major Džozo Iwahaši

Autor: Karl Schlange / Schlange 🕔︎︎ 👁︎ 17.989

Kariéra vojenského důstojníka, který se stal zaslouženým vedoucím pilotem ve Druhé světové válce. Jyozu Iwahaši se narodil v prefektuře Wakajama v roce 1912. Absolvoval 45. kurs Armádní vojenské akademie v červenci 1933 a byl vyřazen jako podporučík (Hiko Šoji). Letecký výcvik prodělal na letištích Tokorozawa a Akeno.

V čase konfliktu u Nomonchanu byl velitelem 4. Čutai 11. Sentai umístěné v Charbinu, Madnžusku. Neúčastnil se úvodních bojů, zapojil se ve druhé fázi v červnu. Své první vítězství získal 24. června sestřelem dvou nepřátelských stíhaček.

Reklama

Pod Iwahašiho velitelskými schopnosti dosáhla 4. Čutai přes 100 nárokovaných vítězství do příměří, ale díky pohrdání pro japonská média odmítal poskytovat rozhovory reportérům kteří chtěli tyto úspěchy zaznamenat pro veřejnost.

Iwahaši u Nomonchanu dosáhl 20 vítězství a byl vyznamenán 4. stupněm řádu Za záslužnou službu.

Po návratu do Japonska se stal instruktorem v Akenu, než se specializoval jako zkušební pilot. Když dozrál vývoj nové stíhačky Ki-84, vedl Iwahaši zkušební komisi, která předsériové Nakadžimy testovala.

5. května 1944 byl pověřen velením 22. Sentai – první jednotky která těmito stroji byla vyzbrojena. Po krátkém čase přeškoování na nový stroj byla Sentai poslána bojovat do střední Číny a Iwahaši přelétl v čele 40 Ki-84 na základnu Hankow 24. srpna 1944.

Po čtyřech dnech v oblasti se 22. Sentai zapojila do prvního boje u Jochow proti P-40N ze 118th TRS/23 FG. Maj. Iwahaši sestřelil jednu P-40.

Reklama

Následující měsíc, Iwahaši a vybraní jeho muži začali stíhat bombardéry B-29, na jejich cestě na Japonsko ze základen v Číně. 21. září 1944 byl nařízen útok na letiště Xian (Sian), a major a jeho číslo napadli vzlétající stíhače pohotovostního roje když byl zasažen protiletadlovou palbou. Iwahašiho stroj se střemhlav zřítil k zemi a na své cestě ke smrti vrazil do P-47.

V době své smrti čítalo jeho skore 21 vítězství a posmrtně byl povýšen na podplukovníka (Hiko Čuisa).

Pramen:
Aces of the Rising Sun 1937-1945

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více