Evžen Čížek

Autor: Michal Rak 🕔︎︎ 👁︎ 27.450

Narodil se 10. prosince 1904 ve Slezské Opavě. Po maturitě na ostravské reálce nastoupil v roce 1922 do Vojenské akademie v Hranicích, odkud byl v roce 1924 vyřazen jako poručík pěchoty. V roce 1928 přestoupil k letectvu, nejprve létal jako pozorovatel, ale roku 1932 prodělal pilotní i stíhací výcvik. Od roku 1934 působil jako velitel 43. stíhací letky v Praze-Kbelích a od roku 1937 jako velitel 44. stíhací letky. Zároveň byl zástupcem velitele III/1 peruti. V době mnichovské krize byla jeho letka, nyní již přečíslovaná na 32. letku, poslána na Slovensko, kde měla čelit útokům ze strany Maďarska. Okupace zbytku ČSR ho pak zastihla na letišti v Hradci Králové.

V červnu 1939 utekl do Polska a odtud odplul do Francie. Přeškolil se v Chartres, kde byl služebně nejstarším československým důstojníkem, a v prosinci 1939 byl odeslán na frontu k GC III/3, létající na nejprve na Moranech MS.406, později na Dewoitinech D.520. Čížek zde nalétal celkem 85,35 operačních hodin (druhý nejvyšší počet) a sestřelil pět letounů.

Reklama


Evžen Čížek
www.bbm.org.uk

První úspěch si Čížek připsal pozdě odpoledne 11. 5. 1940. Piloti Moranů od GC III/3 a II/6 doprovázeli dvanáct bombardovacích strojů Leo 451, které měly zaútočit na mosty přes Albertův kanál. Cíl ale chránila skupina stodevítek od I./JG 1 pod vedením W. Balthasara. K souboji mezi stíhači došlo západně od Maastrichtu. Čížek vedl tříčlenný český roj. V boji pak každý nárokoval jednu sestřelenou stodevítku, francouzští stíhači pak další dvě. Nicméně jeden z Čechů, J. Hubáček, byl sám sestřelen a zraněn. Němci vyvázli z boje bez ztrát.

Druhé vítězství dobyl 14. 5. při hlídce v okolí letiště. Trojice pilotů narazila na průzkumný Dornier Do 17P s kódy 4U+BK od jednotky 2.(F)/123 a sestřelila ho severně od belgického Namuru.


Evžen Čížek
biography.hiu.cas.cz

Největšího úspěchu dosáhl Čížek 19. 5. 1940, kdy sestřelil dva německé letouny. Nejprve, ráno v 5.30, sestřelil desetičlenný roj Moranů pozorovací Hs 126 od jednotky 3.(H)/14. Odpoledne pak roj ve složení Čížek, Šlouf, Běhal západně od Vallenciennes narazil na průzkumný Dornier Do 17. Nepřítel šel zakrátko v plamenech k zemi. Bylo krátce po šesté hodině.

Poslední vítězství již získal v kabině nové Dewoitiny dne 6. 6. 1940. Jižně od Montdidieru se utkala dvojice D.520 s přesilou Messerschmittů Bf 109. Dewoitiny pilotovali Češi Čížek se Stehlíkem a oba sestřelili po jedné německé stíhačce.

Reklama

V červnu 1940 se ale GC III/3 musela před Němci stáhnout do severní Afriky. Čížek zde pak řídil odsuny československých letců do Anglie, kam sám odcestoval jako jeden z posledních v srpnu 1940, a to přes portugalský Lisabon.

V Anglii byl přijat do RAF, absolvoval přeškolení u 6. OTU a od 14.10. 1940 sloužil u 1. perutě. Od prosince 1940 pak sloužil jako velitel 312. československé stíhací perutě. Ale pro svůj vysoký věk a ještě se ozývající onemocnění z Afriky musel operační službu opustit. Stalo se to 27. 5. 1941. Od září 1941 pak zastával funkci československého styčného důstojníka ve štábu Fighter Command.


Foster Wickner GM-1 Warffery
www.bbm.org.uk

Dne 26. 11. 1942 odletěl z letiště Northolt na spojovacím letounu Foster Wickner GM-1 Warffery na služební cestu do St. Athanu, kde se měl zúčastnit pohřbu žáka 53. OTU J. Remeše. Stroj pilotoval jiný veterán z Francie J. Jaške. Za špatného počasí ale letoun narazil do lana jediného upoutaného překážkového balónu nad Penarth Pointem u Cardiffu. Stroj se v ploché vývrtce zřítil do vod Bristolského zálivu a Čížek při havárii zahynul. Jaške nehodu přežil se zlomenou páteří. Nyní je Evžen Čížek, nejstarší československé stíhací eso 2. světové války, pohřben na československém oddělení vojenského hřbitova v Brookwoodu.


Pohřeb plukovníka Evžena Čížka, Brookwood 30. listopadu 1942
fcafa.com

Jeho úspěšná válečná činnost byla oceněna československým Válečným křížem, československou medailí Za chrabrost, československou medailí Za zásluhy, francouzským Croix de Guerre se dvěma palmami a dvěma stříbrnými hvězdami či řádem Légion ďHonneur.


Evžen Čížek je pohřben na vojenském hřbitově v Brookwoodu.
www.bbm.org.uk

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více