho era 1249 - 1255
Tozawa Sein - Shouou era 1288 - 1292
Tozawa Nyudo - Kenmu era 1334 - 1335
Hachiman Hyouun - Kouryaku era 1379 - 1380
Kuryuzu Hakuun - Oiei era 1394 - 1427
Tozawa Ryutaro - Chokyo era 1487 - 1488
Momochi Sandayu I. - Tenmon era 1532 - 1554
Momochi Sandayu II. - Tensho era 1573 - 1591
Iga Heinai Saemon no Jo Ienaga - Tenmon era 1532 - 1554
Kamihattori Heitaro Koreyuki (první syn) - Genna era 1615
Nakahattori Heijiro Yasuyori (druhý syn) - Genna era 1615
Shimohattori Heijuro Yasunori (třetí syn) - Genna era 1615

Iga Heinai Saemon no Jo Ienaga byl 12. generace po Iga Heinaibe Yasukiyo. V současnosti je otázkou, je-li 12 generací Iga ryu nebo jsou-li všechny z té samé rodiny a je tu 12 generací pouze v rámci rodiny Iga. Je zároveň považován za zakladatele Kumogakure ryu Ninpo.

Provincie Iga je nyní známa jako prefektura Mie. Níže jsou uvedeny školy Ninjutsu, o kterých je známo, že existovaly v oblasti Iga.

Iga ryu
Kumogakure ryu
Gyokko ryu
Rikyoku ryu
Tsuki - Ichimu ryu
Hattori ryu
Taki ryu
Yoshimori ryu
Uchikawa ryu
Gikan ryu
Hakuun ryu
Togakure ryu
Takino ryu
Sawa ryu
Gen ryu
Momochi ryu
Genjitsu ryu
Ryumon ryu
Tento-happo ryu
Goton-juppo ryu
Kadono ryu

Koga ryu Ninjutsu

V éře Tenkyo (938-946) Mochizuki Saburo Kaneie, třetí syn Suwa Saemon Minamoto Shigeyoriho (lorda z provincie Shimano), bojoval proti rodině Taira. Tento konflikt byl převážně proti Tairovi no Masakado, který vedl revoltu. Za hrdinství, které Mochizuki prokázal během bitvy, dostal část země v regionu Koga, který leží jihozápadně od provincie Omi (ve středním Japonsku, ne na východě, jak uvádějí mnohé knihy). Následoval pak obvyklý zvyk samurajů a změnil své jméno na Koga Omi no Kami Kaneie. Jeho syn Omi no Kami Iečika studoval umění Genjutsu u budhistického mnicha jménem Tatsumaki Hoshi. Iechika žil v Otaki no Sho Tatsumaki v Koga. To je pravděpodobný původ Ninjutsu z Koga ryu.

Zde jsou uvedení následovníci Koga ryu:

Reklama

Ienari
Ienaga
Iekiyo
Iekuni
Ietoo
Ieyoshi
Yoshiyasu

Osoba, která je uvedená jako oficiální 2. Soke Koga ryu měla tři děti, jménem Koga Tenryu, Koga Chiryu, Koga Aranami.

V regionu Koga se během let objevilo něco okolo 53 rodin ninjů. Zde jsou některá ze jmen těchto Ryu-ha:

Koga ryu
Taro ryu
Omoto ryu
Sasaki ryu
Shinpi ryu
Kuriya ryu
Hiryu ryu
Byaku ryu
Taira ryu
Tomo ryu
Fujiwara ryu
Sugawara ryu
Isshu ryu
Tatara ryu
Tachibana Hachi Tengu ryu
Kawachi Yon Tengu ryu

Každá škola měla ve své historii prominentního jinju s velkými dovednostmi. Následují jména některých škol ninjů a jejich nejslavějších členů:

Hiryugumi (Hirju rodina). Říká se, že pocházejí z Koga.
Katuragi Tango no kami
Miyajima Gyubun no suke
Yamanaka Juro
Heishi Mondo no suke
Saga Echizen no kami
Hakuryugumi (Hakuryu rodina). Říká se, že pocházejí z Koga.
Katuragi Tango no kami
Kiyama Shika no suke
Wada Iga no kami
Mochizuki Izumo no kami
Uda Tonai
Sugitani Yotoji
Oki Ukontaro
Akutagawa Sakyomaru
Tachibana Hachitengu Gumi
Endo Mushanosuke
Sekiguchi Genjuro
Kounishi Tomogo
Kido Yamato no Kuni
Kawachi Yon Tangu ryu (4 ďábelské školy z Kawachi)
Tatsumi Jiro
Honda Chikuzen no kami
Shinno Kuranosuke

Později se v regionu Koga objevily tři další rodiny ninjů jménem Ugai, Naiki a Akutagawa. Společně s Mochizukim se těchto pět škol (včetně Koga ryu) dostalo do popředí tradice Koga Ninjutsu.

1449-51 je zapsáno pět následovníků ninja ryu:

Koga Saburo
Mochizuki Goro
Ugai Ryuhoshi
Naiki Fujibe
Akutagawa Kazuma

Akutagawa Kazuma bojoval s kopím v Sasaki armádě, která bránila shoguna Ashikaga Yoshihisu. Tato rebelie se nazývala „Maganari no Jin“.

Koga ryu mon

Reklama

Zbytky éry Nambuko (1330) ze severní a jižní části impéria se rozdělily do různých částí Japonska, většinou do oblastí Koga a Iga. Někteří z těchto lidí pomohli vytvořit 53 rodin Koga Ninjutsu. Z těchto 53 rodin tu bylo osm starších rodin: Koga, Mochizuki, Ugai, Naiki, Akutagawa, Ueno a Nagano. Byly nazávány silnou osmičkou. Používali učení Hiryugumu a Hakuryugumi a zároveň byli mistři Ninjutsu.

Z 53 ninja rodin bylo osm nejsilnějších a na nejvyšší úrovni. Těchto osm se nazývalo „Kocha Hachi Tengu“ a používaly Kadono ryu a Nagano ryu.

Jeden z domů, který jednou patřil rodině Mochizuki stojí dodnes v prefektuře Shige.

Rodina Sasaki byla Daimyo (Japonští lordi) z oblasti Koga a zaměstnávali několik rodin ninjů.

Ninjové Jonin, kteří pracovali pro rodinu Sasaki mezi 1487 - 89 byli Mochizuki Yajiro, Ugai Senshu, Nakai Gohyoe, Akutagawa Tenpei, Koga Saburo II.

5. června 1570 svolal Sasaki Yotei ninji z obou škol, Iga ryu a Koga ryu, ke břehům řeky Yashu. Toto shromáždění se týkalo finální bitvy s Oda Nobunagaem. Ze školy Koga přišli i další Koga samurajové. Absolvovali intenzivní trénink od Koga ninjů v bojové strategii Ninjutsu. Z této strategie zároveň vyplývá čest a etika ninjů. Ačkoli byli samurajové, nebáli se použít „neetické“ přístupy ninjů.

Sasakiho armáda byla rozdělena do tří odlišných částí podle dovedností. První vlna se skládala ze čtyř ninjů, byli zde Mikumo ryu, Takanose ryu, Mizuhara ryu a Inui ryu. Druhá vlna ninjů se skládala z ostatních 53 rodin. Třetí vlna zahrnovala Sasaki samuraje společně s některými Koga ninji. V rezervě bylo 3000 samurajů z rodin Tanemura, Niimura a Kawai.

Během bitvy Mikumo Iyo no Kami, samuraj ve službě jedné ze sekcí patřících na stranu Sasakiho, přestoupil k armádě patřící Odovi a zaútočil na Sasakiho armádu zezadu. Důsledkem toho byl Sasaki poražen a jen stěží se mu podařilo uniknout bez zajetí.

Tanemura Ihachiro byl Koga ninja Jonin po mnoho let a učil nindžovskou historii a techniky spisovatele jménem Gingetsu, který později napsal knihu nazvanou „Ninjutsu no Gokui“ (Tajemství Ninjutsu). Techniky popsané v knize jsou podobné technikám Togakure ryu z oblasti Iga.

Bitva u Sekigahary

Hrad Fushimi, který je situován jihovýchodně od města Kyoto, patřil rodině Torii spřízněné s Tokugawou, budoucími shoguny. V tomto hradě žilo přibližně 400 ninjů z rodin Koga.

Během pobytu na hradě zahynulo v boji přibližně 100 Koga ninjů. Když se Tokugawa Ieyasu stal shogunem držel památeční službu za ninji zabité v boji.

Shimabara no ran - rebélie Shimabara

V roce 1637 bylo na Kyushu do oblasti Shimabara vysláno 10 Koga ninjů, aby získali potřebné informace, dříve než zaútočí vládní samurajové proti Shimabarovým křesťanům, kteří se zabarikádovali v hradě Hara na protest proti perzekuci a exekuci křesťanů v Japonsku.

Zde jsou jména a věk zmíněných Koga ninjů:

Mochizuki Heidayu 63
Akutagawa Kiyouemon 60
Iwane Kanzaemon 56
Kamogai Kanuemon 56
Tomie Gohei 53
Iwani Kanbei 45
Natsumi Kakunosuke 41
Mochizuki Youemon 33
Akutagawa Shichirobei 25
Yamanaka Judayu 24

První dva ninjové uvedení na seznamu zároveň bojovali v bitvě Sekigahara. Všichni přijeli do oblasti Shimabara 4. ledna 1638, aby prověřili hloubku hradního příkopu, stav cest v oblasti okolo hradu a obecné podmínky týkající se hradu Hara.

21. ledna vnikli do hradu s úmyslem ukrást 10 pytlů rýže a snížit tak zásobu jídla pro rebely. Ukradli 13 pytlů. Zároveň zkoušeli poslouchat, o čem rebelové mluvili a doufali, že získají nějaké informace týkající se jejich příštích plánů. Ale protože pro ninji vypršel čas, kdy byli ochránci společnosti, neměli už příležitost studovat jednotlivé místní japonské dialekty. Stalo se potom to, že nebyli schopni rebelům přesně porozumět.

27. ledna Mochizuki, Natsumi, Yanaka. Akutagawa a Tomoi zaútočili na východní vstup do hradu Hara. Akutagawa spadl do díry, která sloužila jako zákop. Ale strážci jeho uslyšeli hluk, který učinil svým pádem a a začali střílet mušketami. Akutagawa byl zasažen. Mochizuki se mu snažil pomoci, ale byl zasažen rovněž. Ale všem pěti se podařilo uprchnout.

Samurajové, kteří teď věděli, že nindžové pro ně nejsou užiteční, je poslali domů. Nakonec samurajové zaútočili na křesťany a povraždili je. Věří se tomu, že mnoho ninjů z obou škol, Koga a Iga, pomáhali křesťanům před bitvou i při ní.

Koga ryu přežily do poloviny 20. století prostřednictvím jednoho muže Fujita Seiko (1899 - 1966). Říká se, že byl 14. soke z Koga ryu, pro toto tvrzení však neexistují žádné důkazy. Za druhé světové války vedl malé speciální jednotky v džunglích.

Existuje kniha nazvaná „Ninjutsu No Gokui“ (Tajemství Ninjutsu), kterou napsal Gingetsu, jenž studoval techniky a historii dlouhého období od Tanemura Ihachiro, stoupence Koga. Techniky popsané v této knize jsou velice podobné technikám v Togakure ryu z Iga.

Ty, kteří o sobě tvrdí, že jsou „mistři“ školy Koga, je třeba považovat za herce, nic jiného. Vzhledem k tomu, že pohyby těla u Iga ryu a Koga ryu byly velice podobné, nemá „údajné Koga ryu“, které se dnes učí, příliš podobného s Togakure ryu a jinými tradičními systémy z Iga a Koga.

Hattori ryu

Hattori ryu, Momochi ryu a Fujibayashi ryu pocházely od Otomo no Saijin, který byl hlavním členem jedné z japonských rodin nejvyšších tříd. Rodina Hattori i Momochi měly mnoho společného a používaly stejný Mon (znak).

Iga Heinaizaemon no Jo Ienaga, zakladatel školy Kumogakure, a zároveň ve stejné době hlava rodiny Hattori, dal svým synům povolení, aby začali vlastní rodopis. Tito tři se jmenovali Hattori Heitaro Koreyuki, Hattori Heijiro Yasuyori a Hattori Heijiro Yasunori. Nejstarší syn Koreyuki nazval svoji rodinu „Kamihattori“, prostřední syn Yasuyori svou pojmenoval „Nakahattori“ a nejmladší Yasunori nazval svou rodinu „Shimohattori“. Původ rodiny Hattori se nachází v Číně před mnoha stoletími kde vládli mnoha provinciím. Z těchto důvodů byli známi pod mnoha jmény, mezi nimiž bylo například „Kan Kuni no Kami“ (Hattori - lord z Kan).

Heitaro Kereyuki byl nejstarší syn Iga no Jo Ienaga a když jeho otec zemřel, stal se hlavou Kamihattori. Kamihattorri Mon (znak) byl znám jako Yahazu Nihon nebo „Dvě šipky“.

Heijiro Yasuyori Nakahattori měl spojení s čínskou provincií Go a jejich Mon se nazýval Ichitomoe neboli „Oblouk“.

Heijiro Yasunori Shimohattori používal také jméno „Ae Kuni no Hattori“, (Hattori z Ae). Shimohattoriův Mon se nazýval Yaguruma, „Osm šipek v kruhu“.

Hanzo Hattori pocházel z Kamihattoriovy větve rodiny Hattori. Není zcela známo, jestli pocházel z větve Heitaro nebo Chigatsu (další větve rodiny Kamihattori).

Stejně tak, jako rodina Hattori, byly rodiny Momochi a Fujibayashi velkými prominenty ninjovských škol v Iga.

V roce 1567 poručil Oda Nobunaga svým samurajům, aby zautočili na provincii Iga. Tři rodiny Hattori - Kami, Naka a Shimo - byly téměř zničeny. Přežilo pouze 80 členů z těchto tří silných rodinných klanů.

Ale Iga už pro ně nebyla bezpečná, takže se tyto tři větve rodiny Hattori usadily v odlišných částech Japonska. Kamihattori v Nagaoka v Echogu. Nakahattori se rozdělila do dvou skupin. Jedna odešla do Mikawy pod ochranu a do služebnictví rodiny Tokugawa. Druhá polovina skupiny odešla k rodině Oichi v Takatori v Yamato. Shimohattorovci utekli do bezpečí do hor Takano v Kishu.

Hattori Mansari a jeho syn Hattori Hanzo (oba z Kamihattori), byli věrně oddaní Tokugawu Ieyasuovi. Hanzo, zatímco pracoval pro Tokugawu, obdržel řád „Shinobi Metsuke“ a začal sloužit Ieyasově dědečkovi Matsudaira Kiyoyasuovi. Později Hanzo s přítelem Shiro Taroem, který byl Koga ninja, pomohl Tokugawa Ieyasovi uprchnout přes Japonsko. Pomohli mu dostat se bezpečně do Okazakijo vytvořením pěti možností úniku, vytvořením speciálních obranných formací podél cesty a použitím ninjovských metod běhu. To všechno pomohlo Tokugawovi nakonec úspěšně skončit jako shogun. Hattori nebyl „Watari ninja“ (Ninja, který se pohyboval od jednoho Daimyo k druhému). Hattorové se k Tokugawovi chovali loajálně a zůstali v jeho službách po mnoho generací.

Masanari Hanzo, hlava rodiny Hattori, obdržel trénink v bojových uměních a Ninjutsu od svého otce jménem Hattori Nazo Yasubunaga, když byl ještě dítětem. Skutečně vyrostl v praxi a tradici bojových umění. Když Tokugawa Ieyasu v noci přepadl Uzichija z Mikawy, Hanzo byl pouze šestnáctiletý. Za dovednosti, které uplatnil v této bitvě si vysloužil chválu. Byl poctěn jménem „Hanzo - duch“. I Ieyasu rozeztnal jeho schopnosti. Ještě dnes je v provincii Kawachi jméno Hanzo široce používáno. V pozdějších letech byl Hanzo znám také jako „Hanzo - velký kopiník“ (Yari no Hanzo).

Hanzo sloužil jako samurai u Hassenishiho a stal se známým jako „Hattory Hanzo Iwami no Kami“.

Jednou měl Hanzo více než 200 ninjů, kteří s ním pracovali, každý se staral o část Doshinu. Objevily se problémy s ninji, poznal, že je těžké na ně dohlížet, uvolnil je tedy z jejich služby. Najal potom mnohem více ninjů z Iga. Někdy později ve svém životě se stal mnichem.

Hanzo Hattori byl tak známý, že o něm byly v provincii Mikawa psány písně. Jedna z nich obsahovala následující text:

Pan Tokugawa má nejlepší bojovníky
Hanzo Hattori je Démon
Hanzo je Hanzo Kopiník

Někde se praví, že Hanzo Hattori zemřel 4. prosince 1596, zatímco chtěl přivést ke spravedlnosti ninji ze školy Fuma. Toto datum však musí být chybné, protože Hanzo pomáhal Ieyasovi počátkem roku 1600. Příběh o jeho smrti říká, že Fuma Kainin (který měl dva vyčnívající zuby) a jeho škola Fuma pocházeli původně z Kanagawy. Hanzo a jeho muži pronásledovali na malých člunech Fumu na moři. Byla to Hanzova chyba, protože žáci Fuma byli specialisté na používání vody. Několik z nich plavalo pod vodou a začali zespoda rozebírat čluny, které patřily Hanzovi. Protože se tak čluny staly neschopnými provozu, Hanzovi muži se rozhodli vyskákat přes palubu a doplavat k nejbližšímu břehu. Když naskákali do vody, zjistili, že hladina byla pokryta olejem. Na něm ninjové Fuma ryu založili oheň, který zabil všechny Tokugawovi samuraje a ninji včetně Hattori Hanza.

Níže uvedení jsou prominentní členové školy Hattori z Iga ryu Ninjutsu:

Hattori Gensuke
Hattori Denjiro
Hattori Denemon
Hattori Magohei
Hattori Naizo
Hattori Shinkuro
Hattori Shichikuro
Hattori Jinroku
Yamaoka Sobei
Yamaoka Suketaro
Yamaoka Ichinosuke
Yamaoka Jintaro
Yamaguchi Jinsuke
Fukunokami Teisainyudo
Yamanaka Kakubei
Hanchi Hansuke
Iga Naruto
Akimoto Kassai
Yamanauchi Keitaro
Sera Genroku
Otsuka Bansaku

Momochi ryu

Ve válce mezi severní a jižní částí bojovali ninjové za armády Kitabatakeho, Kusunikoiho a Nawa.

V období 1573-91 byla vesnice Ryugu Sanbonmatsu v Yamatu podrobena vedení Daimyo Kitabatake Tomonariho.

Vedoucí postavy této vesnice byly:

Momochi Tanba Yasumitsu - pán z hradu Ryugu
Momochi Tarotaemon - pán z hradu Shokudai z provincie Iga
Momochi Sandayu I.
Momochi Jindayu Yasutatsu
Momochi Chuzaburo Yasumasa
Momochi Sannojo
Nomura Oidayu
Shindo Kotaro
Takeoka Dojun
Shimotige Kizuaru
Ueno Suke
Yamada Hachiemon
Kanebe Komami
Otoura Joto
Suzuki Tendo
Otsuka Bansaku
Nagano Takemon
Fujimoto Genki
Tada Shintaro
Koyama Tenzen
Sugimoto Saru no Suke
Kojima Ruun
Namikawa Kinzo
Segawa Shinnosuke

Stalo se to v Sanbonmatsu, kde se schovával Momochi, toho dne, kdy byl Oda Nobunaga zabit Akechim, jedním z jeho starších generálů.

Rodina Momochi získala slávu v období rebelie nazvané „Tensho no Ran“. Je pravděpodobné, že Momochi Sandayu I byl zároveň známý jako Fujibayashi Nagato. Je to populární teorie mezi mnoha japonskými historkami, ale ani dnes neexistují žádná prokazatelná fakta. Nicméně Sandayu obstarával tři domácnosti se třemi rodinami. Dvě z nich stále ještě existují. Jedna z nich je v Nabari na úpatí hory Oka-One, 15 mil jižně od Iga Ueno. Další dvě byly v Ryuguchi a Hojiro Ramato. V počátku sedmdesátých let 20. století žil Momochi Itsuki ve 400 let starém farmářském domě, který byl původně vlastněn jeho předkem Momochi Sandayem. Je 17 generací potomků rodiny Sandayu a příliš se nezajímá o své ninjovsklé předky či význam historie jeho rodiny. Jeho dědeček shromáždil dohromady všechny rodinné zbraně a ninjovské artefakty a prodal je překupníkům a sběratelům už před mnoha lety. Itsuki má jen jeden dokument, který obsahuje cosi z historie (viz fotografie v knize Andrewa Adamse „Neviditelní vrazi). Momochi Sandayu, kromě toho, že byl významným vůdcem ninjů, byl zároveň Soke Koto ryu Koppojutsu a Gyokko ryu. To jsou dvě školy zahrnující Bujinkan Dojo.

Tanak Sadako, Kunoichi (žena ninja) ve službě Momochi Sandaye, byla tak zručná, že dokázala vždy ukrýt svou identitu. Velmi málo je známo o Fujibayashi, ale aktivity Fujibayashi Nagato začaly téměř okamžitě po zmizení Momochi Sandaye.

Vpád do oblasti Iga

Do roku 1580 byla provincie Iga vedena Nikki-hanem (rodina Nikki), kteří měli velký respekt pro umění Ninjutsu a jeho stoupence. Nepůsobili jim žádné potíže a nechali je žít tak, jak si přáli. Dokonce jim dali svobodu, aby prodávali jejich umění po celém Japonsku bez zvláštního povolení od rodiny Nikki. Další velká rodina samurajů v této oblasti byli Kitabatakeové. Měli rádi Nikki, respektovali ninji a nechávali je na pokoji. Kitabatake Tomoyari opustil modlitebnu v Naře a stal se znovu samurajem. Mohl pak pomstít smrt svého bratra a zničit Oda „Kitabatake“ Nobuo (syna Oda Nobunagaho). Tomoyari shromáždil dohromady své bratry, poslední loajální samuraje, a následoval ninji v ochraně jejich provincie před Oda Nobuoem. Oda Nobuo byl adoptován rodinou Kitabatake. V těch časech to bylo obvyklým zvykem mezi silnými rodinami samurajů, k ochraně či zesílení moci.

Historická kronika „Iga no Ran“ (Revolta v Igě) začíná v roce 1579 příběhem jednoho samuraje jménem Shimoyama Kai-no-kami. Přišel navštívit Oda Nobuoa v Ise, aby si postěžoval na samuraje v provincii Iga. Ten se jmenoval Kitabatake Tomonori a postavil si hrad v Ize, na místě zvaném Maruyama v naději, že jednoho dne bude mít provincii Iga pod kontrolou. Nobuo pověřil Takigawa Saburoheia řádem „Fushin-Bugyu“ (Stavební komisař) a poslal ho přestavět hrad v Maruyamě. Maruyama je umístěna 180 metrů nad řekou Hijiki. Nobuo použil své vlastní ninji, aby strážili hrad. Ninjové z Igy dostali práci na hradě jako dělníci a zmapovali si tak slabá místa na hradě pro pozdější použití.

Iga ryu ninjové a Iga samurajové napadli hrad ještě před tím, než byl dostavěn, za použití informací, které Iga ninjové shromažďovali několik měsíců. Takigawa byl přinucen se vzdát. Po bitvě ninjové a samurajové z Igi společně zničili hrad Maruyama. Existuje domněnka, že mnoho členů Koga ryu pomáhalo ze získáváním informací, s bitvou a zničením hradu Maruyama.

V roce 1581, dva roky poté, co byla zničena Maruyama, zahájil Oda další ofenzívu proti ninjům a samurajům z Igi. Vpád do provincie Iga byl finálně rozdělen na šest etap.

Zde následuje popis útoku:

1. Iseji route

Oda Kitabatake Chujo Nobuo (Velitel útoku). Yoshida Goro a Oda Shichibei-no-jo Nobuzumi. S nimi bylo přes 10 000 jezdců.

2. Tsuge route

Niwa Goroza mon Nagehide, Takigawa Sakon Shogen, Toda Shogen, Wakebe Sakyo no Shinjuko, Takigawa Yosidayu. S více než 12 000 samuraji.

3. Tamataki route

Gamo Hida-no-kami, Yamaoka (Shukei-gashira „pokladník), Wakizaka Jinnai Yasuhara. Měli sebou více než 7 000 mužů.

4. Yamato hase route

Asano Iyabei Nagamasa, Ikoma, Mori Iki-no-kami, Shinjo Suruga-no-kami, Toda Danjo Shoshitsu, Sawabara Jiro, Yoshino-no-miya Naishoyu, Akiyama Sakon Tayu. Měli více než 10 000 mužů.

5. Kasama route

Tsutsui Junkei, Tsutsui Shiro Sadatsugu (synovec Junkeia). Dohromady měli něco přes 3 000 mužů.

6. Tarao route

Hori Kudaro Hidemasa, Tarao Shirbei Micuhiro. Měli 2 300 mužů.

Celkově se útoku zúčastnilo přes 47 000 samurajů a Ashigarovců (společníci, kteří nebyli samuraji).

Iga ninjové se rozdělili na dvě místa. Heiraku-ji, chrám na kopci uprostřed Iga Ueno (hrad Ueno nyní stojí na tomto místě) a Tendoyama, kde stával hrad Maruyama.

Iga ninjové si vymohli pomoc od ninjů z provincie Koga. Nejsilnější rodina byla Mochizuki. Jejich Jonin Mochizuki Chotaro byl považován za velkého muže, velkého a silného, nosil meč Tachi dlouhý přes 1 metr (3 stopy). Chotaro se prokázal býti silným, když byl jednou vyzván k boji samurajem jménem Yamauchi Zae-mon-daro. Yamauchi ho napadl, Chotaro zvládl zablokovat jeho výpad mečem, hodil svůj vlastní meč a zasáhl obě Yamauchiovy nohy tak silně, že se zlámaly. Chotaro na něho potom vyskočil a zabil ho.

Iga ninjové byli totálně zmasakrováni. Rodina Hattori se rozdělila na tři části, které se rozutekli se do třech částí Japonska, jak již bylo zmíněno. Mnoho ostatních rodin bylo vyvražděno a mnoho z Igi bylo spáleno na prach.

Momochi Sandayu a jeho muži utekli do oblasti Iga zvané „Sanbonmatsu“. Přesvědčil své muže, aby zůstali na tomto místě ukryti pro svou vlastní bezpečnost. Většinou to všichni vzdali a přesunuli se, ale Sandayu zůstal.

Pramen:
Se souhlasem od pavels převzato z www.japonsko.tnet.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více