rotmistr Bundži Jošijama

Autor: Karl Schlange / Schlange 🕔︎︎ 👁︎ 16.815

Jeden z nových talentů které se objevily u Nomonchanu byl Bundži Jošijama, rodák z prefektury Kagošima v Japonsku. Narodil se roku 1916 a po vyhození ze školy obchodního námořnictva zkusil své štěstí u armádního letectva. Letecký výcvik ukončil v listopadu 1934 a poté byl umístěn k 11. Sentai do Charbinu v Mandžusku.

28. května 1939 více než 60 Sovětských I-16 a I-15bis překročilo řeku Chalchyn-gol a zamířilo do Mandžuského teritoria pod vedením maj. V.M. Zabalujeva.

Reklama

Po bolestných ztrát předchozích dní, byli Sověti opatrnější na výzvy 11. Sentai k odvetnému střetnutí. Jošijama, letící v řadách 1. Čutai, sestřelil I-15bis ve svém prvním souboji, kde jeho pluk dosáhl 42 vítězství při jedné ztrátě, kde se ale pilot v pořádku zachránil na padáku.

Dne 27. června japonské armádní letectvo v ofenzivní akci dvakrát udeřilo proti nepřátelskému týlu, přes zákaz Tokijského hlavního stanu.

Při této akci Jošijama sestřelil čtyři nepřátelské stíhačky (tři I-16 a jednu I-15bis). Dříve než se vrátil na základnu přistál východně od jezera Bjur a zachránil Eisaku Suzukiho který zde nouzově přistál.

25. července Jošijama zničil další tři nepřátelské stíhačky a znovu přistál na nepřátelském území, tentokrát aby zachránil pilota Šintaro Kadžima ze 4. Čutai, který byl nucen svůj stroj opustit na padáku. Jeho narůstající skóre a reputace mu vynesly důvěru a tak často létal jako číslo kapitána Šimady velícího důstojníka 1. Čutai.

V divokém souboji 20. srpna Jošijama poškodit Sovětského stíhače, který nouzově přistál. V zápalu boji přistál vedle něho a jeho pilota zastřelil v pistolovém souboji. Jošijama poté vzal protivníkovu pistoli a náramkové hodinky jako suvenýr s sebou zpět do Mandžuska na důkaz svého vítězství.

Bundži Jošijama padl 15. srpna 1939 při doprovodu bombardérů při útoku na sovětské letiště nedaleko jezera Bjur. Do dne své smrti uskutečnil 90 bojových letů a dosáhl nejméně 20 vítězství, je pravděpodobné že jeho skore dosáhlo i čísla 25.

Pramen:
Aces of the Rising Sun 1937-1945

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více