Přehled (8 článků)

Afrika : Egypt (EGY)

Rusové v zemi písku a pyramid

Článek zaznamenává vzpomínky dvou účastníků izraelsko-egyptského konfliktu, sovětských důstojníků, kteří veleli plro S-125 Něva a pojednává o činnosti sovětských specialistů, resp. přímo nově vytvořených útvarů PVO se sovětskými obsluhami na území Egypta a jejich působení proti izraelským letounům začátkem srpna 1970.
🪖︎ František Chmelař 🕔︎ 02.01.2013 👁︎ 29047

Smutný příběh arabských mírotvůrců

Region Blízkého východu je poznamenán tragickými válečnými událostmi mezi Židy a palestinskými Araby. Židovské obyvatelstvo začalo naplňovat svůj sen o znovuvybudování ztracené vlasti v Palestině. Počáteční harmonické soužití mezi oběma etniky se po nástupu muftího Husejního změnilo v nesmiřitelnou nenávist, která vyústila v sérii krvavých pogromů vůči Izraelitům. Britové, aby uklidnili Palestince, reagovali tím nejhorším způsobem, a to tím, že vydali Bílou knihu omezující židovskou imigraci na minimum, čímž prakticky nechali Židy napospas nacistickému běsnění.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13287

Proměna Hamasu - Z přítele Egypta se stal jeho úhlavní nepřítel

Palestinské teroristické hnutí Hamas má stále větší potíže. Od loňského nástupu Muslimského bratrstva v Egyptě si coby jeho odnož slibovalo prudké zlepšení vzájemných vztahů i hospodářské situace v pásmu Gazy a očekávalo úplné otevření hranic, či dokonce vytvoření zóny volného obchodu s Egyptem.
🪖︎ Gita Zbavitelová 🕔︎ 12.08.2013 👁︎ 7256

EGYPT: Zákaz činnosti palestinského Hamasu

Egypt systematicky stupňuje boj proti palestinskému hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy. V úterý káhirský soud zakázal Hamasu veškerou činnost a působení v Egyptě, a dal tím jasně najevo, že úřady nehodlají slevit ze svého záměru hnutí zcela izolovat. Soud nařídil uzavření všech kanceláří Hamasu a zabavení jeho majetku a členové hnutí, kteří žijí v Káhiře, teď mohou být zatčeni. Zákaz činnosti Hamasu už nemá daleko k jeho prohlášení za teroristickou organizaci, kterou je v Egyptě od prosince i jeho mateřské Muslimské bratrstvo.
🪖︎ Gita Zbavitelová 🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 7450

EGYPT: Stupňování ofenzivy proti teroristům na Sinaji

Egypt většinou poutá pozornost západních médií jen kvůli pronásledování islamistů a údajným mocenským ambicím polního maršála Abdala Fataha Sisího. Málokterá si všímají, že Egypt od červencového svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího úporně bojuje proti terorismu, především na Sinajském poloostrově, odkud se násilí přelévá do celé země. V pátek zde podnikl zatím nejmohutnější ofenzivu, při které vypálil na 60 raket na cíle islamistů ve vesnici nedaleko Šajch Zuwajdí a zabil nejméně 13 teroristů. Za celý minulý týden jich zlikvidoval dvacet, dalších dvacet toto pondělí a od července stovky a sám také ztratil přes 200 vojáků. Ve srovnání se Sýrií možná tato čísla vypadají nízká, ale boj proti terorismu na Sinaji má obrovský význam pro celý region.
🪖︎ Gita Zbavitelová 🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 8335

Konflikty o vodu na Blízkém východě

Voda je základná životná potreba, je podmienkou fungovania ekonomiky ale aj spoločnosti ako celku. Je preto dokonalým zhmotnením pojmu strategická surovina. Zabezpečiť jej prísun je preto prioritou každého štátu a táto priorita vystupuje do popredia najmä v regiónoch, kde je vody nedostatok. Jedným z takýchto regiónov je aj blízky východ…
🪖︎ Viktor Vigoda 🕔︎ 17.02.2012 👁︎ 26821

SS Thistlegorm - stále plný bojové techniky

SS Thistlegorm potopily německé bombardéry z KG 26. Thistlegorm je jeden z nejslavnějších vraků světa. Stále je naložený vojenskou technikou všeho druhu, určenou pro severní Afriku, pro operaci Crusader generála Wavella.
🪖︎ Jiří Mašek 🕔︎ 18.05.2009 👁︎ 30433

Teror si notuje s tyranií

„Represe, bída, útlak, ztráta naděje, absence jakéhokoliv společného národního cíle“, zlobí se na adresu své arabské vlasti jeden z hrdinů posledního románu egyptského spisovatele Alá al-Aswáního. Kniha nese název Chicago. „Egypťané už nedoufají ve spravedlnost na této zemi a čekají, že přijde z onoho světa. Ale skutečná zbožnost v tom není. Egypt ovládá kolektivní neuróza doprovázená náboženským exhibicionismem“.
🪖︎ Zdeněk Müller 🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 11706

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více