Air Vice Marshal Sir Keith Park

Autor: Radek Seiner / vorel 🕔︎︎ 👁︎ 20.954

Sir Keith Park pocházel z Nového Zélandu, kde se narodil jako syn profesora Jamese Parka. Do Velké Británie přišel za 1. světové války, aby zde sloužil jako střelec v řadách pěchoty. Ale již roku 1917 byl převelen k RFC (Royal Flying Corps). Později se stal důstojníkem RAF.


Park před svým letounem Hawker Hurricane na Maltě.
Royal Air Force official photographer, commons.wikimedia.org

Reklama

Dne 10.4.1918 získal velení své první bojové squadrony, 48. squadrony RAF, jedné z prvních vybavované letouny  Bristol Fighter. Pak vystudoval univerzitu RAF Staff College a byl jmenován Air attache na velvyslanectví v Argentině. Od roku 1938 se stal pravou rukou Dowdinga jako štábní důstojník Fighter Command. Poté se stal leteckým důstojníkem velícím 11. skupině Fighter Command. Stejně jako jeho velitel Dowdinga byl Park odvolán ze své funkce krátce po konci Bitvy o Británii a byl pověřen velením Flying Training Group. Toto vše bylo výsledkem Leigh-Malloryho kritiky Parkovy taktiky užití stíhačů. Leigh-Mallory byl v té době velící důstojník 12. skupiny Fighter Command, který si získal sympatie ve válečném kabinetu a který nenáviděl jak Dowdinga, tak jeho spojence Parka.

Roku 1942 se Park stal leteckým důstojníkem velícím stíhací obraně Malty. Bylo to v době, kdy obrana ostrova Malty ležela na bedrech několika Hurricanů, které bojovali s velkou odhodlaností a odvahou do té doby, nežli dodatečné posily umožnily ochránit posádku ostrova a zvítězit ve Středomoří. V lednu 1944 byl Park jmenován Air Officer Commanding-in-Chief Middle East a o rok později  Allied Air Commander-in-Chief of South-East Asia Command.


Maršál královského letectva Sir Keith Park, velitel 11. skupiny. Fotografie pořízená v době, kdy byl jmenován velícím důstojníkem letectva na Blízkém východě.
Royal Air Force official photographer, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21357817

Zemřel roku 1975 na Novém Zélandu, ve věku 82 let.

Jednou o něm řekl Air Vice-Marshal 'Johnnie' Johnson, jeden z nejlepších stíhacích velitelů, že Park byl „jediný muž, který byl schopen prohrát válku během dne nebo dokonce pouze během odpoledne“.


Socha sira Keitha Parka na Waterloo Place v Londýně.
Peter Trimming, CC BY-SA 2.0, commons.wikimedia.org

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více