Přehled (2 článků)

Polsko (POL) : Podlaska Wytwórnia Samolotów (PWS)

Na španělském nebi - Potez 25

Nejrozšířenějším francouzským letounem meziválečného období byl víceúčelový dvouplošník Potez 25. V době, kdy se úspěšných letadel vesměs vyráběly maximálně stovky, vzniklo ve Francii i během licenční stavby v zahraničí mezi 3500–4000 Potezy 25 (přesný počet již nelze v archivech dohledat). Vedle francouzského vojenského letectva sloužily Potezy 25 u letectev plných 21 států. Jedním z nich bylo také Španělsko, kde letouny zasáhly do bojů během občanské války na republikánské straně.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 03.05.2016 👁︎ 16675

Na španělském nebi - PWS-10

Vojenské konstrukce polského leteckého průmyslu zastupovaly na španělském nebi během občanské války stíhačky PWS-10. Povstalci jich roku 1936 zakoupili celkem 20. Hned po dodání se ukázalo, že nejde o výhodnou investici. Zastaralé, nespolehlivé a obtížně ovladatelné stroje mnoho pozitivního svým novým uživatelům nabídnout nemohly. Pokus o vyzbrojení stíhací letky museli Španělé téměř okamžitě odpískat a stroje rovnou převedli do druhé linie.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 14.11.2011 👁︎ 39918

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více