Válka krále Viléma

Autor: David Krayzel 🕔︎︎ 👁︎ 19.480

Augšpurská liga byla zformována proti Ludvíku XIV. v roce 1686. Členy byli císař Leopold I., Švédsko a Španělsko, později v průběhu války i Anglie, Nizozemí a Savojsko. Válka byla zahájena roku 1688 vstupem francouzských vojsk do Falce. 12. května 1689 se k Augšpurské lize připojil anglický král Vilém III. Oranžský (vznikla tzv. Velká aliance) a válka se rozšířila i do severoamerických kolonií.

Během roku 1690 tam podnikali Francouzi společně se svými indiánskými spojenci útoky podél severní hranice. Schenectady bylo vypáleno, terčem útoků byly i Salmon Falls a Falmouth. Později došlo i k útokům kmene Abenaki na Wells, Durham a Haverhill. Na západě v letech 1693 - 1696 docházelo k francouzským útokům na Irokéze. Na druhé straně Britům se podařilo dobýt roku 1690 Port Royal, který však byl ztracen následujícího roku. Pokus o dobytí Quebecu selhal.

Reklama

Válka skončila smlouvou z Rijswijku, podle níž byl v koloniích obnoven stav před válkou.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více