Emil Fechtner

Autor: Michal Rak 🕔︎︎ 👁︎ 42.442

Emil Fechtner se narodil 16. září 1916 na Žižkově, rodina se ale později přestěhovala do Hradce Králové, kde získal jeho otec zaměstnání.

Emil navštěvoval realné gymnáziu, kde v roce 1933 úspěšně složil maturitu a poté pracoval jako úředník. Prezentační vojenskou službu nastoupil u Dělostřeleckého pluku 104 v Olomouci. Zde absolvoval Školu pro důstojníky dělostřelectva v záloze a obdržel hodnost podporučíka. Poté se rozhodl pro dráhu vojáka z povolání a nastoupil do Vojenské akademie v Hranicích. Zde studoval v letech 1936-1937 a ukončil ji jako poručík letectva. Poté sloužil u 38. stíhací letky leteckého pluku 3 na Slovensku. Zde ho také zastihla okupace a i on se rozhodl pro odchod za hranice. Učinil tak 19. června 1939, kdy přešel hranice do Polska, odkud následně odplul do Francie. Zde byl přijat do letectva, ale než se stačil zapojit do bojů, Francie se zhroutila. Odplul proto do Británie, kam se dostal 21. června 1940. V té době již měl hodnost nadporučík, do které byl povýšen již 1. května.

Reklama

Do RAF byl přijat v hodnosti Pilot Officer a patřil k prvním členům 310. čs. stíhací perutě, se kterou úspěšně zasáhl do Bitvy o Británii. První sestřel si připsal hned při prvním boji 26. srpna 1940. Toho dne se peruť utkala s formací Dornierů Do 17 Z ze 3./KG 2 Holzhammer, které chránily stíhačky Bf 109 a Bf 110, a přinesla si první tři vítězství, ale sama přišla o dva Hurricany zničené a dva poškozené. Fechtner si za svůj cíl vybral jeden z bombardérů, ale dostalo se mu nechtěné pozornosti od stíhacích stodesítek. S jednou se pustil do boje a jeho dávka seděla. Pravý motor Bf 110 D-0 s imatrikulací 3U+CM od 4./ZG 26 začal hořet a letoun se zřítil v plamenech 1,5 kilometru západně od Great Tey. Oba letci, Ofw. Kurt Rössler a Uff. Herbert Heinrich, během havárie přišli o život.

Další sestřel ohlásil 31. srpna 1940, kdy se peruť utkala opět s Do 17, tentokrát od jednotky II./KG 3 Blitz. Fechtner sestřelil jednoho z bombardérů, pravděpodobně Do 17 Z-2 (W.Nr. 2669, 5K+LM) od IV./KG 3, jehož osádka se dostala do zajetí. Vzápětí se však on sám stal cílem pro jednu doprovodnou stodevítku a musel se spasit útěkem. V Duxfordu přistál s několika průstřely ve křídlech svého Hurricanu Mk.I (P3889/NN-S).

Třetího září mohl Fechtner ohlásit další vítězství, když se při obraně letišť 11. skupiny peruť dostala do boje s letouny Do 17 a Bf 110. Za cíl si vybral Messerschmitt, který se mu náhle dostal do cesty a nechybil. Zasažená stíhačka dopadla na zem 15 kilometrů od letiště North Weald.

Další úspěch si Emil Fechtner připsal 7. září nad Londýnem, když poškodil jeden Messerschmitt Bf 110 z doprovodu bombardérů.

Poslední jisté vítězství si Fechtner připsal 18. září, opět během hlídky nad Londýnem. Emil ohlásil sestřelení Dornieru 17, který se zřítil do vod Kanálu. V tomto boji došlo ovšem k chybné identifikaci soupeře. Peruť, a celý Duxfordský wing, se střetla s Junkersy Ju 88 od III./KG 77, která v boji přišla o osm letounů. Poslední, pravděpodobné, vítězství v podobě bombardéru Do 17, si připsal 27. září 1940. Jeho skóre, které čítalo čtyři vítězství jistá, jedno pravděpodobné a jeden letoun poškozený, tím bylo u konce.

Za úspěchy dosažených v boji mu bylo 16. října 1940, jako jednomu z prvních dvou Čechů, uděleno vysoké vyznamenání DFC – Záslužný letecký kříž. Emilu Fechtnerovi však nebylo dopřáno, aby se z tohoto ocenění radoval dlouho. Dne 29. října 1940, při startu k operačnímu letu, se srazil Hurricane P3889 Emila Fechtnera s Hurricanem P3707 Jaroslava Malého. Zatímco Malému se podařilo nouzově přistát, Fechtner svůj poškozený letoun nezvládl a zahynul v jeho troskách u obce Whitlesford nedaleko Duxfordu. Hodiny ukazovaly čas 13.37.

Fechtnerovo tělo bylo 2. listopadu pohřbeno na hřbitově v nedalekém Roystonu a později bylo převezeno na čs. oddělení hřbitova v Brookwoodu. O tom, že byl 28. října 1940 povýšen na kapitána letectva, se Emil již nedozvěděl. Po válce byl povýšen opět, nejprve na štábního kapitána a v roce 1991 na plukovníka in memoriam. Kromě již zmíněného a vysoce ceněného DFC obdržel Fechtner následující vyznamenání: Čs. válečný kříž 1939, Čs. medaili Za chrabrost, Čs. medaili Za zásluhy I. st., Čs. vojenskou pamětní medaili se štítky F-VB a The 1939 - 1945 Star with Battle of Britain Clasp.

Prameny:
Rajlich, J.: Emil Fechtner, In: Vojenské osobnosti československého odboje 1939-1945, AVIS, Praha 2005
Rajlich, J.: Na nebi hrdého Albionu, 1. část, Ares, Praha 1999

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více