Vinci, Leonardo da

Leonardo da Vinci


(1452 - 1519)
URL : https://www.valka.cz/Vinci-Leonardo-da-t21603#82538 Verze : 0
Leonardo se narodil roku 1452 v toskánském městečku Vinci jako nemanželský syn právníka. Od mládí projevoval mimořádný talent a proto ho otec poslal roku 1470 do učení k malíři Verrocchiovi do Florencie. Záhy svým mistrovstvím překonal svého učitele a stal se členem malířského bratrstva.


Celých osmnáct let pak žil v Miláně pod patronací vévody Ludvíka Sforzy, pro nějž navrhl velkolepou jezdeckou sochu. Leonardo sám byl vynikající jezdec, zajímal se o vojenství, zejména balistiku a také o vojenské stavitelství. Opakovaně se pokoušel postavit letadlo těžší než vzduch, vrtulník, ponorku a také navrhl obrněné vozidlo podobné tanku! Jeho nákresy, ve své době nedoceněné, byly znovu objeveny až v 19. století, kdy se ukázalo, že mnohé jeho návrhy byly předobrazem moderních vynálezů.

Roku 1499, po pádu Sforzy, se Leonardo vrátil do Florencie a vstoupil do služeb condotiéra Caesara Borgii, vévody z Romagne. Stal se jeho hlavním inženýrem a architektem. V té době také namaloval svůj nejslavnější obraz
- Monu Lisu (1503). Ve stejném roce jako Monu Lisu namaloval na zakázku městské rady i nástěnný obraz -
bitva u Anghiari, obraz byl však zničen a dochovaly se pouze kopie.


O soukromém životě tohoto všestranného umělce toho víme jen málo. Nikdy se neoženil a v mládí byl obviněn z homosexuality. V pozdějším věku adoptoval chlapce jménem Giacomo. Roku 1515 Leonardo opustil Itálii a na pozvání francouzského krále Ludvíka XII. odešel do Paříže. Zde se spřátelil s mladým princem a jejich přátelství přetrvalo i poté, co se jako František I. stal králem. Dostal od něho rentu a zámek u Ambois, kde roku 1519 ve věku 67 let zemřel.
URL : https://www.valka.cz/Vinci-Leonardo-da-t21603#82665 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více