Konec existence Regia Aeronautica

Autor: Melkor 🕔︎︎ 👁︎ 20.520

3.září 1943 zaútočila britská 8.armáda na kalabrijské pobřeží mezi Reggio a Villa San Giovanni, „krátké příměří“ mezi Itálií a Spojenci bylo tajně podepsáno v Cassibile na Sicílii generálem Castellanem za Itálii a generálem Bedellem Smithem, který zastupoval Spojence, zároveň byl přítomen i generál Dwight D. Eisenhower.


Jeden z osmi letounů Re.2005, které 362a Squadriglia nasadila při obraně Sicílie

Reklama

Večer 8.září 1943, zároveň se spojeneckou invazí u Salerna, oznámil maršál Badoglio ve 20 hodin v rádiu příměří, čímž informoval italský lid o novém postavení Itálie ve válce.

Jedna z podmínek nařizovala Regia Aeronautica přemístění všech italských letadel na letiště kontrolované Spojenci a zároveň odpovídat na všechny německé útoky a podporovat italskou armádu, jejímž úkolem byla podpora Spojenců, kteří se vylodili u Salerna na pobřeží blízko Říma. Nicméně odsun italských letadel na spojenecká letiště byl obzvlášť obtížný kvůli tomu, že nebyly učiněny žádné přípravy a také kvůli invazi u Salerna. Později, když byly všechny podmínky příměří známé, přispěly k tomu že vydání rychlých a jasných rozhodnutí vojenským velením, bylo ještě složitější. Vojáci v poli věřili, že válka skončila a oni pojedou domů. Nicméně rozhořčení a klam uzemnila velké množství pilotů.


Stroje Macchi C.202 ze sestavy 368a Squadriglie zachycené na stojánce letecké základny Sciacca

Přesto však mnoho pilotů pokračovalo v boji se ctí, ti na severu pro fašisty a ti na jihu pro Spojence. Avšak rozhodnutí, jestli bojovat na straně fašistů nebo Spojenců záviselo stejně na umístění jednotky v době podepsání příměří tak na politické sympatii a loajalitě (která byla často určena umístěním bydliště pilotovi rodiny nebo přátelstvím s muži, se kterými narukovali a společně bojovali a riskovali životy více než tři roky). Volba pilotů vedly jen zřídka k nepřátelským vztahům mezi piloty bojujícími na opačných stranách, oni vzájemně respektovali svá rozhodnutí.

Dvě samostatná italská letectva, které vznikly po příměří 8.září 1943, u Luftwaffe na severu a u USAAF a RAF na jihu. 

Fotografie: HPM
Reklama

Italské letectvo na straně Spojenců 1943 - 1945

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více