Cuellar, Javier Perez de

Javier Perez de Cuellar



nar.: 19.1.1920, Lima



Byl pátým generálním tajemníkem OSN. Právník a profesionální diplomat.
Narodil se v Limě v Peru, na Ministerstvo zahraničí se dostal v roce 1940 a diplomatem byl od roku 1944. Působil na peruánských velvyslanectvích ve Francii, Velké Británii, Bolívii a Brazílii. Jako velvyslanec sloužil ve Švýcarsku, SSSR, Polsku a Venezuele.


Byl členem peruánské delegace na generálním shromáždění OSN v roce 1946. V roce 1971 byl jmenován stálým členem peruánské delegace a tu vedl až do roku 1975.


V letech 1973 - 74 zastupoval Peru v Radě bezpečnosti.


V únoru 1979 (27. února) byl jmenován zástupcem generálního tajemníka pro zvláštní politické záležitosti. V této funkci navštívil Afghánistán a Pákistán.


Jako generální tajemník vedl jednání mezi Argentińou a Velkou Británií během války o Falklandy, usiloval o nezávislost Namibie a účastnil se jednání během konfliktu na Západní Sahaře mezi Marokem a hnutím POLISARIO.


Ve funkci generálního tajemníka nahradil Kurta Waldheima a jeho následníkem se stal Ghali.
URL : https://www.valka.cz/Cuellar-Javier-Perez-de-t15031#89654 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více