Ernst Barkmann

Autor: Melkor 🕔︎︎ 👁︎ 40.282


Ernst Barkmann
25. srpen 1919

Ernst Barkmann se narodil v Kinsdorfu v Holštýnsku 25.srpna 1919. Jeho otec byl místní farmář. V roce 1935, poté co dokončil školu, se začal zapojovat do rodinného obchodu spolu se svým otcem. 1. dubna 1936 vstoupil Ernst Barkmann dobrovolně do pluku SS Germania a po třech měsících výcviku se připojil k III. praporu pluku v Radolfszellu. Barkmann se zúčastnil polského tažení v roce 1939, kde sloužil v 9. rotě pluku SS Germania jako kulometčík a kde byl zraněn. Na podzim 1941 byl Barkmann vážně zraněn během boje blízko Dněpropetrovska, během kterého také získal Železný kříž 2. třídy. Na konci roku 1941 byl Barkmann přeložen do Holandska, kde sloužil jako instruktor evropských dobrovolníků SS, ale na začátku roku 1942 se dobrovolně přihlásil do služby v divizním tankovém pluku. V zimě roku 1942 se Barkmann vrátil na východní frontu, kde byl přiřazen k 2. rotě 2. tankového pluku 2. tankové divize SS Das Reich. Barkmannova jednotka byla vyzbrojena tanky Pzkpfw III, tanky, které byly deklasovány ruskými T-34. Na začátku roku 1943 se 2. tankový pluk zúčastnil bitvy o Charkov, ve které byl Barkmann vyznamenán Železným křížem 1. třídy. V polovině roku 1943 byl Barkmann přeložen ke 4. rotě, která byla vyzbrojena novými tanky Pzkpfw V Panther.

Reklama

Na konci roku 1943 byl Barkmann povýšen do hodnosti SS-Unterscharführer. Na začátku roku 1944 byla celá divize přeložena k Bordeaux v jižní Francii na odpočinek a doplnění stavů. Po dni D bylo 2. tankové divizi SS Das Reich nařízeno, aby se přesunula na sever, kde měla být nasazena do boje.

Na začátku července 1944 se divize Das Reich přesunula k Saint Lo, aby zastavila postup 9. a 30. pěší a 3. tankové divize americké armády. 8. července byla Barkmannova rota hrotem plukovního útoku proti postupujícím americkým jednotkám. Ernst Barkmann zničil svůj první spojenecký tank Sherman blízko St. Lo. 12. července zničil další tři Shermany. Během této bitvy se Barkmann se svým maskovaným Pantherem přesunul do pozice, ve které čekal na další spojenecké tanky, poté vyřadil ze zálohy další tři Shermany. Poté byl Barkmannův tank zasažen a začal hořet. Barkmann opustil hořící tank a spolu se svou posádkou oheň rychle uhasil. Po této bitvě skončil jeho Panther v opravárenské dílně. Po dni odpočinku, ráno 14.července, dostal Barkmann rozkaz, aby osvobodil čtyři Panthery, které byly obklíčeny za bojovou linií. Úspěšně splnil svůj úkol a své skóre zvýšil o další tři Shermany. V poledne dostal Ernst Barkmann rozkaz od velitele pluku SS-Obersturmbannführera Tychsena, aby osvobodil zraněné německé vojáky, kteří byli v zajetí Američanů. Opět byl úspěšný a večer dostal z dílny zpět svůj vlastní Panther. 26. července byl poškozen motor v Barkmannově Pantheru, kvůli čemuž musel být odeslán do polní dílny. Když na něm mechanici pracovali, byla polní dílna napadena spojeneckými stíhacími bombardéry a Barkmannův Panther byl zasažen v motorovém prostoru. Na úsvitu 27. července, byl jeho Panther opraven, ale byl oddělen od zbytku roty. Na cestě k ní, blízko vesnice Le Lorey, byl Barkmann zastaven ustupujícím německým pěšákem, který mu řekl, že ji Američané obklíčili. Barkmann se rozhodl, že pošle dva své muže, kteří měli tu zprávu ověřit. Brzy se vrátili se zprávami o blížící se americké koloně, která se skládala z asi 15 Shermanů a ostatních vozidel. Barkmann se se svým tankem přesunul po cestě na křižovatku, kde zaujal pozici u okolních dubů, potom čekal na nepřítele. Když se americká kolona přiblížila, Barkmann zahájil palbu, vyřadil dva vedoucí tanky a potom náklaďák s cisternou. Dva Shermany se pokusily dostat kolem hořícím vraků, které blokovaly cestu, potom byly jeden po druhém zničeny. Američané na to reagovali ústupem a přivoláním letecké podpory, Barkmannův Panther byl poškozen a někteří členové posádky zraněni. Díky překvapení byly další dva Shermany, které útočily na poškozený Panther, zničeny. Barkmann a jeho posádka tank opravili a zničili další Sherman, který byl na ústupu. Poté Barkmannův řidič zamířil s tankem do bezpečí blízké vesnice Neufbourg. Během této bitvy, která byla často nazývána „Barkmannův roh“, zničil Barkmann přibližně devět Shermanů a mnoho jiných různých vozidel.

28. července se Barkmann dostal do Coutances, kde se připojil ke zbytku své roty. Během dvou dní zničil Barkmann 15 Shermanů a jiných vozidel. 30. července Američané obklíčili Granville, ale Barkmann přesto odvlekl z města poškozený Panther. Posádka poškozeného Pantheru měla rozkaz zničit svůj tank, rozhodla se, že ho zapálí, ale díky omylu začaly hořet oba Panthery. Obě posádky se musely dostat do německých linií, které byly vzdálené 7 kilometrů pěšky. Barkmann se dostal do Avranches 5. srpna a byl vřele přivítán svými kamarády, kteří slyšeli o jeho hrdinských činech. Za své hrdinství a schopnosti byl navržen na vyznamenání Rytířským křížem, které byla 27. srpna schváleno a 5. září uděleno.

SS-Oberscharführer Barkmann pokračoval ve své úspěšné kariéře a zúčastnil se ofenzívy v Ardenách v prosinci 1944, kde byl 25. prosince vážně zraněn. Během Ardennské ofenzívy vjel Barkmannův Panther do skupiny amerických tanků z 2. tankové divize. Během rychlého boje zničil přečíslený Barkmann několik Shermanů. Jeden Sherman zasáhl Barkmannův tank, ale nezpůsobil mnoho škody, přestože oba tanky do sebe narazily a motor Pantheruchcípnul“. Po pár minutách se Barkmannovu  mechanikovi podařilo motor znovu nahodit a Panther  ustoupil se zablokovanou věží. S tímto poškozením Barkmann vyřadil Sherman, který ho sledoval a ustoupil do bezpečí, přestože byl jeho Panther těžce poškozen.

V březnu 1945 byl Barkmann opět v boji proti Sovětům, v oblasti města Stuhlweissenburg, kde vyřadil z boje čtyři tanky T-34, tím dosáhla divize Das Reich skóre celkem 3000 zničených tanků za celou válku. V této době byla divize Das Reich vyčerpána neustálým bojem a nedostatkem náhradních tanků. Samotná Barkmannova jednotka měla jenom devět plně operačních tanků, z nichž tři byly brzo ztraceny v boji. Zbývajícím šesti Pantherům bylo nařízeno, aby se připojily ke zbytkům tankového pluku 1. tankové divize SS Leibstandarte SS Adolf Hitler pod velením SS-Standartenführera Joachima Peipera. V dubnu 1945 bojoval Barkmann jižně od Vídně. Zde byl jeho Panther zasažen omylem vlastními vojáky a Barkmann byl spolu s členy své posádky zraněn. Později byl jeho Panther znehybněn ve velkém kráteru po bombě a zničen svojí vlastní posádkou. Ernst Barkmann se dokázal dostat do britské operační zóny, kde byl zajat.

Reklama

Během své velmi úspěšné kariéry obdržel Ernst Barkmann Rytířský kříž za hrdinství a své schopnosti, spolu s odznakem za tankový útok za 25 a 50 střetnutí s nepřítelem. Přežil válku a dodnes žije v Kinsdorfu v Německu, kde byl po dlouhou dobu náčelníkem hasičů a starostou.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více