Přehled článků autora

Ondřej Urbánek

Ondřej Urbánek

Počet článků: 2 Počet shlédnutí: 24.045
Úplný profil autora: Ondřej Urbánek

Pojetí vojenského krizového managementu v EU: EUFOR RD Congo

Tato práce si klade za cíl na případu vojenské operace EUFOR RD Congo, která se odehrála roce 2006, ilustrovat a následně analyzovat pojetí vojenského krizového managementu v EU. Je samozřejmé, že jedna operace v žádném případě nepředstavuje dostatečně reprezentativní vzorek pro komplexní hodnocení vojenského krizového managementu EU. Proto se práce bude zaměřovat především na dílčí hodnocení problematických faktorů, které jsou bohužel častým společným jmenovatelem operací na podporu míru EU a omezují tak „performance“ EU jakožto globálního bezpečnostního aktéra.

🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 12.453

Reforma Společného situačního centra EU

Nejvýznamnější instituci EU zabývající se zpravodajskou činností, která se svým fungováním nejvíce blíží pomyslné Zpravodajské službě EU, představuje Společné situační centrum (Joint Situation Centre, SitCen). Se vznikem Evropské služby pro vnější činnost (European External Action Service, EEAS) ke dni 1. 12. 2010 došlo k poměrně zásadní institucionální i funkcionální reformě vnějšího působení EU, která se významným způsobem dotkla také SitCen. Tato práce si klade za cíl popsat a zanalyzovat důsledky této reformy na SitCen a na spolupráci zpravodajských služeb v rámci EU jako takovou.

🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 11.869

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více