Creek Indian War

Autor: Josef Došek / Pepson 🕔︎︎ 👁︎ 14.172
 

Válka Kríkských indiánů

Povstání Indiánů na jihu propuklo ve válku kríkských indiánů (1813-1814). Kríkové, kteří žili hlavně v Alabamě a v Georgii, byli pobouřeni neoprávněným zásahem ve svém kraji a byli presvědčeni Tecumsehem, náčelníkem Šošonů, aby se spojili s mnoha dalšími kmeny proti osadníkům. Vůdcem Kríků byl William Weatherford, také známý jako Rudý orel. 30.srpna 1813 vedl útok na Fott Mims, provizorní hradbu z kůlů, poblíž soutoku řek Tombigbee a Alabama. Přestože se Weatherford snažil krotit své bojovníky, povraždili 500 bělochů. Spojené Státy odplatili stejně 3. listopadu, kdy generál Coffee zaútočil a vyhladil indiánskou vesnici Talladega v Alabamě, kde pobil více než 500 bojovníků. Avšak v roce 1814 byli milicionáři z Tenessee ve třech menších bitvách poraženi. Válka neskončila až do bitvy v zatáčce u konské podkovy (battle of Horseshoe Bend) v březnu roku 1814.

Krícká válka (1813-1814) skončila, když generál Andrew Jackson přemohl Kríky vedené Weatherfordem v rozhodující bitvě u Horseschoe Bend v Alabamě, kde bylo zabito téměř 900 z 1000 indiánů. Kríkové bojovali s britskými jednotkami proti Američanům v anglo-americké válce 1812 - 1815.

Carruth, Gorton. "The Encyclopedia of American Facts and Dates". 10th Ed. New York: Harper Collins Publishers. ©1997.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více