Pyro III díl.

Autor: max.chriss 🕔︎︎ 👁︎ 19.505

Pyro III díl

 

Reklama

Nestandardní postupy v oblasti trhací techniky.

Využití kapalného kyslíku v trhacích pracech.

 

Roku 1897 pan Linde použil k trhacím pracem uhlíkaté látky napuštěné zkapalněným vzduchem. Výsledkem byla směs schopná výbušné přeměny. Postupem času dochází k zdokonalení a využívá se zatím ne příliš čistý kyslík, 90% čistoty dosahují zkapalňovací soupravy až po druhé světové válce.

Velký nedostatek ledku během první světové války donutil používat zkapalněný kyslík ve velkém měřítku. Tak roku 1917 v hornoslezském kamenouhelném revíru bylo v provozu 162 zkapalňovacích souprav o celkovém výkonu 5 113 kg kapalného kyslíku. Také německá a rakousko uherská armáda začala využívat pojízdné zkapalňovací soupravy. Napojíme li uhlíkaté náložky kapalným k

yslíkem, máme tzv. oxyliquitovou trhavinu. Před rokem 1950 se u nás upouští od používání této trhaviny.

ZKAPOLˇNOVACÍ SOUPRAVY 1897-1950

Kapalný vzduch se v Německu vyráběl hlavně na Lindeových soupravách. Ve Francii se používá souprav Claudeových, protože jsou hospodárnější ve spotřebě el.proudu. Souprava Jeffriesova je kombinací obou předchozích.

Zkapalňovací soupravy mohou vyrábět :

  • Na plynný dusík.
  • Na plynný kyslík.
  • Na kapalný kyslík.
  • Reklama

    Procesy při zkapalňování :

    • Odstranění kysličníku uhličitého ze vzduchu
    .
  • Stlačení vzduchu na 200 atm.
  • Vysoušení vzduchu.
  • Předchlazení vzduchu.
  • Zkapalněním náhlým rozepnutím na 0,4 atm.
  • Lindeova zkapalňovací souprava

    Atmosférický vzduch se nasává plechovou trubkou (a), vedoucí nad střechu strojírny, a přichází spodem do pračky(d) naplněného koksem a promývaného draselným louhem, čerpaného pumpou (c) z nádrže (c´). Louh skrápí koks, pohlcuje kysličník uhličitý a vrací se do nádrže(c´).

    Takto vypraný vzduch zbavíme v usazovači(d) louhu draselného a vedeme jej trubkou do vysokotlakého kompresoru (f), kde jej stlačujeme na 200 atm.

    Stlačený vzduch čistíme od zbytků olejů a vodních par. Mazací olej se usazuje v usazovači (i) naplněným chloridem vápenným a vodní páry ve vysoušeči (j) s louhem draselným. Takto vyčištěný a vysušený vzduch o teplotě 15 °C vedeme přes ventil (v) do předchladiče, který se skládá z kondensátoru (k) a kompresoru (a). Amoniakové páry vytlačuje stojatý kompresor (m) do chladiče (l), kde je vzduch ochlazen na teplotu –20°C. Amoniakové páry se v kondensátoru o

    pět zkapalní.

    Předem ochlazený a stlačený vzduch přichází do zkapalňovacího stroje(o), přesněji do spirálovitého potrubí (r) kde je unikajícími párami dusíku neustále ochlazován až na –140°C. Pak přichází k ventilu (Z), čímž se náhle rozepne na 0,3-0,6 atm. Tím se zkapalní a nashromažďuje se na dně válcovité nádoby, z níž se vypouští kohoutem (x). Kapalný dusík se přeměnil v plyn v rektifikačním sloupu. Kapalný dusík vře při –195,7°C a kapalný kyslík při –182,4°C.

    Reklama

    Poněvadž se vzduch ve vysoušeči plně nevysuší, zamrzají ve zkapalňovači vodní páry a ucpávají expandační ventil. Proto se musí zkapalňovač vždy za 8-14 dní nechat roztát, roztaní trvá asi 3-4 hodiny.Zařízení k roztávání tvoří dvojité ohřívací potrubí.

    Kapalný kyslík nehoří, ale podporuje hoření. Ponoříme li do kapalného kyslíku květinu zmrzne, rozžhavená tříska vzplane a při styku s lidským tělem způsobuje těžké popáleniny.

    Hustota qxyliquitu má nejvíce 1,15, napuštěná náložka má jen 1,25 po 5-8 minutách se zmenší hustota jen na 0,59 a toto množství již nestačí k prudkému shoření-výbuchu uhlohydrátů. Účinnost a množství vzniklého plynu z různě hutných náložek ve srovnání s trhací želatinou ukazuje tato tabulka.

    Trhavina Napojené náložky Trhací želatina

    Hustota náložek při odstřelu 1 cm2 1

    ,05 1,15 1,6

    Detonační teplota …..kal/g 2056 2056 1550

    Množství plynu v 1 z gramu 505 510

    710

    z cm3 537 598 1136

    Pracovní výkon z g v mkg 85,1 85,1 102,5

    Pracovní výkon v cm3 v mkg 90,4 100,7 164

     

    Přidejte se k nám

    Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

    Zjistit více