Přehled (5 článků)

Avionika : Radiolokátory

Letouny AEW - Erieye (1) - Švédské oko na obloze

Na světě je jen pár států, které byly schopné vyvinout vlastní létající systém včasné výstrahy AEW (Airborne Early Warning). A ještě méně je těch, které ho úspěšně prodaly zahraničním uživatelům. Švédsku se to podařilo. Přestože byl systém Erieye vyvíjený pro jiný svět než je dnes, nakonec se stal úspěšným vývozním artiklem.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 11.10.2008 👁︎ 32200

Letouny AEW - Erieye (3) - V různých koncích světa

Jak známo, nejlepším argumentem při prodeji zbraňových systémů jsou zkušenosti z jejich praktického použití, pokud možno v nějakém regionu, kde je „horká půda". Nasazení brazilských R-99A v boji s pašeráky a narkomafií všechny tyto atributy splňuje... 4 600 zadržených ilegálních letů v roce 2006 nepotřebuje další komentář.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 11.10.2008 👁︎ 29131

Letouny AEW - Airborne Early Warning - Oči leteckých sil

Letouny včasné výstrahy zajišťují velitelům leteckých sil neustálý přehled o vzdušné situaci, daleko za radarovým horizontem. Jsou jedním z klíčových prvků pro vybojování informační převahy na bojišti a umožňují efektivní nasazení vlastních sil. Jejich konstrukce prošla dlouhým vývojem a dnes jsou nepostradatelnou součástí moderních leteckých sil. Počet letectev, které letouny včasné výstrahy provozuje, neustále roste.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 31.01.2010 👁︎ 21538

F-16 a jeho radiolokátor AN/APG-68

F-16 Fighting Falcon je víceúčelový, kompaktní letoun s velkou obratností. Je určen k leteckým soubojům a útokům na pozemní cíle. Je relativně levnou, ale velmi účinnou zbraní Spojených států a jejich spojenců.
🪖︎ Bronco 🕔︎ 20.01.2001 👁︎ 26535

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více