Přehled (3 článků)

Asie : Saúdská Arábie (SAU)

Utopí Západ své ideály v ropě?

Západ stále potřebuje ropu. Proto bude vzrůstat nejen jeho závislost na totalitních režimech vlastnících zbytky této strategické suroviny, ale také tlak na redefinici jeho rétoriky. V opačném případě se Západ zcela zdiskredituje. Výjimkou může být pouze situace, pokud se mu v dohledné době podaří nalézt za ropu relevantní alternativu.
🪖︎ Jakub Janda 🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 11558

Velké výhody s nepříznivým dopadem

Takto vágní, nezřetelný titul je úvodem k tématu se značným zeměpisným rozprostřením - od arabských pouští, ropou nasáklých, po mrňavou republičku Nauru v Pacifiku, kdysi kolonii německou, poté ve správě australské, nyní těšící se jakési suverenní existenci: donedávna rekordně bohatý ostrůvek s nejvyšším per capita příjmem na světě, a to proto, že něj kálelo ptactvo.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 12129

Láska a tradice

Saúdskoarabská interpretace islámu, konzervativní a fundamentalistická, může v budoucnu dosti výrazně promlouvat do způsobu, jakým budou muslimové ve většině žít a jak budou praktikovat svoji víru. Nová generace se proti přísným regulím vyznání doma nebouří a saúdské peníze otevírají zbožnému a konzervativnímu islámu dveře do světě.
🪖︎ Zdeněk Müller 🕔︎ 08.08.2008 👁︎ 12409

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více