Jaká byla Bahna 2003?

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 14.941

Bahna 2003 aneb 14. Den pozemního vojska AČR proběhl v netypickém termínu 31. května v prostoru vojenského prostoru Jince, aka Bahna u Strašic.

Nejprve to, co bylo stejné jako v předchozích letech... :)

Reklama

Tak tedy, stejné bylo zcela jistě rozmístění vystavovaných strojů a vybavení, tj. rozdělení na dvě plochy. Stejně tak bylo jako obvykle k dispozici mnoho stánků s kvalitními klobásami, pivem, ale i knihami, modely, maskáči a ostatním vybavením, bez kterého se takováto akce prostě neobejde. Stejný byl i velký počet sběratelů a zahraničních delegací, které se této akce účastnily, stejně tak jako přímý přenos části programu na druhém programu České televize.

Tady asi podobnost s minulým ročníkem končí, a nyní se tedy dostaneme se k tomu, co bylo jinak :)

Tak hlavně - jinak bylo počasí. A to velmi výrazně. Zatímco loni jsme mrzli i v maskáčích, pršelo a všude bylo BAHNO, viz fotogalerie z loňské akce, letos svítilo sluníčko, vrány padaly horkem a indiánům se prášilo za kanoí. Program byl také nabit novými stroji, takže k vidění byla vojenská technika z Plzně i Rokycan, dokonce se přes plac prohnal i úděsný stroj Mark I, ona matka všech tanků, replika stroje z první světové války. A jistě budila takovou úctu a děs jako při svém prvním nasazení na západní frontě statické zákopové války. Obvyklé byly akční ukázky, i když tentokrát bylo vidět jisté nesladění u vystupujících a pokulhávající historické reálie, přesto tyto ukázky dodaly stejně jako v minulých letech potřebnou akčnost a poutavost pro davy diváků a připomněly onu historickou kontinuitu armády a v kontrastu s projíždějící moderní technikou i skok, který svět a jeho armády za posledních šedesát let prodělaly. Hlasateli můžeme odpustit, že nechal naše jednotky vstoupit zpět na naše území u Karlových varů už po pěti letech druhé světové války, kdybychom to brali de facto, bylo to let sedm, ale nic nemůže být dokonalé :) A když už jsem se zmínil o divácích, tak těch podle odhadů přišlo 45 tisíc. Oproti 45 z prvního ročníku je to docela nárůst, nemyslíte? :) Tentokrát chyběla armáda USA i Velké Británie, zřejmě z důvodů bojů v Iráku a bezpečnostní situace kolem toho, naopak se opět objevily jednotky německé, rakouské, a dokonce jednotka polská. V dynamických ukázkách se bojů na tanku T-34 proti německým okupantům účastnili i příslušníci KVH z Ruska.

K vidění bylo mnoho, a protože teď budu týden na dovolené, fotogalerii (odhadem cca 200 fotek) budete mít k dispozici během poloviny června. Doufám, že k tomu přidáme i nějaké videozáběry. Pokud jste tam byli a chcete něčím přispět, pište, prosím, na havelka@valka.cz. Jen ve zkratce, viděli a nafotili jsme tanky T-34, T-55, T-72, obrněné transportéry, vrtulníky Mi 17 a Mi 24, letouny L-159 Alka, děla a protiletadlové zbraně SA-8 a SA-13, „BVPčka", německého Leoparda II a kanónovou houfnici a mnoho mnoho dalšího.

Každopádně se i tento ročník velmi povedl a musím pochválit Armádu ČR, která i tentokrát připravila zajímavou akci, a to včetně perfektních dynamických ukázek. Nevím, jak přihlížející, ale mě moc nebavilo předvádění čestné stráže, ale ostatní ukázky, tj. i včetně vojenských hasičů, mají můj dlouhotrvající potlesk! I logisticky se to povedlo zajistit dobře a místa na parkování bylo dost, samozřejmě čím dřív člověk přijede, tím lépe. Já tam byl ve čtvrt na osm :)

Takže na závěr: Na shledanou za rok na 15. ročníku Bahen, Dne pozemních jednotek AČR!!!

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více