Přehled (39 článků)

Rakouské císařství [do 1918] : Pozemní vojsko [1619-1918]

Lokální mobilizační statistika a příslušné vojenské útvary na Poděbradském c. k. okresním hejtmanství

Dle údajů v Poděbradsku bylo na území úředního okrsku okr. hejtmanství Poděbrady, kam příslušely soudní okresy Nymburk, Poděbrady a Králův Městec s více jak 80 většími politickými obcemi a které se zhruba kryje se současným okresem pouze bez menších území okolo Lysé nad Labem, na Rožďalovicku a Českobrodsku, povoláno do zbraně 8 223 mužů z celkového počtu 21 191 mužů.
🪖︎ Vladimír Mucha, Ing. 🕔︎ 22.06.2013 👁︎ 23521

Kraské peklo - boje c. a k. pěšího pluku č. 98 na Soči v 11. italské ofenzívě

Italská jedenáctá ofenzíva, která zákonitě musela přijít i přes obrovské ztráty živé síly, se stala definitivně posledním pokusem gen. Cadorny o průlom fronty na řece Soči. Comando Supremo vypracovalo důmyslný operační plán, jehož cílem na jižním úseku fronty bylo prorazit linii K, obsadit větší část Komenského Krasu a izolovat obránce na Hermadě.
🪖︎ Vladimír Mucha, Ing. 🕔︎ 03.08.2014 👁︎ 23888

Život vojaka c.k. rakúsko-uhorskej armády v období dualizmu

Účelom tohto článku je priniesť čitateľovi obraz života v rakúsko-uhorskej armáde v období medzi rakúsko-maďarským vyrovnaním a I. svetovou vojnou. Samozrejme nebolo možné obsiahnuť všetky zložky armády, z ktorých každá má svoje špecifiká. Globálne sa pokúsim zhodnotiť podmienky mužstva v armáde od jeho odvodu až po odvedenie do zálohy, kde som kládol dôraz najmä na priblíženie životných podmienok v kasárňach, či na ozrejmenie systému výcviku. V druhej časti článku sa zameriavam na poddôstojnícky a dôstojnícky zbor, kde som kládiem dôraz na ozrejmenie systému vzdelávania dôstojníkov, ale aj na zobrazenie miesta dôstojníkov v spoločnosti a vzťahu dôstojníkov a spoločnosti.
🪖︎ Martin Drobňák 🕔︎ 16.05.2007 👁︎ 45075

Kraské peklo - úvod do bojového působení c. a k. pěšího pluku č. 98 na Soči

V povodí řeky Soči protékající frontovým pásmem od severu k jihu proběhlo mezi armádami Itálie a Rakousko-Uherska v rozmezí 23. června 1915 až 13. září 1917 jedenáct gigantických pozičních, z pohledu Habsburské monarchie obranných bitev. Poslední bitva někdy též označovaná jako dvanáctá, což je z operačního hlediska nesprávné, byla ofenzivní zcela moderně vedená operace probíhající od 24. do 27. října 1917 s účastí německého spojence v prostoru na horní Soči mezi Bovcem a Tolminem... 
🪖︎ Vladimír Mucha, Ing. 🕔︎ 03.08.2014 👁︎ 21839

Kraské peklo - boje c. a k. pěšího pluku č. 98 na Soči v 10. italské ofenzívě

Čtyřicet pět kilometrů dlouhá fronta od Plavy k moři zažila 12. května 1917 mohutný italský útok, čítající živou sílu 280 tis. vojáků, po 54hodinové palebné přípravě více než třech tisíc hlavní italské 3. armády genpor. Emanuela Filiberta Duca d´Aosty. První fáze desáté ofenzívy byla zahájena odražením italských útoku při Plavech a u Zagory v odpoledních hodinách téhož dne. Další masový útok směřoval na Monte Santo (Sveta Gora), S. Katarinu a Škabrijel, Rožnou Dolinu, Panovec a Markuv hrib. Italské útoky byly zničující, ale obránci odolali a nedovolili jim obsadit své pozice.
🪖︎ Vladimír Mucha, Ing. 🕔︎ 03.08.2014 👁︎ 20373

Kraské peklo - boje c. a k. pěšího pluku č. 98 na Soči v 8. italské ofenzívě

Zkáza honvédských pluků u Opatje Sela - osmá italská ofenzíva na Soči
Mimořádná hustota zasazených sil čtrnácti divizí v pásmu dvanácti kilometrů od Šempeteru k pobřeží, stále se zlepšující součinnost dělostřelectva a pěchoty, masivní palebná příprava, to vše byla veliká pozitiva italské 2. a 3. armády v osmé sočské bitvě. Obránci byli oproti tomu rozmístěni na pobořené nebo zcela zničené obranné linii.

🪖︎ Vladimír Mucha, Ing. 🕔︎ 03.08.2014 👁︎ 18403

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více