Heinrich Dammeier

Autor: Martin Kacafirek / Káca 🕔︎︎ 👁︎ 20.986

Nositel Rytířského kříže k Železnému kříži

Vrchní štábní šikovatel - strojník, ponorkové námořnictvo

Reklama

Heinrich Dammeier se narodil 09.02.1914 v Beckedorfu v Schaumburger Landu ( Německo) a po vyučení zámečníkem u říšské dráhy, vstoupil 01.07.1933 v Hannoveru do říšského námořnictva. Tam se propracoval do hodnosti Vrchního štábního šikovatele - strojníka ( Stabsobermachinist)

Coby člen posádky pancéřové lodi “Deutschland“ se zúčastnil španělské občanské války, za což obdržel Španělský stříbrný kříž s meči (Vyznamenání).

Po přeškolení nastoupil do posádky ponorky U-129. Jako strojník vyplouval po 3 roky na palubě ponorky k misím do Karibiku, Mexického zálivu, k západoindickým ostrovům a k mysu Hattera.

Po 725 dnech služby na ponorce byl za osobní zásluhy dekorován Německým křížem ve zlatě ( Deutsche Kreuz in Gold - Vyznamenání)

Po té, co byla ponorka U-129 v červenci 1944 v Lorientu vyřazena, obdržel Dammeier jako vůbec první vrchní strojník Kriegsmarine, 12.08.1944 Rytířský kříž Železného kříže (Vyznamenání). V době propůjčení Rytířského kříže byl již Dammeier členem posádky ponorky U-270. Tato ponorka se pokoušela v srpnu 1944 o proplutí do La Palice, byla ovšem již po 3 dnech objevena a potopena australským letounem. Dammeier přežil a spolu s většinou osádky strávil 3 roky v americkém zajetí.

Po válce pracoval Heinrich Dammeier jako dílovedoucí u spolkové dráhy „Bundesbahn“. Po odchodu do penze se věnoval svým koníčkům, zahradničení a holubářství.

Reklama

Zemřel 16. května 2001

Vyznamenání: Rytířský kříž, Německý kříž ve zlatě, Železný kříž I. tř., Železný kříž II. tř., Španělský stříbrný kříž s meči, Ponorkový odznak Kriegesmarine

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více