Toilet bomber

Autor: Jan Hermoch / herr66 🕔︎︎ 👁︎ 33.768

Tento článek byl sestaven podle vyprávění pana Clinta Johnsona, Captain, USNR (Ret.). Capt Johnson byl jedním ze dvou pilotů VA-25, kteří na A-1H Skyraider společně sestřelili dne 20. 6. 1965 jeden vietnamský MiG-17.

V listopadu 1965 provedl, na počest překonání hranice 6 milionů liber odhozených bomb na severovietnamské pozice, CDR Clarence J[1]. Stoddard[2] ve svém A-1H, NE/572 pojmenovaném „Paper Tiger II.“ jednu speciální bombardovací misi. Unikátní na ní byl druh použité výzbroje… jednalo se totiž o záchodovou mísu!

Reklama

  

Toho listopadového dne roku 1965 startovala z letadlové lodi USS Midway dvojice Skyraideru náležejících k VA-25. V prvním z nich, volací znak 572, letěl „Bill“ Stoddard a pod pravým křídlem měl mimo normálních bomb zavěšenu záchodovou mísu. Jako jeho wingman, letěl na „Spadu[3]“ s volacím znakem 577[4], LCDR Robin Bacon. Mimo normální výzbroje byl tento Skyraider vybaven kamerou zavěšenou na jednom ze závěsných bodů pod křídlem[5].

Speciální „záchodová bomba“ vznikla z vyřazené toalety, která by jinak byla hozena s ostatním odpadem přes palubu do moře. Jeden z mechaniků ji před tímto osudem zachránil a společně se zbrojíři na ni vyrobili konstrukci pro zavěšení pod křídlo.

Pak nadešel ten den, kdy měla být tato „nová speciální“ výzbroj použita. Po podvěšení na pravý krajní závěsník posádka s letadlem manévrovala tak, aby kapitán lodi ani Air Boss[6] neviděli co veze za „náklad“. Těsně před startem Skyraideru si toho však někdo z můstku všimnul a okamžitě na okruhu 1MC následoval dotaz: „572, co to sakra máte zavěšeno pod pravým křídlem?“ Což vyvolalo vlnu vtipů ohledně inteligence onoho důstojníka, když nepozná ani záchodovou mísu podvěšenou pod letadlem.

Reklama

Po příletu obou A-1 do cílové oblasti označované Dixie Station[7], nadiktoval CDR Stoddard rádiem pilotovi FAC[8] seznam výzbroje, kterou mají k dispozici. Jako poslední nahlásil jednu klozetovou bombu. Pilot FAC tomu nechtěl věřit a proto se připojil k oběma Skyraiderům, aby se na ni podíval a následně sledoval i odhoz bomb se záchodkem na pozice severovietnamských partyzánů. Celá akce byla natáčena podvěšenou kamerou z druhé A-1.

O rok později, v listopadu 1966, byl CDR Stoddard zabit, když byl jeho Skyraider s volacím znakem 572, současně zasažen třemi raketami SAM, ale to je již jiný příběh…

Tento článek je věnován památce CDR Stoddarda.

[1] Někdy je uváděno jeho jméno jako C.W.Stoddard.

[2] CDR Stoddard byl v tu dobu XO (Executive Officer) u VA-25 „Fist of the Fleet. Jednotka byla v tu dobu součástí CAW-2 a létala z USS Midway.

[3] Neoficiální přezdívka A-1 sloužících ve Vietnamu.

[4] S touto A-1H obvykle létal Capt. Johnson.

[5] Jednalo se ještě o kameru používanou za WW2. Na USS Midway byla k dispozici pouze tato jediná.

Reklama

[6] Důstojník odpovědný za řízení letového provozu na letadlové lodi.

[7] Kódové označení pro deltu řeky Mekong v Jižním Vietnamu.

[8] FAC – Forward Air Controller, předsunutý letecký návodčí.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více