Bernadotte, Jean Baptiste Jules

     
Příjmení:
Surname:
Bernadotte Bernadotte
Jméno:
Given Name:
Jean Baptiste Jules Jean Baptiste Jules
Jméno v originále:
Original Name:
Jean Baptiste Jules Bernadotte
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
maršal Francúzska Marshal of France
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
26.01.1763 Pau, /
26.01.1763 Pau, /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.03.1844 Štokholm,
08.03.1844 Stockholm,
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
švédsky král Karel XIV. Johann (1818-1844)
nórsky král Karel III. Jan (1818-1844)
King of Sweden Charles III John (1818-1844)
King of Norway Charles III John (1818-1844)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Bernadotte-Jean-Baptiste-Jules-t78634#401426 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Bernadotte Bernadotte
Jméno:
Given Name:
Jean Baptiste Jules Jean Baptiste Jules
Jméno v originále:
Original Name:
Jean Baptiste Jules Bernadotte
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Bernadotte-Jean-Baptiste-Jules-t78634#628038 Verze : 1
Narodil se 26. ledna 1763 ve Francii jako Jean Baptiste Jules Bernadotte. Jeho otec, který byl advokátem, ho poslal do vojenského učiliště. Jako mladý důstojník se proslavil za italského tažení pod Napoleonovým velením a ten ho roku 1799 učinil svým ministrem války. Ten pak podpořil státní převrat a poté i vyhlášení Napoleona císařem v roce 1804, za což od něho téhož roku obdržel Hanoversko jako guvernér. V roce 1805 se vyznamenal v bitvě u Slavkova a stal se maršálem, o rok později mu císař udělil titul vévody z Pontecorva. Obrat v jeho slibné kariéře vojevůdce nastal v roce 1809, kdy ho francouzský ministr zahraničí Tallyerand prosadil jako následníka trůnu bezdětného švédského krále Karla XIII. Ten maršála adoptoval a o rok později byl v důsledku protiruských nálad po prohrané válce z roku 1809 přijat i švédským říšským sněmem.


Ještě jako korunní princ a od roku 1811 princ-regent, se postavil na stranu protinapoleonské koalice za slib anexe Norska. Poté co se zúčastnil bitvy u Lipska a porážky Napoleona, zahájil roku 1814 válku s dánským králem Frederikem VI., aby ho přiměl vzdát se Norska. Narazil však na tuhý odpor norské domobrany a teprve když dánský král vyzval obě strany k jednání, byla 4. listopadu 1814 definitivně podepsána dohoda o švédsko-norské unii. Ta zachovala Norsku jeho vnitřní autonomii a právo na vlastní sněm s tím, že společná bude pouze osoba panovníka, zahraniční politika a obrana.


V roce 1818 nastoupil Karel XIV. Johan na trůn švédsko-norské unie a zahájil politiku upevňování absolutismu a centralizace. Byl však nucen čelit nepokojům, zejména v Norsku, které vyvrcholily v květnu 1829 pouličními bouřemi za zachování ústavy z roku 1814, kterou se král pokoušel okleštit. Tyto nepokoje a oslabení politických pozic monarchie přiměly krále, aby v posledních deseti letech své vlády zahájil politiku liberálních reforem. Ta skončila v roce 1842 prosazením zásady volného obchodu ve švédsko-norské unii, čímž vyšel vstříc zejména norským obchodníkům a podnikatelům.


V zahraniční politice se Karel XIV. Johan orientoval na spolupráci s Ruskem a Svatou aliancí a zároveň prováděl politiku neúčasti v ozbrojených konfliktech. Svým mírovým postojem si získal značnou oblibu veřejnosti a stal se tak zakladatelem tradiční švédské neutrality.


Karel XIV. Johan zemřel 8. března 1844. Po něm nastoupil na trůn jeho syn Oskar I. z nově založené dynastie Bernadotte, která vládne ve Švédsku do současnosti.
URL : https://www.valka.cz/Bernadotte-Jean-Baptiste-Jules-t78634#103321 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více