Pavel I.

Pavol I.
Павел I
     
Příjmení:
Surname:
Pavel I. Paul I
Jméno:
Given Name:
Ruský of Russia
Jméno v originále:
Original Name:
Павел I
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
Imperátor vší Rusi (car) Emperor of All Russia (Tsar)
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
01.10.1754 Petrohrad /
01.10.1754 Saint Petersburg /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
23.03.1801 Petrohrad /
23.03.1801 Saint Petersburg /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- panovník Ruska - Ruler of Russia
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
plné jméno: Pavel Petrovič Romanov
syn carevny Kateřiny II. Veliké
Full name: Pavel Petrovich Romanov
Son of Catherine II
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_I._Ruský
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_I_of_Russia
URL : https://www.valka.cz/Pavel-I-t21937#83635 Verze : 1
Syn Kateřiny II. Veliké a Petra III. se narodil roku 1754, v sedmi letech ztratil otce a začalo se říkat, že jeho pravým otcem byl hrabě Saltykov, carevnin milenec. Carevna tyto zvěsti tajně podporovala, aby tak zamezila snahám po uvedení svého syna na trůn po dosažení plnoletosti! Místo toho Pavla čekal osud "nekonečného" následníka. Jeho výchova byla svěřena N.I. Paninovi - politikovi osvíceného ražení. Ten v Pavlovi zanechal určitou náklonost k myšlenkám reforem, ovšem ta vzala za své po vypuknutí francouzské revoluce, jejímž byl Pavel zavilým nepřítelem.

V roce 1772 podnikl Pavel se svou novopečenou manželkou hessenskou princeznou Vilemínou (ruské jméno Natálie Alexejevna) cestu po Evropě. Na Západě sklidil značné sympatie k nelibosti Kateřiny II., která plánovala předat trůn svému vnukovi Alexandrovi. Kateřina II. "odhalila" nevěru Pavlovy ženy a ta brzy poté umírá za záhadných okolností. Pavel se stává podezíravým a nevypočitatelným člověkem.

Roku 1796 se ve svých 42 letech stává carem-imperátorem. Upevňuje svůj absolutismus a současně vyhlašuje válku revoluční Francii. U dvora zavádí po způsobu svého otce německou módu, zpřísňuje dvorní etiketu. Nejpřísněji postihují jeho nová nařízení armádu, kde jsou zavedeny tělesné tresty i pro důstojníky! Jeho pedantství šlo tak daleko, že kontroloval svým důstojníkům délku loken, proti čemuž protestoval maršál Suvorov - byl propuštěn. Kolovala anekdota, kdy se jeden z dvořanů vsadil, že zatahá Pavla za paruku a nic se mu nestane. Učinil tak, car se na něj obořil, ale on ho upozornil, že neměl cop ve švu. Car mu vlídně poděkoval! Za porušování tvdých pravidel hrozily tresty. Pro "neposlušné" jezdila tzv. kibitka, zelený anton, který je odvážel do sibiřského vyhnanství. Dusná atmosféra v zemi vedla k vytvoření protipavlovské opozice, v jejímž čele stanul petrohradský vojenský guvernér Pahlen. 11. března (23. podle gregoriánského kalendáře) 1801 byl car ve svém paláci zavražděn.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Pavel-I-t21937#83841 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více