Wasilewska, Wanda

Wanda Wasilewska - spisovatelka, místopředsedkyně PVNO


(1905 - 1964)



Narodila se 21. ledna 1905 v Krakově. Její otec – Leon Wasilewski byl známý polský politik, diplomat a historik, funkcionář Polské socialistické strany, v letech 1918/19 – ministr zahraničí.


Wanda vystudovala obor polonistika na filosofické fakultě Jagellonské univerzity v Krakově. V roce 1927 získala doktorát filosofie. V letech 1923-37 byla členkou Polské socialistické strany, Svazu nezávislé socialistické mládeže a redaktorkou mládežnického časopisu. Stála v čele polské levicové kulturní fronty, organizovala stávky proti sanačnímu režimu.


Od roku 1939 doborovolně pobývala v Rudou armádou okupované části Polska a přijala sovětské občanství. V roce 1941 se stala členem VKS(b) a poslankyní Nejvyššího sovětu SSSR. V letech 1941 – 43 byla politickou komisařkou v Rudé armádě a redaktorkou vlasteneckého rozhlasu a vydávala politický časopis. Iniciovala vznik Svazu polských vlastenců a zformování 1. polské divize T. Kosciuszka. Jako členka ÚV polských komunistů prosazovala připojení Polska k SSSR jako 17. svazové republiky. V roce 1944 byla zvolena místopředsedkyní promoskevského Polského výboru národního osvobození.

Angažovala se v tzv. mezinárodním mírovém hnutí, roku 1956 se dokonce stala členkou Světové rady míru.
Napsala mnoho románů s revoluční tematikou, prosazovala socialistický realismus v polské literatuře.
Zemřela 29. července 1964 v Kyjevě.
URL : https://www.valka.cz/Wasilewska-Wanda-t23989#89386 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více